Mary Fonden og DTF vil gøre trivsel og sammenhold til en del af tennistræningen 

Mary Fonden og Dansk Tennis Forbund er gået sammen om Antibulli Tennis, der er tiltag rettet mod trænere på børnehold for 6-12-årige. Det består af konkrete råd, inspiration og træningsøvelser, som kan styrke sammenhold og trivsel i landets tennisklubber. Og jeres klub kan blive en del af projektet.17

Frederik Løchte Nielsen er ambassadør for Mary Fonden og DTF’s fælles projekt – Antibulli Tennis. Foto: Magnus Ekstrøm

Håndbold, svømning, fodbold – og nu tennis. Siden 2016 har Mary Fonden arbejdet for at bekæmpe mobning i fritidslivet. Antibulli Tennis er et samarbejde mellem Mary Fonden og Dansk Tennis Forbund, der skal styrke det gode sammenhold blandt børn, der går til tennis.

Når børn tropper op til tennistræning, skal de øve sig på mere end en nøjagtig baghånd og en hård serv. Børnene skal også træne sammenhold og kammeratskab. Og nu får de danske tennisklubber et konkret redskab og muligheden for at uddanne deres trænere til at arbejde med trivsel på tennisbanen.

Antibulli Tennis kombinerer erfaringer fra antimobbe- og trivselsindsatser med erfaringer fra tennisverdenen og består af konkrete råd og øvelser til træningen af de 6-12-årige. Læs om Antibulli Tennis her.

I den kommende weekend bliver de første trænere uddannet til at arbejde med Antibulli Tennis. De lærer blandt andet, hvordan de gennem deres trænerrolle kan skabe et holdfællesskab, hvor der er plads til alle – og plads til forskellighed.

Netop opgaven med at skabe fællesskaber, hvor alle tør stå ved, hvem de er, fremhæves af ambassadør i Antibulli Tennis og tidligere Wimbledon-vinder i herredouble samt elitemiljøtræner i Dansk Tennis Forbund Frederik Løchte:

”Jo bedre sammenhold der er, jo bedre er chancen for, at de unge er trygge ved at udtrykke sig på den måde, de gerne vil udtrykke sig på, og er de personer, de gerne vil være. Og så får man den bedste version ud af dem.”

Hør Antibulli Tennis’ ambassadør, Frederik Løchte Nielsen, tale om trænerrollen her:

Frederik Løchte er taknemmelig for, at han selv var en del af et tennishold, hvor der var fokus på at have det sjovt. Glæden ved spillet var i centrum, og det dannede fundamentet for de resultater, han har skabt gennem sin karriere.

”Jeg kan mærke fra mig selv og min ungdom, hvor meget jeg har nydt godt af at have en god trivsel i min tennisklub, og hvordan det har givet mig et godt fundament til mit voksenliv også. Og hvis jeg kan være med til, at børn og unge får en god trivsel i deres tennisklubber, så vil jeg utroligt gerne det.

For mange børn oplever mobning i fritidslivet

At gå til en fritidsaktivitet er for langt de fleste børn en gave. Undersøgelser viser, at 98 procent af børn, der går til en sport, glæder sig til at komme til træning. Men der er også børn, der ikke kan svare på, om de glæder sig til at komme til træning. Sidste år viste en undersøgelse fra Mary Fonden, at hvert femte barn har oplevet at blive mobbet, drillet eller holdt udenfor på deres hold, og for hvert tiende barn har konsekvensen været, at de forlod klubben.

I Dansk Tennis Forbund har man de seneste år oplevet en stor medlemsfremgang. Og de mange nye børn og unge, der har fået en tennisketsjer i hånden, skal opleve, at de er blevet en del af et trygt og stærkt fællesskab. I Dansk Tennis Forbund ønsker man, at glæden og lysten til spillet og fællesskabet går forud for alt andet.

”Vi ved fra tidligere undersøgelser, at der er børn, der forlader deres sport, fordi de ikke bliver en del af fællesskabet. Vi bilder os ikke ind, at det ikke også kan ske i tennisklubberne, men vi vil arbejde målrettet for at forebygge det. Vi vil gerne have, at alle børn og unge har en oplevelse af, at de bliver set og de er en del af fællesskabet på tennisbanen. Derfor er vi glade for samarbejdet med Mary Fonden, hvor vi med Antibulli Tennis kan give vores trænere konkrete værktøjer til at styrke trivsel og fællesskab hos børn og unge i landets klubber,” siger direktør i Dansk Tennis Forbund Emil Bødker.

Flere venner og bedre sammenhold

Foto: Magnus Ekstrøm

Antibulli Tennis skal evalueres af en række testklubber. De skal arbejde med Antibulli Tennis i år, og tager også del af en evaluering af projektet. Den har til formål at tilpasse Antibulli Tennis, så det fremover har den bedst mulige effekt på trivslen.

Evalueringer fra de øvrige Antibulli-sportsgrene viser, at børnene oplever øget sammenhold og fællesskab på deres hold, efter de er begyndt at arbejde med antibulli. De trives bedre og er bedre til at støtte hinanden. Både børn og trænere fremhæver særligt, at der skabes flere nye venskaber og færre lukkede grupper.

I Mary Fonden ser direktør Helle Østergaard frem til samarbejdet med de danske tennisklubber, og hun fremhæver vigtigheden af, at vi ikke begrænser trivsels- og antimobbearbejdet til skole og institutioner.

”Skolen er ofte forbundet med en vis grad af alvor og her kan børnene ikke selv bestemme, om de vil dukke op eller ej. Fritidslivet er frivilligt og fyldt med leg. Derfor tror vi måske, at trivslen i fritidslivet kommer af sig selv. Det gør den ikke. Vi skal have fokus på stærke børnefællesskaber alle steder, hvor børn samles. Det er tydeligt, at Dansk Tennis Forbund deler den vision og i Mary Fonden er vi stolte af at kunne udbrede Antibulli til de danske tennisklubber.”

Antibulli Tennis er udarbejdet af Mary Fonden og Dansk Tennis Forbund i samarbejde med TrygFonden. Læs om Antibulli Tennis her.

Skal I også være testklub?

Der er allerede fundet en række testklubber, men I kan stadig nå at være med.

Har jeres klub lyst til at afprøve Antibulli Tennis, er det muligt at kontakte Dansk Tennis Forbund frem til den 26. september 2022 for at høre mere. Kontakt Anja Kostecki på ako@tennis.dk eller 40 41 21 96.