Holdånden får det bedste frem i Tauson

Clara Tauson føler, hun spiller mere frit på Billie Jean King Cup-holdet. Resultaterne viser, at det er en opskrift på succes.

Clara Tauson og landsholdstennis fungerer lige så godt sammen som fiskefilet og remoulade. Den danske førstesingle på Billie Jean King Cup-holdet har vundet syv singlesejre i træk på landsholdet, og ti ud af de seneste 11 singler. Eneste nederlag var til Ons Jabeur i 2021.

Denne uge i Portugal er det foreløbigt blevet til tre sejre på stribe, inden Clara Tauson potentielt står over for Maria Sakkari og Jelena Ostapenko de to næste dage, når Danmark møder Grækenland og Letland i kampen om en enkelt oprykningsplads.

Det er derfor nærliggende at spørge den 21-årige, hvorfor hun spiller så suverænt på landsholdet.

“Der er ikke så meget pres på i forhold til point og penge. Og så er det selvfølgelig rigtig hyggeligt at være en del af et hold for en gangs skyld. Det er ikke så ofte, vi får lov til det. Jeg føler mig godt tilpas her, og synes bare, det er sjovt at spille,” lyder svaret fra Tauson.

Kan du mærke en forskel på, at der ikke spilles om point her?

“Jeg ved ikke, om jeg direkte kan mærke forskel. Men jeg synes, jeg spiller mere frit, og jeg tænker ikke for meget over tingene. Det bliver ‘løsere’, end det er normalt, hvor man sidder og griner lidt på bænken og hygger sig og ser nogle kampe inden. Jeg er ikke så vant til at se nogle spille en hel kamp inden og være investeret i det, så det er måske meget godt, og noget jeg skal tænke over til fremtiden,” siger Clara Tauson.

Hjemmekamp på spil

Skulle Danmark besejrer Grækenland og Letland, rykker holdet op fra Europe/Africa Group I, hvor 12 nationer har dystet i denne uge. I så fald skal Danmark spille en play off-kamp i efteråret. Den spilles som en traditionel ude/hjemmekamp, som man kender det fra Davis Cup.

Hvis lodtrækningen giver en dansk hjemmekamp, vil det være første gang i turneringens mere end 50-årige historie, at Danmark har hjemmebanefordel i kvindernes landsholdsturnering.

Du har flere gange oplevet Davis Cup-kampe som tilskuere. Hvad ville det betyde, hvis Danmarks kvinder kunne få en hjemmekamp?

“Det er selvfølgelig en ting, man gerne vil prøve. Caroline har spillet på hjemmebane, da der var WTA-turnering, men vi har ikke noget lignende det mere derhjemme, så det ville selvfølgelig være stort for Danmark, for Tennisdanmark og for os spillere. Men vi har lige nogle hårde kampe, som vi skal igennem først,” siger Clara Tauson.

Efter Billie Jean King Cup bliver Clara Tauson på anlægget i Portugal. I næste uge er hun nemlig med i Oeiras Ladies Open – en WTA125 samme sted.

Du spiller hernede i næste uge også. Betyder det noget for den uge, at du allerede har været hernede i denne uge?

“Jeg spillede også turneringen sidste år, så jeg er rimelig vant med det her sted. Men det er selvfølgelig rart at kende banerne og omgivelserne, inden man går i gang med en turnering, så man ikke skal prøve at finde omklædningsrummet, og synes banerne er anderledes, end det man vant til. Så det tror jeg er en god optakt for mig, at jeg føler mig komfortabel her,” siger hun.

Du har haft nogle lidt svære år, hvor man ikke helt har kunnet regne med, hvornår du kunne spille på grund af skader. Hvad er status på Clara Tauson, tennisspilleren, lige nu?

“Jeg synes, den er god. Jeg har ikke været rigtig skadet i noget tid, og jeg synes, at jeg spiller bedre og bedre tennis. Det handler bare om at vinde kampene, når det er tæt, som jeg har haft lidt svært ved i år. Der er desværre nogle rimelig irriterende kampe, jeg har tabt mod rigtig dygtige spillere.”

“Det er svært at gå ind og vinde de kampe, hvis man ikke får så mange kampe på top-10-niveau, og det er der, jeg gerne vil op, og der jeg gerne vil se mig selv. Jeg synes, at det går fremad og især med kroppen. Det har ikke været et problem i meget lang tid, og det er jeg selvfølgelig meget glad for,” lyder den opmuntrende analyse fra Tauson.

Du har base i Danmark og på KB. Hvad betyder det for dig at kunne have base der?

“Efter jeg begyndte at træne med Lars (Christensen red.), gav det bare mere mening at flytte tilbage til Danmark og være der. Det er selvfølelig dejligt, at man kan se familie og venner, når man ikke er ude at rejse og bor et andet sted. Det er rigtig komfortabelt for mig igen, og det tror jeg er rigtig vigtigt for alle sportsudøvere og atleter, at de har en komfortabel base og har det godt, hvor de er. Og jeg har det godt i Danmark. Så det er jeg bare glad for at kunne lige nu.”

OL i sigte

I år er der OL i Paris, og den olympiske tennisturnering spilles på Rolands Garros’s anlæg, hvor Clara Tauson traditionelt har spillet godt. Top-56 på verdensranglisten kvalificerer sig direkte. Dog må hver nation maksimalt have fire spillere med i hver singlerække.

Hvordan rangerer OL for dig?

“Lige nu er det ikke noget, jeg går og tænker så meget over. Jeg har ikke lige pt rangeringen til det, men jeg håber selvfølgelig på at få rangeringen og kunne være med, men så skal jeg lige vinde nogle kampe – og nogle af de rigtige kampe. Men det er selvfølgelig en stor ting for alle atleter, så jeg prøver da at få min rangerning op, men det gør jeg altid,” siger verdens nummer 87.

OL er anderledes end hovedparten af årets turneringer ved, at man som spiller er en del af det samlede danske hold. På den måde minder det lidt om Billie Jean King Cup. Så det er nærliggende at spørge, om OL vil være et godt sted for en toppræstation fra Clara Tausons ketsjer.

“Jeg spillede ungdoms-OL, da jeg var 13-14 år. Jeg ved ikke helt, om det er det samme, men der vandt jeg. Så det kan man vist godt sige. Men det er noget andet, og jeg er ikke en holdspiller på den måde. Jeg har altid dyrket den her sport, hvor man bare er alene – især på banen. Det er andre scener for mig, og jeg har nogle gode minder fra den tid, hvor jeg spillede ungdoms-OL,” siger hun.

“Der var jeg også inde og se de andre sportsgrene. Jeg elsker at se håndbold, så hvis jeg kommer med til OL, så skal jeg nok se en håndboldkamp eller to.”

Vi krydser fingre for, at Clara Tauson får lejlighed til at se et par håndboldkampe – og at håndboldspillerne måske får set et par tenniskampe i Paris.