Skumtennis sætter skub i indendørssæsonen i Sejs-Svejbæk

Skumtennis i vinterhalvåret er blevet en succes blandt både børn, unge og ældre i Sejs-Svejbæk Tennisklub. For tre år siden gav klubben de yngste medlemmer tilbuddet om at spille skumtennis i indendørssæsonen. Sidste år blev tilbuddet udvidet til seniormedlemmerne også. Og tilslutningen har været stor. 

Tilbuddet om skumtennis i Sejs-Svejbæk Tennisklub er blevet taget godt i mod blandt klubbens medlemmer – både blandt børn og ældre.

Artiklen her blev oprindeligt udgivet i oktober 2022.

Snart fyldes den lokale idrætshal i Sejs-Svejbæk med høj puls, latter og massevis af skumbolde, når medlemmerne fra byens tennisklub rykker indenfor i vinterhalvåret.

Sådan har det været de sidste tre år. Og med stor succes blandt klubbens medlemmer. Tilbage i 2018 valgte bestyrelsen i Sejs-Svejbæk Tennisklub nemlig at ”ryste posen”. De var trætte af, at når indendørssæsonen begyndte i oktober, så måtte de sige på gensyn til deres 150 medlemmer – helt uden at vide, om de ville komme tilbage igen til sæsonstart året efter.

Klubben i den lille midtjyske by lidt uden for Silkeborg har med sine to grusbaner ikke nogen tennishal til at spille tennis i. Derfor var vinterhalvåret uden megen tennisaktivitet i Sejs-Svejbæk. Men bestyrelsen ønskede at komme op med et tilbud, der skulle give medlemmerne mulighed for at svinge ketsjeren hele året rundt. Og så opstod idéen om at tilbyde skumtennis en gang om ugen.

”Vi havde nogle snakke i bestyrelsen om, hvad vi skulle gøre. Og så fik vi igangsat skumtennis med henblik på at få fastholdt nogle af de unge drenge og piger, som var begyndt på tennis hen over udendørssæsonen, så vi havde snor i dem og ikke mistede dem til fodbold eller håndbold eller nogle af de mange andre aktivitetstilbud, der er, hvor vi bor,” fortæller Morten Laugesen, der er formand i Sejs-Svejbæk Tennisklub.

Sjovt for både børn og voksne

I starten var tilbuddet om skumtennis kun målrettet børn og unge, men sidste år udvidede klubben sit tilbud, så også seniormedlemmerne kunne komme på banen og nyde det sociale fællesskab med hinanden i vintermånederne.

”Jeg tror ikke, at der var ret mange blandt seniormedlemmerne, der tænkte, at det var noget, man kunne. Men der var mange, der kom til det for første gang og oplevede, at det er et rigtig sjovt og går hurtigt. På mange måder minder det om, det man gør udenfor. De tekniske ting, der ligger i slagene udendørs, dem kan du faktisk øve og blive bedre til indendørs.”

”Og så tror jeg, at et vigtigt element var det sociale fællesskab. Så man hen over vinteren også ser nogle af dem, som man har gået til træning med om sommeren.”

I vinterhalvåret booker Sejs-Svejbæk Tennisklub sig ind i den lokale idrætshal to gange om ugen. 40 medlemmer – både juniorer og seniorer – spillede skumtennis over den seneste vintersæson.

Stor begejstring

Skumtennis bliver også kaldt for minitennis. Det spilles på badmintonbaner med sænket net og foregår med almindelige tennisketsjere og skumbolde. I Sejs-Svejbæk Tennisklub har man booket den lokale idrætshal to gange om ugen. En dag for seniorer og en dag for juniorer.

Idrætshallen bruges også til badminton, gymnastik og håndbold. Og derfor er tennisklubben også nødt til at booke haltimer på mere skæve tidspunkter for at kunne få skemaet til at gå op, men det er ingen udfordring for medlemmerne. Faktisk er begejstringen for tilbuddet ikke til at tage fejl af.

”Vi havde 40 medlemmer både juniorer og seniorer, der spillede skumtennis over den seneste vintersæson. Og det er forholdsvis mange i en klub, der har 150 medlemmer. Vi oplever også, at vi får nogen ind i vinterhalvåret, som vi ser for første gang om sommeren, når vi åbner igen. Så vi kan også rekruttere nye medlemmer gennem skum.

Mange fordele ved skumtennis

Tilbuddet om skumtennis er blevet populær i den midtjyske by, men det er ikke uden grund. Der er nemlig en lang række gevinster ved at spille skumtennis. Både for den enkelte spiller og for klubben.

”For den enkelte spiller, er fordelene, at man ikke mister alt for meget af det, man har lært. Der er nogle ting i spillet og teknikken, som er overførbare. Det er lidt lettere at spille skum, men der er mange elementer af slagene, som du faktisk kan træne indendørs også.”

”Og det, der er fordelene ved skumtennis for os som klub, er, at vi også har et tilbud til vores medlemmer om vinteren og dermed også en større sandsynlighed for at fastholde den medlemsskare, som vi havde, da vi lukkede ned for udendørssæsonen.”

Faktisk er mange blevet så glade for at have muligheden for at spille i vinterhalvåret, at de allerede i udendørssæsonen spørger efter det.

”Nu går vi ind i den allersidste del af vores udendørssæson, men der er nogle af seniorerne, der allerede spørger efter om vores skumtennis-tilbud starter før eller efter efterårsferien. Så der er nogle, der allerede ved, at det vil de fortsætte med.”

Kommet for at blive

Skumtennis er nemt at gå til. Og så er det sjovt for medlemmerne i alle aldre. I Sejs-Svejbæk Tennisklub spiller alt fra børnehaveklassebørn til 80-årige skumtennis. Derfor er tilbuddet kommet for at blive. I hvert fald så længe medlemmerne bliver ved med at efterspørge det.

”Så længe der er opbakning til det, så er det noget, vi bliver ved med. Vi oplever i hvert fald i øjeblikket, at der bliver taget rigtig godt imod tilbuddet. Det er noget, der er efterspurgt. Det synes jeg, at vi som idrætsforening og Foreningsdanmark skal blive ved med at tilbyde.”

”Altså det kræver ingenting. En skumbold og en badmintonbane. For man er ikke afhængig af vind og vejr. Så det er let for de fleste at gå til.”

Fire spillemæssige fordele ved skumtennis

Skumbolde gør det nemt at lære tennis. De giver succesoplevelser fra første slag for nye spillere i aldre.

  • Skumboldene er større og lettere at ramme. De mest anvendte skumbolde er hhv. 9 og 12 cm. i diameter.
  • Boldene er blødere, langsommere, og dermed mere skånsomme end de klassiske tennisbolde, hvilket især er en fordel for børn og seniorer 60+.
  • Opspringshøjden er lavere, hvilket giver en fordel i forhold til optimalt boldtræf i hoftehøjde.
  • Skumbolde udligner forskelle og kan derfor samle medlemmer på tværs af niveau og alder.

Find skumtennis nær dig. Læs mere her.

Registrer din klubs Skumtennis – og bliv set

Bliv en del af den nationale kampagne, så hjælper ’Bevæg dig for livet – Tennis’ folk i jeres nærområde med at se klubbens Skumtennis-tilbud. Registrer jer her.