TEAM Fred rummer børn med særlige behov – og der er plads til flere

Alle børn og unge skal have adgang til tennis og padel i foreningslivet. TEAM Fred giver en hjælpende hånd til børn med særlige behov.

TEAM Fred byder også på træningsevents som her i starten af juni, hvor Svendborg Tennisklub var på besøg hos Virum-Sorgenfri med Frederik Løchte Nielsen som gæstetræner.

Det startede med en empatisk idé for fem år siden i Virum-Sorgenfri. TEAM Fred blev født som et træningshold, der giver børn og unge med særlige behov, autisme, ADHD eller lignende en tryg og god introduktion til foreningsidrætten via lokalt forankrede træningshold.

Siden er TEAM Fred vokset, så det både kan gennemføres med tennis og padel. Samtidig er det via støtte fra DGI, Dansk Tennis Forbund og hjælpsomme fonde med Parasport Danmark på sidelinjen lykkedes at sprede tilbuddet til klubber over hele landet.

”Jeg er superglad og stolt over, at TEAM Fred er blevet udbredt til så mange forskellige klubber i løbet af de sidste fem år. Det er vigtigt, at klubberne åbner op for børn og unge med særlige behov, der ofte står udenfor foreningslivet og som også har behov for at være en del af et fællesskab og bevæge sig i nogle trygge rammer.”

Sådan lyder det fra Mette Rytsel, der er idémager og initiativtager til TEAM Fred. Hun er stadig en del af den styregruppe, som har ansvaret for TEAM Fred.

Udviklende for børn og trænere

Team FRED er ikke kun med til at udvikle og give gode oplevelser til børnene. For trænerne og hjælpetrænerne gør det ofte særligt indtryk og mening at få lov til at træne målgruppens børn.

Et godt eksempel på det er Laura Friis fra Virum-Sorgenfri. Som 14-årig startede hun med at træne børn med særlige behov, og det har hun nu gjort i fire år. De erfaringerne har givet hende så meget appetit på at hjælpe målgruppen, at hun i dag er lærervikar på en specialskole, inden hun for alvor skal i gang med sine studier.

”TEAM Fred danner ramme om nye fællesskaber og nye relationer både mellem børn og unge, men også mellem børn, unge og trænere. Derudover er det et rum, hvor børn og unge kan være fysisk aktive i en hverdag, hvor skærme tager meget opmærksomhed. Det udvikler børnenes motoriske færdigheder og vores mål er også at give dem en positiv erfaring ved, at de formår at lære en ny færdighed – nemlig tennis,” siger Laura Friis.

Kom med på holdet

Et forløb med TEAM Fred kan se ud på forskellige måder. Nogle har gennemført tennis- eller padelforløb i samarbejde med en lokal specialskole. Andre har tilbudt TEAM Fred-træningshold i fritiden.

Uanset hvilken model får foreningerne positive tilbagemeldinger fra både børn og forældre, der alle er glade for, at der er etableret tilbud med fokus på at skabe gode og inkluderende rammer for målgruppen.

”Det er dejligt at høre, at mange klubber har haft succes med TEAM Fred-træningen, selvom det kan være udfordrende at arbejde med en ny målgruppe,” siger Mette Rytsel.

Hun understreger også, at interesserede klubber bestemt ikke skal holde sig tilbage. For der er hjælp at hente fra DGI og DTF’s foreningskonsulenter. Det kan både være med det konkrete i forhold til træningen, men også med at søge midler i udviklingspuljer i den lokale kommune.

Man er også velkommen til at kontakte styregruppen, som består af:

LÆS MERE OM TEAM FRED

Klubber med TEAM Fred-forløb

 • ØBG Silkeborg
 • Silkeborg Tennis & Padel
 • Dronninglund Tennis & Padel
 • Svendborg Tennisklub
 • AGF Tennis
 • BT Padel
 • Hillerød Tennis & Padel Klub
 • Rødovre Tennisklub
 • B 93
 • KB
 • Virum Sorgenfri
 • AB
 • Birkerød