BJKC: Serbisk rutine blev afgørende

Danmark tabte også sin anden kamp ved Billie Jean King Cup. Johanne Svendsen havde ellers bragt danskerne på 1-0, men en serbisk klassespiller blev den afgørende forskel.

Johanne Svendsen leverede en fremragende præstation i sin single.

Der var rigeligt brug for udtrykket ”det blæser en halv pelikan”, da Danmark tirsdag mødte Serbien i den anden af fire puljekampe ved Billie Jean King Cup i Antalya. Desværre blæste det ikke Danmarks vej, da det virkelig galt.

Holdet måtte se sig besejret med 2-1 af Serbien. Dermed er Danmark stadig uden sejr inden de to sidste gruppekampe mod Ungarn og Estland i Europe/Africa Group I.

Hev igennem for Danmark

Danmark fik ellers en fantastisk start på dagen. Johanne Svendsen mødte Dejana Radanovic, som er nummer 435 på verdensranglisten. Men fra kampens start var det den undertippede dansker, som tog initiativet og bragte sig på 4-0 i blæsevejret.

Serberen fik bedre styr på sit spil og forholdene og kæmpede sig tilbage på 4-4, og det så pludselig noget mere sort ud for Svendsen. Men den 17-årige dansker holdt nerverne i ro og fik hevet sættet hjem med 6-4.

Det knækkede modstanderen, mens Johanne Svendsen fik fornyet tilliden til sine hårde grundslag. Derfor kom der aldrig tvivl om sættet og kampens udfald. 6-1 til Danmark.

Bagefter var Johanne Svendsen rigtig glad for at have vundet karrierens første singlekamp på landsholdet.

“Det var virkelig fedt. Det var så svær en kamp med vinden. Jeg ender med at blive lidt presset i første sæt, da hun kommer på 4-4, men jeg hev i gennem og spillede for Danmark, i stedet for bare at spille for mig selv,” siger hun.

Samavati overmatchet

Serbien fik dog bragt balance i stillingen, efter de to holds førstesingler havde været i ilden. Danmarks Sofia Samavati kæmpede bravt med serven i det kraftige blæsevejr. Samtidig var der modstand fra øverste hylde på den anden side af nettet i form af verdens nummer 117, Aleksandra Krunic.

Fra 2-2 i første sæt var der aldrig tvivl om udfaldet. Krunic vandt med 6-2, 6-1 på en lille times tid.

Enorm rutine

Billie Jean King Cup-kaptajn, Jens Anker Andersen, satsede på Johanne Svendsen og Rebecca Munk Mortensen til at spille den afgørende double. De to havde dagen forinden tanket selvtillid ved at besejre Tyrkiets double.

Rebecca Munk Mortensen og Johanne Svendsen kunne ikke levere endnu en sejr i double.

Hos serberne var der genvalg til de to singlespillere. Især Krunic var en profil med en fornem rangering som nummer 46 i verden i double i bagagen. Det gav afkast, og derfor måtte danskerne se sig slået med to gange 6-2.

“Det bliver afgørende, at vi ikke tager vores breakpoints i første sæt. Rebecca havde ikke spillet i vinden før i dag, så hun skulle også lige vænne sig til det. Deres førstesingle er enormt rutineret i det, hun gør. Så det var svært at spille mod dem,” siger Johanne Svendsen.

På trods af nederlaget ser hun positivt på Danmarks muligheder for at overleve på dette niveau. Svendsen tillægger doublesejren mod Tyrkiet og hendes egen singlesejr mod Serbien stor betydning i den sammenhæng.

“Det kommer til at betyde helt vildt meget. Vi spiller afgørende mod Serbien. Den havde jeg ikke set komme, før turneringen startede. Vi viser, at selvom der er svære forhold, kan vi sagtens være med,” siger hun.

Onsdag venter de formodede gruppefavoritter fra Ungarn, der har en skræmmende bred trup med tre spillere fra WTA-listens top-100. Puljen sluttes for Danmarks vedkommende af med en kamp mod Estland torsdag.

Lørdag spilles der op- og nedrykningskampe med holdene fra den anden pulje.

OM BILLIE JEAN KING CUP

Danmark spiller i Europe/Africa Group I, der er det tredjehøjeste landskampsniveau for kvinder.

De enkelte holdkampe spilles over en dag og afgøres bedst af tre kampe – første to singler og til sidst en double. Alle kampe spilles bedst af tre sæt.

Turneringsformat

Tre hold rykker op. To hold rykker ned. 11 hold i to puljer. I puljerne spilles der alle mod alle fra mandag til fredag. Puljevinderne rykker op. Puljetoerne spiller mod hinanden om oprykning. Puljetreerne spiller placeringskamp. De to nederste i hver pulje spiller mod hinanden (sidst i pulje A mod næstsidst i pulje B og omvendt). Taberne af de opgør rykker ned.

SE STILLINGEN I DANMARKS PULJE

Resultater og kampprogram

Mandag

Danmark – Tyrkiet 1-2

 • Johanne Svendsen – Pemra Özgen 2-6, 3-6
 • Sofia Samavati – Ipek Öz 5-7, 6-4, 2-6
 • Johanne Svendsen/Rebecca Munk Mortensen – Ipek Öz/Berfu Cengiz 2-6, 6-4, 6-1

Tirsdag

Danmark – Serbien 1-2

 • Johanne Svendsen – Dejana Radanovic (WTA: 435) 6-4, 6-1
 • Sofia Samavati – Aleksandra Krunic (WTA: 117) 2-6, 1-6
 • Johanne Svendsen/Rebecca Munk Mortensen – Aleksandra Krunic/Dejana Radanovic 2-6, 2-6

Onsdag

Danmark – Ungarn

Torsdag

Danmark – Estland

Fredag – Danmark sidder over

Lørdag

Op- eller nedrykningskamp

Danmarks trup til Billie Jean King Cup

Sofia Samavati

 • Født: 14. februar 2000 (22 år)
 • Klub: Holte
 • Rangering single: 484

Johanne Svendsen

 • Født: 15. maj 2004 (17 år)
 • Klub: Hørsholm Rungsted
 • Rangering single: 1168
 • Rangering juniorverdensranglisten: 25

Rebecca Munk Mortensen

 • Født: 1. november 2005 (16 år)
 • Klub: KB
 • Rangering juniorverdensranglisten: 109

Billie Jean King Cup-kaptajn: Jens Anker Andersen

Team sponsor: STATE drinks

Fakta om Billie Jean King Cup

 • Spilles i Europe/Africa Group I
 • Sted: MTA Tennis Academy i Antalya, Tyrkiet
 • Dato: 11.-16. april 2022
 • Underlag: Grus