”Det giver mig tårer i øjnene at snakke om”

Et nyt ansigt er dukket op i den danske landsholdstrup forud for EM i Southampton. Og det er ikke hvem som helst. Lørdag får Karin Ptaszek-Kochis lov til at åbne ballet sammen med makkeren Anders Bergholdt, når de sammen spiller den første danske landskamp i pickleball nogensinde. 

Lørdag går det løs, når det danske landshold i pickleball spiller EM. Karin Ptaszek-Kochis, der til daglig bor i USA, er på holdet, og glæder sig til at repræsentere sit fødeland.

Hendes højeste placeringer på WTA’s verdensrangliste opnåede hun i 1994 med en placering som nummer 265 i single og en 230.-plads i double. Siden er ketsjeren skiftet ud med et paddle. Og det danske landshold i tennis er skiftet ud med landsholdet i pickleball.

52-årige Karin Ptaszek-Kochis har spillet pickleball siden 2023. Hun indtager i øjeblikket førstepladsen på APP Senior Pro Singles Tour i USA, og er rangeret otte i Senior Pro Doubles og 12 i Senior Pro Mixed. En stor bedrift i et land, hvor pickleball gennem flere år har været den hurtigst voksende sportsgren.

Snart skal hun trække i den rød-hvide landsholdsdragt ved det første EM i pickleball nogensinde, hvor hun er med i 50+-kategorien i damedouble og mix. I over halvdelen af sit liv, har hun boet i USA. Hun tænker på engelsk, og skal engang imellem lede efter ordene på dansk, men hun er aldrig nogensinde i tvivl om, hvor hun kommer fra.

Bliv klogere på udenlandsdanskeren her, og hvorfor hendes hashtag på sociale medier er #chasingtattoos.   

Hvordan startede din passion for pickleball?

”Pickleball er faktisk min tredje sport, som jeg har dyrket på konkurrenceniveau. Jeg spillede tennis som barn, til jeg var 40 år. Da jeg så var 40, begyndte jeg at spille platform tennis, som spilles i Nord- og Centralamerika. En udendørs vintersport. For tre år siden flyttede jeg så til Florida, og der har de ikke platform tennis, så der var seks måneder, hvor jeg stort set ikke vidste, hvad jeg skulle gøre med mig selv. Men lige pludselig dukkede pickleball op, og jeg kunne se, at der var mange, der spillede rundt omkring, og jeg syntes, at det så sjovt ud. Og så har jeg spillet lige siden.”

Hvorfor er du blevet så grebet af sporten?

”Det er der forskellige grunde til. Der er mange, der spiller, så det er sjovt at være en del af en sport, hvor man altid kan møde nye mennesker. En anden grund er, at der er forskellige niveauer af det. Så jeg startede på almindeligt amatørniveau, men så fandt jeg ud af, at jeg godt kan konkurrere også på professionelt niveau. Når jeg tager til en turnering, så er der alle niveauer og aldersgrupper. Så det er en stor gruppe af mennesker, der nyder den samme sport på hver deres niveau. Så kan jeg også godt lide den motion, det giver. Når man kommer i min alder, skal man holde sig i form.”

Du har tidligere været på landsholdet i tennis, og nu skal du spille for det danske landshold i pickleball. Hvad betyder det at repræsentere sit land?

”Det er svært at sætte ord på, men det er en meget, meget speciel følelse. Ikke bare at spille for dig selv, men også for knap seks millioner danskere. Man repræsenter et land. Det giver mig helt tårer i øjnene at snakke om. For det er så specielt. Jeg spillede tennis for Danmark i ni år på Fed Cup-holdet (nu Billie Jean King Cup, red.), og jeg kan huske, at jeg altid tænkte, at jeg ville ønske, at jeg kunne spille mit tiende år. Nu bliver mit tiende år pickleball og ikke tennis. Jeg tror alle danskere føler det på samme måde, at når man hører den danske nationalmelodi, så får man tårer i øjnene.”

”Jeg har ikke været hjemme i Danmark i nogle år nu. Så at blive tilbudt at blive en del af din barndom igen, det er rigtig specielt. Jeg føler mig meget dansk stadig.”

