Danske juniorer over hele Europa

Vi tager en rundtur i Europa, hvor de bedste danskere juniorer er i aktion ved både individuelle mesterskaber og til EM for hold – de såkaldte Summer Cups.

Den danske delegation til U18-EM i de schweiziske alper: Jacob Holst, Rebecca Munk Mortensen og Natacha Schou.

Sommeren er højsæson for landsholdsaktiviteter for ungdommen. Det gælder så sandelig også for 2022, hvor alle turneringer gennemføres efter to år med et hav af aflysninger på grund af corona.

I denne uge gælder det de individuelle europamesterskaber for U14 og U18. Det er to turneringer, hvor Danmark indenfor de seneste fem år har nyt stor succes.

I 2017 blev Holger Rune europamester for U14 i helt suveræn stil uden at tabe sæt undervejs. Ved samme mesterskab blev det til bronze for Holger Rune med Elmer Møller ved sin side.

Året efter gjorde Clara Tauson kunststykket efter og vandt U18-EM, hvor hun kun deltog på dispensation, fordi hun ellers var for ung.

Fejlfri dansk førstedag

Tjekkiske Most lægger som tidligere år baner til U14-EM. Her stiller Danmark med det maksimale antal spillere – to piger og to drenge, der er ifølge med landsholdscoach Jonas Svendsen.

Danskerne har fået en fremragende start på turneringen.

Sophia Ragus fra Fruens Bøge havde ingen problemer i 1. runde, hvor hun slog en spiller fra Malta med 6-1, 6-1. Tirsdag møder hun en schweizer, der er seedet 16.

Også Gentoftes Augusta Grau Kristensen nøjedes med at give sin modstander to partier i 1. runde. Hun får nu fornøjelsen af den 13. seedede brite.

Fynske Sophia Ragus er klar til 2. runde ved EM.

I double møder de to danskere et græsk par.

Se lodtrækning til pigernes U14-EM.

De danske drenge ville ikke stå tilbage for pigerne. Mads Bruhn Aaby fra Holte, der for nyligt vandt UM på KB, gav 2 og 1 til en spiller fra Moldova. De to skal mødes igen i 1. runde af double.

Her spiller Aaby sammen med Christoffer Topp-Parving fra Gentofte. UM-finalisten havde bye i 1. runde og slog i sin første kamp en modstander fra Luxembourg med 6-3, 6-1.

Se lodtrækning til drengenes U14-EM.

Schou godt fra start i Klosters

I schweiziske Klosters er Danmark repræsenteret i pigerækkerne ved U18-mesterskabet. Den tidligere juniorlandstræner Jacob Holst er med som coach, og han blive vidne til en blandet dag for de to danskere.

Natacha Schou fra Lyngby havde ingen problemer mod sin estiske modstander, der blev slået med 6-2, 6-3. Desværre blev det til en hurtig exit for KB’s Rebecca Munk Mortensen, som tabte i to sæt til en britisk spiller.

Den danske duo var seedet 9 i double, men måtte se sig slået af et par fra Serbien i første kamp.

Se lodtrækninger til alle europamesterskaber.

Olympisk oplevelse venter

15-årige Emanuel Grau Kristensen skal repræsentere Danmark ved det europæiske ungdoms-OL. Foto: Lars Møller

I næste uge er der ligeledes et individuelt mesterskab på programmet. Her afvikles det europæiske ungdoms-OL, EYOF, i Slovakiet. KB’s Cecilie Fridthjof og Gentoftes Emanuel Grau Kristensen udgør i følgeskab med sportschef, Jens Anker Andersen, tennisholdet i den danske delegation.

Foruden singlerækkerne spilles der også mixed double ved EYOF, som Clara Tauson vandt i 2017.

Følg EYOF fra Banska Bystrica.

Summer Cups

I denne uge er der også gang i European Summer Cups for U12, der er hold-EM afholdt af Tennis Europe.

Onsdag skal det danske drengehold i aktion i en prekvalifikationskamp mod Irland, som skal vindes, hvis holdet vil videre til puljekampe i resten af ugen i tjekkiske Rakovnik. Klarer holdet den opgave, venter stærke nationer som Tjekkiet, Storbritannien og Kroatien.

Det danske U12-drengehold består af de to UM-finalister fra KB, Sebastian Kvist og William Vainionpää, samt den 10-årige semifinalist, Philip Dianati (HIK). Med sig har de juniorlandstræner Kim Hansen.

U12-piger til Polen

Hos pigerne er de udtagne spillere UM-finalisterne Karina Macarie (KB) og Ella Møller Wilstrup (Gentofte), samt Emilia Thygesen (KB). Holdets coach er Andreas Berner.

Der er endnu ikke trukket lod til puljerne i polske Gdynia, men de potentielle modstandere er Georgien, Storbritannien, Letland, Moldova, Polen, Serbien og Schweiz. Puljekampene spilles 21.-23. juli med placeringskamp den efterfølgende dag.

Flotte resultater af U14

U14-landsholdene har allerede været i aktion ved Summer Cups tidligere på sommeren. Her gjorde både drengene og pigerne en særdeles god figur.

Drengeholdet slog Cypern i en prekvalkamp. Herefter tabte de til Italien, der gik hele vejen og blev europamestre. Holdet rejste sig flot og vandt deres to sidste kampe mod henholdsvis Belgien og Israel.

Se resultater fra U14-drengeholdet.

Holdet bestod af Mads Bruhn Aaby, Christoffer Topp-Parving og Marcus Sehested (Holte). På turen til Frankrig havde holdet sportschef, Jens Anker Andersen, ved sin side.

Pigernes U14-hold leverede også en rigtig god indsats. I første kamp blev det til en sejr på 2-1 over Belgien. De næste to dag viste først hjemmeholdet Tyskland og siden Tyrkiet sig som for store mundfulde.

Se resultater fra U14-pigeholdet.

Det danske hold bestod af Sophia Ragus, Augusta Grau Kristensen og Victoria Flintholm (Fruens Bøge). Jonas Svendsen var coach.

Succes på hjemmebane

Vi slutter den europæiske rundtur i Hillerød, hvor der sidste uge blev spillet en junior ITF-turnering.

Birkerøds Yakup var seedet 1 i turneringen og viste, at det ikke var tilfældigt, da han gik hele vejen. I finalen besejrede han svenske Tom Noltorp med 6-4 i tredje sæt.

Hos pigerne var der også dansk finaledeltagelse. Ungdoms-OL aktuelle Cecilie Fridthjof måtte dog se sig slået i to sæt af svenske Linea Bajraliu.

I semifinalen havde Fridthjof besejret Augusta Grau Kristensen i tre sæt. Men trods semifinalenederlaget var det en rigtig flot turnering af 13-årige Grau Kristensen i et felt med spillere helt op til 18 år.

Danmark havde faktisk hele tre semifinalister hos pigerne. Emma Kamper Malmkjær (Aarhus 1900) blev dog slet af den senere vinder.

I doublerækkerne blev det til en dansk titel til Sarafina O. Hansen, der gik hele vejen sammen med sin svenske makker. Og hos drengene tog danskerduoen Cornelius Shalmi (KB) og Niklas Jensen (Fruens Bøge) sig af førstepladsen.