Ny direktør: ”Vi skal prioritere og eksekvere”

2016-11-dtf-klaus-noerby-jakobsen-paa-banen-3-2

Klaus Nørby Jakobsen skifter formandskasketten fra Birkerød Tennisklub ud med direktørposten i Dansk Tennis Forbund

”Vi skal levere det, vi siger, vi vil levere – og vi skal gøre det i samarbejde, så alle typer af klubber føler, at de får noget ud af at være medlem af unionerne og Dansk Tennis Forbund. Vi har en kæmpe opgave foran os – bestyrelse, unioner, klubber og medlemmer – med at vende udvikling og medlemstal.”

Sådan siger 51-årige Klaus Nørby Jakobsen, der af en enig bestyrelse lige blevet udpeget som ny direktør for DTF efter en proces, hvor 10 ud af 30 ansøgere var til samtale, fem blev udsat for særlige test, og hvor valget til sidst stod mellem to – og Klaus løb altså af med sejren.

Nu her formiddagen efter udpegningen sidder han der på stolen på kontoret i hans egen klub i Birkerød og har måske lidt svært ved at sidde stille fyldt af energi og virkelyst. Man kan virkelig mærke, at han brænder for det, han selv betegner som et ”drømmejob”. Netop i dag var det en ekstra god idé at starte med at fyre noget energi af på tennisbanen, så heldigvis havde han en god makker, der kunne stille op.

Kun i toppen ét sted

Klaus blev i marts i år valgt som formand for Birkerød Tennisklub, der udover mange medlemmer også har et stort projekt med et aktivitets- og ketsjercenter på tegnebrættet, så på det tidspunkt lå det ikke i kortene, at han kun skulle sidde i kort tid.

Som ny direktør for DTF kan han imidlertid ikke samtidig sidde i bestyrelsen i en klub, så derfor skal der senest til generalforsamlingen findes en ny til formandsposten i Birkerød.

Fremadrettet bliver der dog rigeligt tennis på dagsordenen. Der er gået et halvt år, hvor DTF har været uden direktør – i en tid, hvor der er virkelig mange projekter i luften – så den synlige og aktive leder har været savnet.

”Vi skal have fokus på åbenhed, dialog og samarbejde. Vi skal have personer i tennis-Danmark, som kan og vil og har lyst til at bidrage i arbejdsgrupper og udvalg. Det skal sikre, at klubberne føler sig hørt, for mit indtryk er, at samarbejdet mellem klubber og forbund godt kan blive tættere,” siger Klaus.

Prioritere og eksekvere

Han er derfor ikke er i tvivl om, hvad han og medarbejderne på kontoret i Idrættens Hus skal gå efter:

”Vi skal eksekvere – altså gøre det, vi siger, vi vil gøre. Der er mange opgaver, som ligger og venter på at blive løst, men for at vi ikke skal drukne og risikere, at vi kun får løst opgaverne halvt, så bliver vi nødt til i højere grad at prioritere i bestræbelserne på konstant at levere god kvalitet. Det betyder, at vi også skal afstemme forventninger med både unioner og klubber,” lyder det fra 51-årige Klaus, der selv har spillet tennis i 40 år, siden han som dreng startede på banerne i Viborg sammen med sin bror, far og mor.

Nu er han gift på 21. år og har tre børn, som ”desværre” ikke er blevet fanget af tennis på samme måde som Klaus selv – i dem kan han så spejle nogle af de udfordringer, som tennis også skal arbejde med i forhold til at få nye medlemmer.

”Det er ikke alle, der vælger tennis på grund af konkurrencemomentet. Rigtig mange dyrker spillet for motionens skyld samt det sociale, som er utroligt vigtigt. Jeg plejer at sige, at nye spillere kommer i klubberne, fordi de vil spille tennis, men de bliver på grund af det sociale.”

”Derfor er jeg også ked af, at foreningsidrætten i disse år er presset. Den sociale sammenhængskraft, der naturligt er i en forening med mange frivillige finder man ikke altid på samme måde med et medlemskab i et fitnesscenter. Selv om der rundt i landet er gode eksempler på, hvordan de to motionsformer – når de ligger fysisk tæt – kan berige og supplere hinanden.”

Klaus rummer både bredde og elite. Hans klub er med i toppen af holdturneringerne hvert år og har turneringsspillere, der også gør sig bemærket i udlandet. Han har også selv rejst en del – og har altid selv en tennisketsjer med i tasken. Det er altid adgangsbilletten til nye bekendtskaber, nye netværk og ikke mindst fælles oplevelser.

Alle klubber skal have værdi af deres medlemskab

Han glæder sig dog til at møde alle typer af klubber og siger, at bredden – også i hans egen klub – har rigtig stor betydning.

”Uden bredde, ingen elite – og uden elite, ingen bredde”. Sådan plejer man at sige, og det tror jeg rigtig meget på. Men når det er sagt, så er jeg udmærket klar over, at der i mindre klubber er nogle helt andre udfordringer, som Dansk Tennis Forbund skal kunne hjælpe med. Vi skal være til gavn for både de små, de mellemstore og de store klubber. Alle skal føle, at de får noget ud af deres medlemskab, og her handler det blandt andet om at have nogle flere varer på hylderne.”

”Jeg spiller selv med i Danske Tennis Veteraner og er kommet i rigtig mange klubber over hele landet – også mange mindre. Jeg tror på foreningsidrætten og har selv altid været frivillig. Nu ser jeg som en af mine og medarbejdernes særlige opgaver at komme i dialog med klubberne for at spørge og lytte. Synlighed betyder meget – både for mig men også for DTF generelt.

Fodboldtræner – også mentalt

Arbejdsmæssigt har Klaus været tæt tilknyttet erhvervslivet som leder gennem mange år. I Birkerød har han desuden i ni år været formand for Team Rudersdal, en erhvervsklub, der sammen med kommune og foreninger støtter eliteidrætten.

Han har også erfaring fra andre sportsgrene – inden for fodbold er han fx uddannet DBU-træner med B-licens i et uddannelsessystem, som han giver en stor pil op og som han mener, at tennis godt kunne lade sig inspirere af. Han har også været mentaltræner inden for fodbold, fx i AB, da klubben var i Superligaen, men også i Holbæk og AGF.

I DTF-bestyrelsen blev alle disse erfaringer lagt sammen med hans gå-på-mod, optimisme og engagement, som forhåbentlig kommer til at smitte.

Han glæder sig i hvert fald til at møde tennis-Danmark, til at levere nogle ydelser, som klubberne bliver glade for, til at skabe tennisfest i forbindelse med fx Davis Cup og til at hjælpe med at få antallet af tennisspillere i DTF bragt væsentligt højere op end de 57.000, der er lige nu.

”Heldigvis kan jeg mærke, at vi alle har et fælles mål. Tennis har lidt i nogle år. Den udvikling skal vi have vendt – sammen.”

Klaus Nørby Jakobsen starter formelt på kontoret i Idrættens Hus i Brøndby den 1. januar, men når at møde medarbejderne inden da og har med egne ord ”en masse ting, jeg skal have læst op på”.

2016-11-dtf-klaus-noerby-jakobsen-2

Klaus Nørby Jakobsen har selv spillet tennis i 40 år. Han kommer oprindelig fra Vodskov i Nordjylland, startede sin tenniskarriere i Viborg, men har også spillet i ALTS i Aarhus, i Espergærde, i Holte og altså i Birkerød, hvor han i dag er formand.