Gør som 15-årige Agnes: Få det fedeste fritidsjob som hjælpetræner

Kan man kombinere sin fritidsaktivitet med et arbejde? Det gør 15-årige Agnes Udesen. Hun er hjælpetræner i Holte Tennisklub hver torsdag eftermiddag. Et job der giver hende både glæde og en masse ansvar. Nu drømmer hun om at blive tennistræner om få år.

Agnes Udesen er 15 år og har planer om at blive tennistræner, når hun er gammel nok. Men alle over 12 år har mulighed for at snuse til trænergerningen ved at komme på hjælpetrænerkursus.

Flaskedreng, avisbud, bagerjomfru. Et fritidsjob kan se ud på mange måder. For 15-årige Agnes Udesen foregår det i hendes tennisklub. Hun er nemlig hjælpetræner.

Da Holte Tennisklub tilbød klubbens spillere, der var født før 2008, at komme på hjælpetrænerkursus, var Agnes hurtig. Hun syntes, at det lød interessant og tøvede ikke med at melde sig til.

”Jeg har spillet tennis i noget tid efterhånden. Så jeg tænkte, at det var interessant, da jeg fik muligheden for at blive hjælpetræner. Det er ret fedt at få muligheden for at kombinere min fritidsaktivitet med et fritidsjob. Så tog jeg på kurserne og blev så tilbudt at skrive under på en kontrakt i maj sidste år,” fortæller Agnes Udsen.

På hjælpetrænerkurset får man indblik i trænerrollen og lærer både, hvordan man kan samarbejde med de andre trænere og understøtte god tennistræning. Der bliver sat fokus på rollen som hjælpetræner, og man får en introduktion til de helt grundlæggende elementer i en tennislektion til begyndere.

Derudover får man blandt andet indføring i trænerens rolle, ’Play & Stay’, spilbaseret træning, boldfodringsteknik samt hvordan du gør opvarmning til en vigtig del af træningen. Efter hjælpetrænerkurset blev Agnes i maj sidste år tilbudt at blive en fast del af trænerteamet i klubben.

”Jeg prøvede lige at være hjælpetræner i to-tre uger, inden jeg var på kurset. Men kurset gav mig for eksempel nogle metoder til, hvordan man kan justere en øvelse efter forskellige niveauer og nogle konkrete basisting til det at være træner.”

Job med ansvar

For Agnes betyder jobbet som hjælpetræner, at hun tre timer hver torsdag eftermiddag er at finde på tennisbanerne i Holte, hvor hun er fast tilknyttet hold fra U6 til U10. Ofte tager hun direkte fra skole og hen i klubben. Og selvom det har været en lang skoledag, glæder hun sig altid til at komme på arbejde.

”Jeg kan rigtig godt lide, at jeg har fået muligheden for at få et ansvar. Og så synes jeg, at det er megafedt at arbejde med børn. Jeg synes også, det er fedt at give det, jeg ved, videre. Når jeg møder nogle af dem, jeg trænede i udendørssæsonen igen, er de glade for at se mig. Det er utroligt dejligt at vide, at man har sat et positivt aftryk på et andet menneske.”

”Jeg plejer at møde ind – det kan være, at jeg har været i skole inden, og måske er lidt træt, men så begynder man at tale med de andre, og der er bare mange yngre børn, der har meget energi, og det er bare utrolig hyggeligt.”

Ingen dage er fuldstændig ens som hjælpetræner. Der er nemlig mange forskellige opgaver i jobbet, som skal løses. Nogle er praktiske, andre er teoretiske. Men noget af det, som Agnes er mest glad for, er, at hun får lov til at bruge sin viden og erfaring med tennis.

”Mit arbejde handler primært om at have styr på, at spillerne har det godt. Eller hvis træneren er i gang med at forklare en øvelse, så sørger jeg for at holde dem i ro. Men der er også nogle mere praktiske ting som at stille net op eller ordne kegler,” siger Agnes og fortsætter:

”Men jobbet handler også meget om at sparre med træneren inden træningerne i forhold til, hvilke øvelser vi skal lave, hvad har spillerne brug for, og hvad der vil være godt at træne med det pågældende hold.”

Tennistræner in spe

Arbejdet med tennis og børn har allerede givet den 15-årige hjælpetræner en masse god erfaring, som hun glæder sig til at bruge i mange år frem. Agnes har nemlig en drøm om at blive tennistræner, når hun bliver lidt ældre.

”Det kunne være fedt at komme ud på egen hånd engang. Jeg prøvede for et par uger siden selv at have mine tre hold om torsdagen med en anden hjælpetræner. Og det var fedt at have endnu mere ansvar. Så i løbet af de næste par år kunne jeg rigtig godt tænke mig at blive træner.”

”Det er bare fedt at møde op på et job og komme hjem endnu gladere.”

BLIV HJÆLPETRÆNER

Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis udbyder i fællesskab trænerkurser i hele landet. Klik på tilmeldingslinket og se, hvor der udbydes et kursus nær dig, som du kan tilmelde dig. Du skal som minimum være fyldt 12 år for at deltage på kurset.

Tilmeld dig Hjælpetræner