Første gang på landsholdet: ”Det er vildt fedt”

Det blev en lærerig weekend for det danske U12 drengelandshold ved inde-EM på hjemmebane i Hillerød.

Det danske hold ved Winter Cups 2019 (fra venstre: Lucas Christmas-Møller, August Brostrøm Poulsen og Rasmus Hembo Mathiasen. Holdkaptajn, Simon Dahl Verner).

Denne weekend var det danske U12-landshold for drenge på en svær opgave, da de på hjemmebane i Hillerød deltog ved Tennis Europe Winter Cups – indendørs hold-EM i tennis. Turneringen var kvalifikation til finalen, som spilles om to uger.

Holdet med Lucas Christmas-Møller (KB), Rasmus Hembo Mathiasen (Esbjerg) og August Brostrøm Poulsen (Gentofte) skulle i første runde møde Finland. Mathias og Lucas tabte begge to deres singler i to sæt. Efterfølgende fik Lucas og August pyntet på de samlede resultat med en sejr i double.

Talentansvarlig for U12 og U14 i Dansk Tennis Forbund, Simon Dahl Verner, er holdkaptajn holdet. Han sad derfor på bænken og guidede de danske spillere undervejs.

”Vores spillere er ikke dårligere end de andre, når man ser på deres hænder og arme. Men kigger man på ben, bevægelse og hvordan de håndtere at være under pres i en duel, så er der forskel. Når tempoet og konsistensen på den anden side er højt, er vores spillere udfordrede,” siger Simon Dahl Verner om forskellen mellem de danske og udenlandske spillere ved Winter Cups.

Fokus på indsatsen

Lørdag blev udfordringerne ikke mindre, da modstanderen var tennisstormagten Frankrig. August Brostrøm Poulsen fik chancen som andensingle i opgøret, men måtte se sig slået med 6-1, 6-2. I førstesinglen leverede Lucas Christmas-Møller en gedigen indsats. Det var dog ikke nok mod Frankrigs Axel Frechet, der vandt to gange 6-3.

Simon Dahl Verner mener ikke at antallet af sejre kontra nederlag er det vigtigste på dette tidspunkt af spillernes udvikling

”Det vigtige er at have fokus på kvaliteten af indsatsen. Vi behøver ikke snakke så meget om at vinde eller tabe. Men derimod hvilken indsats, der skal til for at vinde. Og så sandelig også, hvilken indsats, der skal til for at være tilfreds i tilfælde af nederlag,” siger han og tilføjer, at de tre drenge på det danske hold har fanget den besked.

Fra de hjemlige turneringer er de tre landsholdsspillere vandt til at vinde mange kampe. Derfor giver det meget at se, hvad de skal udvikle for at kunne bide skeer med Europas bedste. For Simon Dahl Verner gælder den pointe i lige så høj grad for de danske talenters omgivelser i det daglige.

”Jeg synes, at trænere og forældre skal være meget opmærksom på, hvilken adfærd de vil forstærke. Spillerne skal opfordres til at blive ved med at gøre det rigtige. Det er nemt at bryde ud i jubel over fantastisk, men usandsynlig vinder helt ude fra det ene hjørne. Men hvad med når de bygger en bold rigtig godt op, men lige misser det sidste smash med fem centimeter?” spørger holdkaptajnen retorisk.

Søndag mødte Danmark Luxembourg i en kamp om 7.-8. pladsen. Her gjorde holdet rent bord og vandt holdkampen 3-0. Samlet set vandt Storbritannien turneringen i Hillerød. Ved EM-finalturneringen i tjekkiske Veska får de selskab af Bulgarien, der sluttede som toer.

Dygtige modstandere

For de tre drenge på det danske hold – Lucas Christmas-Møller, Rasmus Hembo Mathiasen og August Brostrøm Poulsen – er det første gang, de er udtaget til et landshold. Efter deres kamp lørdag mod Frankrig havde de tid til at tale lidt om den oplevelse.

Hvordan er det at være med på landsholdet?

Lucas: ”Jeg synes, at det er helt vildt fedt at få spillet nogle nye kampe mod modstandere, der er bedre end det niveau, vi har i Danmark. Selvfølgelig taber vi kampe, men vi får en god oplevelse og spiller en masse gode kampe, så jeg er virkelig glad for, at vi har fået lov at komme på landsholdet i år.”

En ting, der er anderledes ved Winter Cups, er, at man har en træner på bænken, som giver gode råd. Hvordan er det?

August: ”Det er fedt. Hvis det ikke lige fungerer, kan han give én gode råd.”

Kan I mærke, at det hjælper, når I er på banen?

Rasmus: ”Jeg synes, at det hjælper. Nogle gange er der nogle lidt svære situationer, hvor man føler, at man giver lidt op, når man spiller mod de rigtigt gode. Der hjælper træneren.”

Spillerne fra de andre lande er rigtig gode. Hvad synes I om at se og møde dem?

Rasmus: ”Man føler, at man bliver bedre af at se, hvordan de spiller. Man finder ud af, hvad man skal blive bedre til. For eksempel vinder Lucas meget herhjemme i Danmark, så der har man noget at se op til. Men det er bare lidt noget andet i udlandet, hvor de er så gode.”

August: ”De er også lidt mere fysisk stærke end os.”

Lucas: ”Ja, en ting er at være top 3 i Danmark. Men der er 199 andre lande. Så det er fedt at se, hvor dygtige de er. Der er noget at leve op til.”

Så er der noget, som I allerede tænker, at I godt vil blive bedre til, når I kommer tilbage til jeres klub?

Rasmus: ”De er bedre ude i hjørnerne, med fysikken og benarbejdet. Det er noget, der er vigtigt.”

I må godt være helt ærlige. Er det fedt, at det er på hjemmebane i Danmark, eller er det lidt ærgerligt, at I ikke skulle på en sjov udebanetur?

Rasmus: ”Det er blandet. For det er også fedt med alle de folk, som kommer og kigger på én, når det er i Danmark. Og ens forældre kan også komme, når det er i Danmark. Men det ville nu også være fedt at have taget til Frankrig for eksempel.”

Lucas: ”Men jeg vil 100 gange hellere være i Danmark end at komme til Rusland, hvor der er minus 12 grader. Hvis det havde været Spanien eller et andet varmt land, så ville jeg hellere have været i udlandet.”

Samtidig med at drengene var i aktion i Hillerød, spillede U12-pigerne i Ukraines hovedstand Kiev. Holdet endte ligeledes på en syvendeplads og bestod af Cecilie Agerbek Fridthjof (Holte), Lucca Ingildsen (B.93) og Carla Valentin Jensen (Skovshoved).

August Brostrøm Poulsen fra Gentofte.
Rasmus Hembo Mathiasen fra Esbjerg.
Lucas Christmas-Møller fra KB.