Tilbageblik: Franske superstjerner på visit i 1926

Rene Lacoste og resten af datidens franske superstjerner var hårde ved de danske værter i Davis Cup-opgøret i 1926.

Ifølge regnskabsbøgerne var det en god forretning at afholde Davis Cup i 1926.

I anledning af at Dansk Tennis Forbund fylder 100 år i 2020, laver vi løbende nedslag i historien. Vi kigger på stort og småt. Både det, som ingen glemmer, og det som de færreste har husket.

Hvornår: 14.-16. maj 1926

Hvad skete: Frankrig slog Danmark med 5-0 i Davis Cup på Pile Allé

Derfor husker vi det: Corona-pandemien har på effektiv og sørgelig vis sat en stopper for al international tennis. Federer, Williams, Nadal, Barty og alle de andre må foreløbig blive i deres hjemlande frem for at gæste alverdens tennisstadions.

Til gengæld fik Danmark fint tennisbesøg i 1926, da Frankrig gæstede KB’s anlæg på Pile Allé, der lagde grus til første runde i Davis Cup.

Franskmændene havde et frygtindgydende hold med tre af de på den tid yderst navnkundige fire musketerer.

  • Henri Cochet vandt otte grand slam-turneringer i single i sin strålende karriere
  • Jacques Brugnon var et es i double, hvor han nåede til tops i 11 grand slam-turneringer
  • René Lacoste, hvis eftermæle stadig er lyslevende her næsten 100 år senere, vandt syv gange en grand slam-titel i single

Fra 1927-1932 vandt Frankrig Davis Cup-trofæet seks år i træk. I 1922, 1923, 1926 og 1927 var de franske stjerner endestation for Danmark i turneringen.

Pragtfuld spiller

Danmark blev repræsenteret af datidens to bedste spillere Axel Petersen og Einer Ulrich, mens Povl Henriksen var med i double.

Ved Dansk Lawn-Tennis Forbunds 25 års jubilæum i 1945 blev udgivet en bog om forbundets første år. Her kan man læse om Davis Cup-opgøret mod den franske overmagt.

”Lacoste var en pragtfuld Spiller, som mestrede alle Slag og næsten legede med Axel Petersen, trods denne langt fra spillede daarligt. Cochet viste sig fra sin allerbedste Side mod Ulrich, og selv om denne fik Sæt, var Kampen alligevel for meget i Franksmandens Favør, til at den kunde blive spændende.”

De sidste tre kampe gik dog i fem sæt. Og således faldt de danske spillere med ære. Se alle resultater her.

Bolddrenge for 29 kroner

Det var tilsyneladende en god forretning at have de franske tennismusketerer på besøg. I hvert fald bedømt ud fra regnskabsbøgerne fra den gang.

Entreindtægterne løb op i 8559 kroner over de tre dage. Dertil skal lægges 275 kroner og 40 ører for salg af brugte bolde. Det svarer i alt til omkring 300.000 kroner i nutidens kroner.

Udgifterne kunne holdes til lidt over det halve. Den største post var med afstand 2205 kroner og 56 ører til ”tribuneregning”.

Anderledes billigt var udgifterne til bolddrenge, som holdt sig på 29,25 kroner. Leje af flag kunne klares for en tier.

I alt har Danmark mødt Frankrig 11 gange i Davis Cup. Danmark har to sejre i de opgør. Både i 1950 og 1953 sørgede Kurt Nielsen og Torben Ulrich for dansk sejr.

Finale året efter

Året efter i 1927 var danskerne mere succesfulde. Her nåede Danmark nemlig for første gang helt frem til finalen i Europazonen ved at besejre Storbritannien og Tjekkoslovakiet, begge på udebane, begge med 3-2 – og begge landskampe efter at danskerne i en af de fem matcher havde vendt 0-2 i sæt til 3-2.

Finalen foregik igen i København. Stærk regn betød dog flytning fra KB’s anlæg ved Pile Allé til klubben ved Kløvermarken på Amager.

Modstanderen var atter Frankrig, der denne gang havde den allermest populære spiller, Jean Borotra, på holdkortet. Igen vandt franskmændene – denne gang med 3-0. Herefter dro franskmændene til Philadelphia, og i en historiske verdensfinale udfordrede de USA og fravristede amerikanerne Davis Cup-trofæet.

Borotra, René  Lacoste og Henri Cochet sørgede i den periode for, at Frankrig ud over 6 Davis Cup triumfer også vandt Wimbledons herresingle seks år i træk (1924-29). De tre franske tennis-musketerer erobrede hver to titler, og i fem af årene var der tale om rent franske Wimbledon-finaler.