Første hjemmekamp nogensinde til danske kvinder

Til november får de danske kvinder i Billie Jean King Cup for første gang nogensinde mulighed for at vise sig frem foran et dansk hjemmepublikum. Modstanderen bliver Mexico.

Clara Tauson, Johanne Svendsen, Laura Brunkel og Rebecca Munk Mortensen sikrede Danmark den første hjemmekamp nogensinde i Billie Jean King Cup.

For lidt over to uger siden leverede de danske kvinder i Billie Jean King Cup et fremragende resultat. Ved Europe/Africa Group I snuppede Danmark den fjerde og sidste oprykningsplads blandt de 12 deltagende nationer efter sejre over Bulgarien, Ungarn, Grækenland og Letland.

Præstationen udløste en play-off-kamp i november. Tirsdag var der så lodtrækning hos det internationale tennisforbund. Her skulle der både findes en modstander til Danmark, og det skulle afgøres ved lodtrækning, om Danmark for første gang nogensinde skulle have en hjemmekamp i kvindernes landsholdsturnering.

Danmark var det lavest rangerede hold af de 16 deltagende nationer i Billie Jean King Cup Play-Offs. Derfor var danskerne useedede i lodtrækningen.

Her blev Danmark trukket ud som det sidste hold og skal dermed møde Mexico, der var det lavest seedede hold. Lodtrækningen artede sig desuden således, at Danmark får hjemmebane.

”Det er historisk, at vi for første gang nogensinde får mulighed for at spille en hjemmekamp i Billie Jean King Cup. Jeg under virkelig spillerne den oplevelse, som de fortjener efter deres imponerende præstation i Portugal tidligere på måneden. Jeg håber, at de danske tilskuere ligesom ved Davis Cup vil sørge for en fantastisk opbakning til holdet,” siger Jens Anker Andersen, der er kaptajn for Billie Jean King Cup-holdet.

God lodtrækning

Billie Jean King Cup Play-Offs skal afvikles over to dage enten den 15.-16. november eller 16.-17. november. Dansk Tennis Forbund forventer, at det bliver fredag og lørdag den 15.-16. november, uden at det ligger endeligt fast. Spillestedet er endnu ikke fastlagt.

Billie Jean King Cup Play-Offs spilles som en traditionel ude-/hjemmekamp, som man kender det fra Davis Cup. Dog er kamprækkefølgen en anelse anderledes. Første dag spilles der to singler. På andendagen spilles der igen to singler, hvorefter en double afgør kampen ved stillingen 2-2.

Mexicos bedste singlespiller er Renata Zarazua, som ligger nummer 103 på verdensranglisten. Hun var dog ikke med i holdets seneste kamp, hvor Mexico tabte med 4-0 på udebane mod Australien. Latinamerikanerne råder også over doubleverdensranglistens nummer 29 Giuliana Olmos.

Billie Jean King Cup-kaptajn, Jens Anker Andersen, er meget tilfreds med udfaldet af lodtrækningen.

”Det er en godkendt lodtrækning. Vi undgik de allersværeste modstandere som Ukraine, Frankrig og Schweiz. Det bliver stadig en spændende opgave mod et rutineret mexicansk hold, der er bedst på grus. Så der er ingen tvivl om, at det er rigtig godt, at vi har fordel af hjemmebane,” siger Jens Anker Andersen.

Skulle Danmark lykkes med at besejre Mexico, vil holdet i 2025 skulle spille en kvalifikationskamp om at komme med i Billie Jean King Cup Finals, der er det ypperste i kvindelig landsholdstennis med deltagelse af verdens 12 bedste lande.

OM BILLIE JEAN KING CUP

Det danske Billie Jean King Cup-hold spiller i Billie Jean King Cup Play-Offs i november. Kun 12 nationer deltager på et højere niveau – nemlig Billie Jean King Cup Finals.

I Billie Jean King Cup Play-Offs spilles der bedst af fem kampe. Alle kampe spilles bedst af tre sæt. Den første dag spiller man to singler. Den næste dag spiller man yderligere to singler, inden en altafgørende double kan blive nødvendig, hvis stillingen er 2-2. På den måde er kamprækkefølgen anderledes, end man kender den fra Davis Cup, hvor doublen er tredje kamp.

Vinder Danmark over Mexico, skal holdet i foråret 2025 spille en kvalifikationskamp om deltagelse i Billie Jean King Cup Finlas 2025. Taber Danmark står den ligesom i år på Europe/Africa Group I i foråret 2025.

Team sponsor: STATE drinks

FORSTÅ BILLIE JEAN KING CUP-SYSTEMET

Hvert år er en ny sæson i Billie Jean King Cup-sammenhæng. Det ypperste er Billie Jean King Cup Finals med deltagelse af 12 nationer. Til Finals spilles sidder de fire topseede hold over i første runde, og hele turneringen spilles som en cup-turnering, hvor man ryger ud efter et nederlag. Billie Jean King Cup Finals spilles i november 2024 i Sevilla samtidig med Play-Offs.

I starten af året spilles der kvalifikationskampe til Billie Jean King Cup Finals. Samtidig spilles der Group I i Europe/Africa, Americas og Asia/Oceania på niveauet lige. Vinderne af kvalifikationskampene kvalificerer sig til Finals. Taberne skal spille Billie Jean King Cup Play-offs mod oprykkerne fra Group I i henholdsvis Europe/Africa, Americas og Asia/Oceania i november.

Danmark kan tidligst være med ved Billie Jean King Cup Finals i 2025. Det kræver sejr i Play-offs mod Mexico i november 2024, og sejr i kvalifikationskampen i foråret 2025.