Du har lige mødt hele holdet for første gang. Hvordan har det været at skulle finde sig til rette på et hold, hvor resten kender hinanden i forvejen?

”For at være helt ærlig, så har jeg ikke tænkt så meget på det. Jeg er rimelig god til at ”filtrere” mig ind. Så jeg håber, at alle synes, at det er sjovt at have mig. Jeg føler faktisk, at jeg har kendt alle i lang tid efter bare en dag. Så det har været rimelig nemt fra min side. Og så forhåbentligt også for dem.”

Hvad er på spil for dig i weekenden?

”Jeg kan utrolig godt lide at vinde. Det kan vi alle på holdet. Så jeg tror, at alle her har den samme mentalitet. Vi er her for at have det sjovt, men også for at forsøge at vinde mesterskabet. Så så længe vi alle sammen giver, hvad vi har, så er det alt, man kan kræve.”

Du ligger blandt andet nummer 1 på APP Senior Pro Singles Tour i USA. Kan du forklare, hvad det er?

”Der er to store tours i USA. PPA og APP. PPA er for de rigtig, rigtig dygtige spillere, og fokuserer ikke på min kategori ”senior pro.” APP fokuserer på de unge og lidt ældre, som så er min aldersgruppe, og hvor alle spiller. Jeg spiller altid single, double og mix, og i år har jeg ud af de ni APP’s, jeg har spillet, vundet otte af dem i single. Så jeg har kun tabt en gang i år. Og alt i alt har jeg vundet min ellevte titel.”

”Der er faktisk en sjov historie. Sidste år, inden jeg spillede min allerførste singleturnering i New York, på samme anlæg, hvor US Open spilles. De lavede nemlig en del af US Open til pickleball-turnering. Så sagde jeg til min mand, for der var noget, der skulle være spændende for mig, så sagde jeg, at ’den dag jeg vinder min første singleturnering, så får jeg en tatovering.’ Jeg vandt turneringen to uger efter, og jeg havde ikke en eneste tatovering på kroppen før, så det er lidt mærkeligt som 51-årig at få sin første tatovering. Så sagde jeg til mig selv, at for hver turnering, jeg vinder, giver jeg mig selv en tatovering. Jeg har fået syv ud af de 11 nu. Men de er små. Den første, jeg fik, var ordet ”believe” (tro, red.) på armen, så når jeg server, så kigger jeg ned på den. Så fik jeg grateful på den anden arm, og så stoppede jeg med ord og fik begyndte at lave streger på håndleddet. Så der har jeg fem. Når jeg kommer hjem og har lidt mere tid, så får jeg fire til. Jeg ved ikke helt, hvad det skal være endnu.

”Mit hashtag, som jeg bruger på mine sociale medier, er ‘chasing tatoos’ (jagter tatoveringer, red.).”

Du skal spille den allerførste danske landskamp i pickleball nogensinde lørdag sammen med Anders Bergholdt i mixed double i 50+. Hvordan ser du frem til det?

”Jeg glæder mig. Når jeg er på banen, så vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at vinde og være en god holdkammerat og makker på banen. En af de ting, jeg har lært mig selv på det sidste, som har hjulpet mig, er, at når jeg står på banen, kan jeg udelukke stort set alt. Der er ikke noget, der kan genere mig efterhånden.”

Den danske landsholdstrup

Kvinder – åben alderskategori

  • Nathali Thorius, Helsinge Tennisklub
  • Kristina Jensen, Pickleball Copenhagen
  • Rikke Flygenring-Gantzel, Pickleball Copenhagen

Herrer – åben alderskategori

  • Thor Due Werny, Skovbakken Tennis
  • Jimmy Scherff, Pickleball Copenhagen
  • Søren Klixbüll, Pickleball Copenhagen

Kvinder – 50+

  • Karin Ptaszek-Kochis, Pickleball Copenhagen
  • Pia Falch, Skovbakken Tennis
  • Lisa Honore, Skovbakken Tennis

Herrer – 50+

  • Anders Bergholdt, Pickleball Copenhagen
  • Lasse Sørensen, Skovbakken Tennis
  • Steen Gregor Jensen, Pickleball Copenhagen