I år får alle holdkampe en vinder

Til den kommende indendørs holdturnering indføres en række nye tiltag. Blandt andet kan ingen holdkamp længere ende uafgjort, mens holdkaptajnerne får mere fleksibilitet i holdopstillingen. 

Der er flere ændringer i reglementet til HEAD DTF Holdturneringen Inde.

Den nye sæson af HEAD DTF Holdturneringen Inde giver debut til en ny holdturneringsstruktur. Her er divisionerne for klubbers 1. hold, mens alle øvrige hold spiller i et liga-system. Samtidig er der også en række større og mindre regelændringer i turneringens reglement. I denne artikel gennemgås de vigtigste ændringer.

Opdaterede regler og love kan altid findes her på hjemmesiden.

Aldrig mere uafgjort

Både kvindernes og herrernes holdturnering spilles med fire singler og to doubler i en holdkamp. Men hvor en kamp i grundspillet tidligere godt kunne ende uafgjort 3-3, skal alle holdkampe nu have en vinder.

Hvis stillingen er 3-3 efter de seks kampe, skal der spilles en Golden Matchtiebreak til 10 point.

For at finde ud af hvem der skal spille den Golden Matchtiebreak, sætter hver holdkaptajn en ny holdopstilling, som gives til referee, men holdes hemmelig for modstanderholdet. Det kan være med de samme fire singlespillere, men der kan også indsættes reserver, som forud for holdkampen var skrevet på holdkortet. Ligeledes kan man lave om i doublekonstellationerne, hvis det ønskes.

Herefter skiftes de to holdkaptajner til at fravælge en kampkategori (eksempelvis 1. damesingle). Holdkaptajnen for det hold, der har vundet flest sæt alternativt flest partier, er førstevælger. Til sidst er der kun én kamp tilbage, og i den skal der spilles Golden Matchtiebreak. Læs mere i reglementets §14.7.

Spilleberettigede

I HEAD DTF Holdturneringen Inde er der krav om, at alle spillere, der optræder i Elitedivisionen, 1. division og Liga 1, skal have indløst licens. Ydermere skal samtlige spillere i Elitedivisionen, 1. og 2. division samt Liga 1 og Liga 2 have deres egen brugerprofil i Tournament Software.

Læs mere om, hvordan man opretter en profil i Tournament Software.

Op- og nedrykning

I Elitedivisionerne dyster de fire bedste hold fra grundspillet om guld, sølv og bronze ved Medaljespillet. Nummer 7 og 8 i Elitedivisionen rykker ned i 1. division.

1. division er inddelt i en øst- og en vestpulje. Vinderen af hver pulje er sikret oprykning til næste års Elitedivision. Antallet af nedrykkere fra 1. division afhænger af, hvor nedrykkerne fra Elitedivisionen hører til rent geografisk. Der kan være et sted mellem et og tre hold, der rykker ned fra 1.division.

Da kvindernes Elitedivision denne sæson udelukkende består af hold øst for Storebælt, ligger det allerede nu fast, at 1. division vest har en nedrykker, mens 1. division øst har tre nedrykkere.

I 2. division er øst og vest delt i to puljer. Hver puljevinder er sikret oprykning, mens nedrykningen igen er afhængig af den geografiske fordeling af Elitedivisionens nedrykkere. Undtagelsen er 2. division vest for kvinder, hvor der i år kun er én pulje med fire hold. Her rykker nummer 1 og 2 op i 1. division.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er de forskellige scenarier for op- og nedrykning i sæsonens indendørs holdturnering.

Ligaen for 2. og 3. hold er delt i øst og vest. I hver landsdel rykker der to hold ned fra Liga 1, som består af seks hold. Liga 2 er yderligere delt i to puljer. Puljevinderne rykker op i Liga 1.

Fleksible holdopstillinger

Med de syv spilleterminer i det nye grundspil har det været ønsket at give klubberne med mere end ét hold fleksibilitet i holdopstillingen. I korte træk betyder det, at en klubs femtebedst rangerede spiller blandt de udtagne spillere i en given spilletermin kan spille på 1. holdet i stedet for enten den tredje- eller fjerdebedst rangerede spiller.

Reglerne er beskrevet nøje i §16.3 og det medfølgende hjælpeskema. Som holdkaptajn i en klub med flere hold bør man til hver spilletermin lave en rangordnet liste med alle de spillere, som er udtaget og skal i aktion. Herefter kan man se, hvilke hold de enkelte spillere er spilleberettiget på.

I en lovlig holdopstilling må der maksimalt deltage én spiller med en bedre rangering end 3. eller 4. singlen på det overliggende hold i samme spilletermin. Til selve holdkampen skal singlerne altid stilles op efter klubranglisten.

Kontakt endelig turneringskonsulent Tom Gustavsen (tg@tennis.dk) inden en spilletermin, hvis der er tvivl om lovligheden af en opstilling.

Profilering af Elitedivisionen

For at hæve profileringen af Elitedivisionen vil omtalen af landets bedste række blive intensiveret på DTF’s hjemmeside og forbundets nyhedsbreve. Som et led i den profilering skal Elitedivisionsholdene senest fredag før kampstart sætte navn på deres 1. og 2. singler. På den måde får DTF og hjemmeholdene mulighed for på forhånd at gøre reklame for særligt interessante opgør.

Skærpede krav til Wild Cards

I Elitedivisionens Medaljespil råder hvert hold over et Wild Card, som giver ret til at benytte en spiller, som ellers ikke har deltaget i nok holdkampe til at være spilleberettiget. I denne sæson er kravene blevet skærpet til tilhørsforholdet til klubben.

For at kunne modtage et Wild Card skal spilleren enten have gennemført minimum én kamp i grundspillet denne sæson eller have repræsenteret klubben i mindst én kamp i mindst tre tidligere sæsoner i HEAD DTF Holdturneringen. Både sæsoner udendørs og indendørs tæller med i dette regnskab.

Første runde af HEAD DTF Holdturneringen spilles i weekenden den 27. – 28. oktober. Du kan altid finde spilledatoer, resultater og stillinger i Tournament Software.