Store og små klubber blandt årets højdespringere

Klubberne med den bedste medlemsudvikling – højdespringerne for 2017 i Dansk Tennis Forbund – er fundet. Det er en blandet flok, der har det tilfælles, at de har mod på mere.

 

I Ledøje-Smørum Tennisklub har de succes med at fastholde de yngste medlemmer. Foto: Ledøje-Smørum Tennisklub.

Hvert år kårer Dansk Tennis Forbund 15 højdespringere. Udmærkelsen går til de klubber, som har klaret sig bedst målt på medlemsudvikling det seneste år – altså denne gang i medlemstallene fra 2016 til 2017.

Alle klubber får en rangering målt på både vækst i antal og vækst i procent. De to tal lægges sammen til en score, der afgør årets højdespringere.

En af højdespringerne i 2017 er Ledøje-Smørum Tennisklub. Klubben med 316 medlemmer i 2017 er gået frem over en bred kam af medlemsgrupper. Den gode udvikling startede, da de for nogle år siden begyndte med micro-tennis og fik en masse spillere ind ad den vej. De spillere er i dag U10 og aktive holdkampsspillere.

”Vi er meget stolte af vores vækst. 45 procent af væksten er juniorer, 17 procent er 60+, resten er gruppen midt imellem. Det er en flot fordeling, som vi også er stolte af,” siger Kirsten Krag, der er formand i Ledøje-Smørum.

Klubben har en vækstaftale i Bevæg dig for livet-regi. Det har sat gang i endnu flere aktiviteter i klubben, som er med til at tiltrække nye medlemmer.

”Vi startede med Voksenintroduktion, og det gav i den grad pote. Vi havde 24, der meldte sig til med flere på venteliste. Af de 24 var der 12, der meldte sig ind. Vi synes, at det var vældig flot. I år er det det samme, hvor vi har 24 tilmeldte,” fortæller Kirsten Krag og tilføjer, at det øgede liv i klubben spreder sig og avler endnu mere aktivitet.

Sidste år startede Ledøje-Smørum med at have Familietennis, hvilket de også forventer sig en hel del af. Så Kirsten Krag tror på, at klubben kan fortsætte den gode udvikling.

157 procents vækst

En anden højdespringer er Auning Idrætsforenings tennisafdeling. Den lille klub på Djursland havde kun 14 medlemmer i 2016 og var reelt set lukningstruet. Klubben har et fint anlæg med to baner. Desuden har de et lille klubhus med toilet, køleskab og kaffemaskine, som klubbens medlemmer selv har bygget for nogle år siden.

Ulrik Dahl Christensen, der er formand i Auning, havde egentlig ikke rørt meget ved en tennisketsjer i mange år. Men tanken om, at byen ikke skulle have en tennisforening, når nu forholdene var gode, pinte ham. Derfor besluttede han og to andre ildsjæle at gøre noget ved sagen.

”Vi har kørt voksenintroduktion i forbindelse med vores Bevæg dig for livet vækstaftale. Det har kun givet 5-6 stykker. Men når man tænker på, at vi var 14 medlemmer i 2016, så er det stadig en forøgelse på 50 procent,” siger Ulrik Dahl Christensen.

Desuden indførte klubben et husstandskontingent for at få flere unge med. Det har været en succes. Og så er de blevet meget bedre til at gøre opmærksom på sig selv i byen ved at bruge Facebook på en smart måde.

”Vi har sådan en gammel rotte i byen, der kører noget, der hedder ’byportalen’, som er en af de mest besøgte Facebook-sider af den slags på Djursland. Vi har så en fast aftale om, at når jeg laver et opslag på Auning tennis, så deler han den, så det kommer ud til mange flere. Vi er superglade for det samarbejde, for vi er måske 50, der ’synes godt om’ Auning tennis Facebook, men med det her har vi opnået at ramme over 2000 mennesker. Vi bor 4000 i Auning, så det må siges at være godkendt,” siger Ulrik Dahl Christensen.

Medlemsudviklingen i Auning må så sandelig også siges at være godkendt. På et år er de gået fra 14 til 36 medlemmer. En forøgelse på hele 157 procent.

Og de har fået mod på mere. De har fået flere ind i bestyrelsen, og to spillere i klubben stiller op som juniortrænere denne sæson.

”I år tager vi skridtet videre og holder ’open court’ hver mandag, hvor alle – også ikke medlemmer – er velkommen til at komme og prøve at spille tennis. Det koster 100 kroner, og så er der ikke særlig langt til de 550 for at blive medlem i stedet for,” siger Ulrik Dahl Christensen. 

De 15 højdespringere 2017

 • Auning Idrætsforening
 • B.93
 • Brabrand Idrætsforening, Tennis
 • Båndbyernes Tennisklub
 • Farsø Tennisklub
 • Fredensborg Tennisklub
 • Frederiksværk Tennisklub
 • Give Tennisklub
 • Holstebro Lawn Tennis Klub
 • Ledøje-Smørum Tennisklub
 • Nykøbing Mors Tennisklub
 • Ribe Tennis Klub
 • Seest Boldklub
 • Sundby Tennisklub
 • Aalborg Chang