National succes med tennis og padel for børn med særlige behov

Team Fred er på få år gået fra lokal til national succes. Bliv klogere på projektet, og hvordan man kommer i gang.

At give børn og unge med særlige behov en tryg og god start i foreningsidrætten er vigtigere end nogensinde. Team Fred viser vejen.

Denne artikel blev først bragt hos DGI.dk

Børn og unge skal have lige adgang til foreningslivet. Det er et stort fokuspunkt for DGI, Dansk Tennis Forbund, DIF, Parasport Danmark, landets kommuner samt mange fonde. Derfor er et projekt som Team Fred vigtigt.

Team Fred er et træningsprogram, som er udarbejdet, så tennis- og padelforeninger kan hjælpe børn med særlige behov, f.eks. autisme, til at blive aktive i foreningslivet og blive en del af et fællesskab.

Team Fred blev skabt i sommeren 2018 af Mette Rytsel fra Virum-Sorgenfri Tennisklub. Året efter tog det fart, da DGI og Dansk Tennis Forbund blev involveret og der blev søgt fondsmidler til at udbrede og fagligt opkvalificere projektet. I skrivende stund har mere end 300 børn og unge stiftet bekendtskab med programmet.

Tennis og padel er et hit hos børnene

Team Fred startede med udgangspunkt i tennistræning, og blev kort efter udvidet med padel. Hvorfor netop ketsjersport?

”Padel og tennis rummer flere gode elementer i forhold til Team Fred. Der er ingen fysisk kontakt. Banen er afgrænset, og træneren kan lave øvelser og lege, som passer godt på den afgrænsede bane, og som kan tilpasses det enkelte barn,” fortæller Morten Hedegaard, der er padelkonsulent i Padel i Danmark, som er DGI og Dansk Tennis Forbunds fælles padelenhed.

”Padel giver trænerne gode muligheder for at udfordre børn motorisk, teknisk og taktisk og gennem småspil og med et konkurrenceelement i. Padel er ikke svært teknisk at gå til, så du kan som træner sikre, at alle går fra træningsbanen efter en lektion med den gode følelse af at lykkes,” siger Morten Hedegaard.

At padel og tennis er velvalgte aktiviteter til målgruppen, bekræftes i en rapport af Annegrete Månsson, ph.d. i psykologi, som har studeret Team Fred-træninger.

Team Fred gør en forskel

Et af målene med Team Fred er at give børn og unge med særlige behov et selvtillidsboost, vise, at der er plads til dem i foreningsidrætten og give mod på endnu flere ting i livet. Det har en taknemmelig forælder til et barn på Team Fred-holdet i Virum-Sorgenfri Tennisklub oplevet.

”Team Fred har givet min søn mod og lyst til at indgå i nye hold såsom taekwondo, klub og knallertkursus. Nu er han på vej på efterskole på en idrætslinje, hvor han kommer til at bruge de sociale holdkompetencer, som Team Fred har været med til at udvikle. Han glæder sig. Jeg håber, at projektet fortsat kan give mange flere muligheden. Det har gjort en forskel.”

Opstart af Team Fred-forløb i danske idrætsforeninger

Hvis en tennis- eller padelforening har lyst til at starte Team Fred, er der udviklet et hæfte med gode råd til foreninger og trænere.

Derudover kan interesserede trænere se frem til at blive inviteret på en gratis trænerworkshop i foråret 2023.

Det er vigtigt, at trænere får den nødvendige viden til at løfte opgaven, påpeger padelkonsulent Morten Hedegaard.

”Der skal en god og velovervejet struktur til, og det er vigtigt at gøre det enkelt og letforståeligt. Vær klar ved banerne i god tid, byd velkommen og fortæl, hvad vi skal lave i dag – og hold dig til det. Når øvelserne er i gang, kan du som træner få en fornemmelse af, om nogle børn skal udfordres lidt mere, mens andre måske har brug for, at det bliver lidt lettere, så de mærker succesen.”

Startpakke til de 15 første

Hvis din tennis- eller padelforening har lyst til at starte Team Fred, er det let at komme i gang og gevinst at hente.

De første 15 foreninger får en startpakke med:

  • ketchere
  • t-shirts
  • goodiebags til børnene
  • samt et klubtilskud på 2.000 kr

Der er: 3 pladser tilbage.

Kontakt projektleder Jonas Øhlenschlæger Hansen på jonas.hansen@dgi.dk for nærmere information.

OBS! Ønsker et barn eller ung at melde sig ind i foreningen, efter et veloverstået Team Fred-forløb, kan foreninger søge op til 1.000 kr. pr. barn til at skabe den rette integration af projektets børn og unge.

Det er muligt via en pulje doneret af Leschly Tennis Foundation.

Værd at vide

Over 150 børn og unge med særlige behov har prøvet kræfter med enten tennis eller padel i 2022.

Følgende klubber har haft Team Fred-forløb i 2022:

KB Tennis, Virum-Sorgenfri Tennisklub, Hillerød Tennis- Og Padel Klub, Randers Tennis og Padel, Rødovre Tennisklub, B93 Tennis, Hjørring Tennisklub, Dronninglund Tennis & Padel og Skive Tennisklub.

Hvad betyder navnet Team Fred?
Team Fred er opkaldt efter Frederik – en dreng med autisme, der nu har gået til tennis i Virum i over 5 år – først på familietennis, senere på skoletennisholdet og Team Fred eftermiddagsholdene.

Kan alle starte Team Fred træning op i deres klub?
Team Fred-træningskonceptet er udarbejdet, så alle foreninger kan få glæde af materialet, der ligger på DGI’s hjemmeside. Derudover kan tennis- og padelkonsulenter hjælpe med at guide i forhold til fondsstøtte og tips til skabe nogle gode rammer for børn med særlige behov. Se mere her.

Stor støtte til Team Fred

Følgende fonde har med uvurderlig støtte bidraget til Team Fred:

I det hele taget har tennis- og padeldanmark taget Team Fred til sig:

  • Flere kommuner har vist stor opbakning. Senest har Hjørring Kommune støttet Hjørring Tennisklub med 24.000 kr., så de kan lave flere Team Fred-forløb i samarbejde med Hjørringskolen.
  • Patrik Wozniacki, Michael Mortensen, Tennis Øst’s sportschef Kim Hansen og Wimbledon-vinder Frederik Løchte Nielsen har ad flere omgange støttet op og deltaget i Team Fred træninger.
  • Tidligere tennisspiller Philip Ørnø lavet en sang til Team Fred, og optrådt med den for en gruppe Team Fred børn.
  • Team Fred har de seneste 3 år været en del af EU-projektet European Week of Sport. I 2022 arrangerede Hillerød Tennis og Padelklub, Randers Tennis og Padel, Dronninglund Tennis og Padel og Virum Sorgenfri Tennisklub events for børn med særlige behov, hvor alle deltagere fik kasketter og forplejning.

Links

Følg Team Fred på Facebook