Elmer vil finde sine egne veje

Elmer Møller har gevaldig pil op i sin tenniskarriere. Opskriften går gennem at være en god udgave af sig selv på og uden for banen.

Elmer Møller har et givtigt samarbejde med Davis Cup-kaptajn Frederik Løchte Nielsen. Foto: Kennet Havgaard.

Et par uger inden Davis Cup-kampen mod Brasilien er Elmer Møller netop blevet færdig med dagens første træningspas på DTF’s Elitemiljø hos KB på Frederiksberg. Dagen efter går turen i selskab med elitemiljøtræner Frederik Løchte Nielsen til Frankrig for at spille en ATP Challenger sammen med landsholdskollegaen August Holmgren.

Inden afrejsen sætter han sig ned til en snak om tilværelsen som professionel tennisspiller med base i Danmark. Tidligere i karrieren havde den 20-årige i flere år base på akademiet Good to Great i Stockholm, inden han sidste år vendte hjem.

”Da jeg begyndte at træne på KB, vidste jeg ikke, at det var det, jeg skulle på fuldtid, men jeg blev bare megaglad for at være her. Det er rart at være hjemme med mange af de andre danske spillere og trænere. Jeg føler, at der er et ret godt fællesskab med spillerne både på elitecenteret og KB,” siger Elmer Møller.

På DTF’s elitemiljø har han mulighed for at arbejde sammen med Davis Cup-kaptajn Frederik Løchte Nielsen på daglig basis. Det ser Elmer Møller store fordele ved, når det for alvor går løs til landskampene.

”Jeg tror, at det betyder en hel del. Det gør i hvert fald, at man har en større tillid til hinanden og kender hinanden bedre og ved, hvad man arbejder på, og hvad man skal forsøge at gå ind og gøre til kampene. For mig gør det, at jeg føler mig mere tryg og komfortabel i en lidt stresset kampsituation, hvor der kan være mange mennesker og en masse andet, der spiller ind.”

Tidligt på landsholdet

Elmer Møller blev allerede som 16-årig udtaget til Davis Cup-holdet for første gang. Det var, da Danmark mødte Tyrkiet i Møllers hjemby Aarhus. Den gang kom han dog ikke i aktion på banen.

”Jeg syntes, at det var megastort og var taknemmelig for at være med. Men jeg forstod måske ikke helt formatet på nogle måder. Og jeg var nok også lidt med for oplevelsen og fremtiden. Jeg tænker tilbage på det som en kæmpe oplevelse og fedt at være i, men det er en anden rolle, jeg håber på at kunne begive mig ud i nu i forhold til dengang,” siger han.

Elmer Møller var langt fremme i en tidligt alder. Her spiller han med ved Junior Davis Cup i 2018. Foto: Srdjan Stevanovic.

Sidste år fik han så sin debut på Davis Cup-holdet. Her sikrede han blandt andet det afgørende point mod El Salvador ved at vinde den femte og afgørende single med suveræne 6-1, 6-0. Og i seneste landskamp i februar fik Elmer Møller hjemmebanedebut, efter Danmark allerede havde bragt sig på 3-1 mod Indien.

”Det var en megafed oplevelse. Selvom kampen var afgjort, var der meget god tænding på. Det var fedt og en god læring til fremtiden at have prøvet det. Det føler jeg kan give en fordel, hvis jeg skal ud i samme situation igen,” siger han.

Finder sin egen vej

Ved seneste Davis Cup-kamp lå Elmer Møller placeret som nummer 720 på verdensranglisten. Siden er han sprunget mere end 300 pladser frem blandt andet takket være en sejr i sommerens $25.000-turnering i Skovbakken og en finaleplads i $15.000-turneringen i Vejle – suppleret med en turneringssejr i Rumænien.

”Jeg havde før sommeren sat en målsætning om, at jeg ville spille en masse kampe og forhåbentligt vinde nogle turneringer. Og det er heldigvis gået godt. Men generelt set kan jeg ikke så godt lide at sætte nogle specifikke tal på mine mål, for tit føler jeg bare, at jeg så næsten kun kan skuffe mig selv. Men målet er helt sikkert at tage det videre og se om jeg kan gøre tennissen til en levevej.”

Samtidig understreger Elmer Møller, at der også er andre essentielle prioriteter i hans liv.

”Det er vigtigt for mig at være en god udgave af mig selv. Jeg håber at nå de ting, jeg gerne vil med tennis, men samtidig huskes som en person, som var værd at støtte op om i det.”

Ved ITF-turneringen i Skovbakken slog han Leo Borg – søn af Bjørn Borg – i finalen. I et efterfølgende interview med TV2 Østjylland gik Elmer Møller i rette med journalisten, som Møller syntes brugte for meget energi på at beskrive Leo som Bjørns søn.

Han kunne nemt have ladet det passere. Men i stedet blev det et godt billede på noget af det, som betyder noget for Elmer.

”For mig handler det om, at vi alle skal kunne konkurrere på lige vilkår og have lige chance for lave sit eget navn og egne resultater. Jeg synes, det er vigtigt, at man gør det på sin egen måde. Det lyder måske lidt ’cheesy’, men man kan jo kun gøre det på sin egen måde og finde sin egen vej i det, fordi jeg tror, at det er sådan, man har bedst chance for at lykkes med det.”

Elmer Møller (th.) med trofæet efter finalesejren i Skovbakken over Leo Borg.

Atypisk spillestil

På banen er Elmers egen måde en offensiv stil fra baglinjen, hvor især en bragende hård dobbelt baghånd kan få både tenniskyndige og lægmænd til at spærre øjnene op på samme tid.

Atypisk for mange andre dygtige herrespillere løber Elmer Møller gerne rundt for at slå sin baghånd frem for forhånd.

”Når de møder nogen, der spiller lidt atypisk, er der mange, der har det svært, fordi det sker ikke så ofte. Jeg tror bare, at jeg har fundet frem til, at det er den måde, jeg spiller på, og jeg kan ikke rigtig spille på andre måder, og så må det lidt bære eller briste.”

Indtil nu ser det ud til i højere grad at bære end briste, inden Elmer Møller for femte gang i karrieren møder op til en samling med Davis Cup-holdet.