Torben Ulrich er død

En af de absolut største personligheder i dansk tennishistorie er gået bort. Torben Ulrich, der spillede Davis Cup i 20 år for Danmark, efterlod et indtryk, der gik langt udover stregerne på banen.

Torben Ulrich i aktion indendørs i 1977. Foto: Per Kjærbye.

Torben Ulrich er død. Det oplyser hans søn Lars Ulrich på Instagram.

”Torben Ulrich: 1928-2023. 95 år med eventyr, unikke oplevelser, nysgerrighed, skub til grænser, udfordring af status quo, tennis, musik, kunst, skriveri … og en hel del kontrær, dansk attitude. Uendeligt mange tak. Jeg elsker dig, far,” skriver Lars Ulrich i et opslag.

Torben Ulrich havde en fantastisk tenniskarriere, hvor nåede at deltage i alle fire grand slam-turneringer. Hans bedste resultater i single i Grand Slam-sammenhæng er fire gange fjerde runde i US Open samt en enkelt optræden i fjerde runde i både French Open og Wimbledon.

I double nåede han i 1959 helt frem til semifinalen ved Wimbledon.

Flest år med Davis Cup

Torben Ulrich kom ud af en rigtig tennisfamilie, hvor både far Einer Ulrich og bror Jørgen Ulrich spillede mange kampe for Danmark i Davis Cup.

Men ingen af dem blev så flittig en landsholdsspiller, som Torben. Han har nemlig den danske rekord for fleste spillede år i Davis Cup. Fra 1948 til 1968 missede Torben Ulrich kun deltagelse to år, mens han ti år senere i 1978 spillede sin sidste Davis Cup-kamp mod Belgien.

Der var han 49 år, hvilket er aldersrekord for en dansk spiller i Davis Cup-sammenhæng. I alt er det blevet til 20 år med Davis Cup for Danmark.

Også på de hjemlige baner nød Torben Ulrich stor succes. Blandt sine 19 danmarksmesterskaber er der fire i single udendørs. De rekorder bliver ikke mindre imponerende af, at der var 17 år mellem den første og den sidste triumf.

Uden for banen har Torben Ulrich modtaget fortjent hæder. I 2017 modtog han den fornemme ITF’s Award for Services to the Game. Udmærkelsen gives til personer, som har udvist en livslang og bemærkelsesværdig indsat for tennissporten.

Multitalent

Torben Ulrich blev professionel i en alder af 40 år i 1969. Det blev til tre titler gennem karrieren. Hans højeste placering på verdensranglisten opnåede han i 1973, da han lå nummer 96.

Han gjorde sig lige så høj grad bemærket udenfor stregerne. Det skete både som jazzmusiker og skribent.

Inspireret af tennissporten kastede Torben Ulrich sig over tilværelsen som kunstner. Han lavede tryk med tennisbolde, ketsjerrammer og greb, og de blev meget populære. Det blev også til flere film.

Hans værker blev udstillet mange steder i verden, blandt andet i København, Paris, Dublin, New York og den amerikanske vestkyst, hvor han også endte med at bosætte sig.