Vigtig ny regel: Golden matchtiebreak er altid en double

Fra denne indendørssæson skal hvert hold stille en double, når en holdkamp skal afgøres i golden matchtiebreak.

Årets DM-finale udendørs blev afgjort efter Elmer Møller (KB) slog Sebastian Fanselow (Gentofte) i Golden Matchtiebreak. Fremover vil en sådan afgørelse altid blive spillet som en double.

I den kommende weekend går det atter løs, når DTF Holdturneringen inde 2023-2024 har åbningsrunde. Men alt er ikke helt ved det sædvanlige. Til denne sæson er der nemlig en vigtig regelændring i forbindelse med golden matchtiebreak.

Den gyldne supertiebreak til ti point kommer i spil, når stillingen i holdkampen er 3-3 efter de fire singler og to doubler. Fremover spilles golden matchtiebreak altid som en double.

De to holdkaptajner vælger selv blandt de nominerede spillere på holdkortet, hvem der skal spille golden matchtiebreak.

DTF Turnering har indført den nye regel efter feedback fra klubberne. Det har en række fordele, at golden matchtiebreak fremover altid spilles som en double, som holdene selv kan vælge.

  • Den nye regel er mere simpel og lettere at administrere for holdkaptajner, referee og spillere
  • Med det tidligere system var holdene tvunget til at have samtlige spillere til stede ved afslutningen af en holdkamp. Det kunne især være udfordrende indendørs, hvor mange holdkampe afvikles på to baner, og nogle sågar på en enkelt bane.
  • Skader, der kan være opstået hos en spiller undervejs, får mindre betydning, da holdene blot kan sende to andre spillere i kamp i golden matchtiebreak
  • Ikke mindst i juniorholdkampe kan det føles som et unødigt stort pres, når det hele hviler på en enkelt spillers skuldre, mens alle andre kigger på. Det pres lettes ved, at man er to om at spille en double.

Loft på otte spillere

Den nye regel for golden matchtiebreak er den helt stor ændring til denne sæson. Men der er også to mindre justeringer af reglementet.

For det første indføres der et loft, således hvert hold maksimalt kan påføre 8 spillere på holdkortet til en holdkamp. I praksis har det ingen betydning i langt hovedparten af holdkampene, da otte samtidig er det højeste antal spillere, man kan bruge for at gennemføre fire singler og to doubler.

Hold styr på klubranglisten

Den anden mindre regelændring kommer i spil, når holdene udveksler holdopstillinger inden kampstart. Udover spillernes navne skal deres placering på klubranglisten også påføres.

Igennem de seneste sæsonener er det tydeligt, at når der opstår sager og uoverensstemmelser på bagkant af en holdkamp, sker det ofte på baggrund af fejl i opstillingerne, eller fordi der benyttes spillere, der ikke er på klubranglisten.

Med den nye regel kan dette forhåbentlig imødekommes ved, at der bliver mere fokus på både egen og modstanderholdets korrekte opstilling, inden kampene sættes i gang.


FAKTA: SÅDAN FINDER DU EN KLUBRANGLISTE


God afvikling

En god holdkamp skal afgøres på banen. Det kan der næppe være to meninger om. Derfor indeholder turneringsreglementer også en række anvisninger, som er med til at sikre en fornuftig afvikling.

I en holdkamp, der afvikles uden referee, overtager holdkaptajnerne for begge hold i fællesskab referee-funktionen.

Hvis holdkampen afvikles uden referee, skal hjemmeholdet informere udeholdets holdkaptajn om det senest to dage før kampen spilles.

Begge holdkaptajner skal ved holdkampens afslutning underskrive resultatkortet, som hjemmeholdets holdkaptajn opbevarer indtil turneringen er afsluttet i foråret.

Hjemmeholdets holdkaptajn sørger for, at resultatet indtastes i DTF’s holdturneringsprogram, Tournament Software, umiddelbart efter kampens afslutning.

Diverse materialer

  • Diverse opdaterede dokumenter – holdkort, kampkort mv. – kan findes under ‘Downloads’ nederst på siden her
  • Resultatindberetning – Resultater skal indberettes umiddelbart efter holdkampens afslutning. Der kan dog med fordel indberettes i løbet af holdkampen, så kampe kan følges ‘live’. Det er hjemmeholdet, som er ansvarlige for at resultatindberetning sker til tiden. I Elitedivisionen er referee ansvarlig for dette.