Disse 16 klubber er højdespringere i dansk tennis

De 16 klubber med den bedste medlemsudvikling for 2019 er fundet og kåres som højdespringere i dansk tennis. Prisen uddeles af Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis.

Idestrup-Væggerløse viser klubben frem på fornem vis med videoen ovenfor.

Det går rigtig godt mange steder i dansk tennis. Det samlede antal unikke tennismedlemmer i Danmark steg fra 2018 til 2019 med mere end 2000 medlemmer, så vi nu er 74.743 i DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund til sammen.

I visse klubber havde de en særlig god sæson i 2019. Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis kårer på den baggrund 16 højdespringere. Udmærkelsen går til de klubber, som har klaret sig bedst målt på medlemsudvikling det seneste år – altså denne gang i medlemstallene fra 2018 til 2019.

Det er første gang, at de to organisationer er sammen om prisen, som tidligere alene blev uddelt blandt klubber under Dansk Tennis Forbund. Den samlede kåring er et led i det øgede samarbejde mellem DTF og DGI Tennis.

Rekruttering og fastholdelse

En af årets højdespringere er Espergærde Tennisklub, der gik fra 316 til 432 medlemmer i 2019. Med formand Christoffer Sodemanns egne ord havde klubben været i en bølgedal omkring 2016-17.

Men nu er klubben igen på ret køl.

”Vi havde voksenintroduktion, der gav rigtig meget. Sidste år var vi bedre til at følge op og lavede et efterfølgende tilbud, så de nye spillere kunne fortsætte på et træningshold efter introduktionsperioden. Det var første gang, at vi fik sat rekruttering og fastholdelse så godt sammen,” siger Christoffer Sodemann.

Det ekstra træningsforløb efter voksenintroduktion gav 40-45 nye medlemmer. Af andre initiativer nævner formanden, at klubben for alvor fik taget Tennissportens Dag til sig. Og så gav skoletennis en god medlemstilgang, der affødte mere juniortræning i klubben.

Få timer fra lukning

Tennisafdelingen i Viby Idrætsforening stod i en kritisk situation. Klubben havde kun 18 medlemmer i 2018 og var ved at dreje nøglen om.

”Klubben var mere end lukningstruet. På sidste års generalforsamling var det meningen, at vi ville lukke. Men så blandede DGI sig et par timer inden. Vi blev enige om at give det et sidste forsøg,” fortæller formand Preben Dall.

Tenniskonsulent Mik Hulgaard var behjælpelig med sparring og arbejdskraft. Sammen fik de gjort klubben mere synlig i lokalområdet og på Facebook. Sammenholdt med et relativt lavt kontingent fik det lokket flere medlemmer til.

Viby IF’s medlemstal for 2019 viste mere end en fordobling af medlemsskaren til 67. 

Video til sommerhusfolket

Øget synlighed var også en afgørende faktor for fremgangen i Idestrup-Væggerløse. Klubben på Sydfalster, der er fordelt over to anlæg i to nabobyer, gik fra 45 medlemmer i 2018 til 82 i 2019.

Klubben har opgraderet hjemmesiden med en præsentationsvideo, som kan ses i toppen af denne artikel. Og på Facebook er de grundige med at gøre opmærksom på deres aktiviteter med blandt andet træning hver søndag i maj måned.

Ikke langt fra anlægget i Væggerløse ligger det store sommerhusområde i Marielyst. Tennisformand Lillian Harris fortæller, at det for tennisglade familier, der er på ferie i 14 dage, meget bedre kan betale sig at blive medlemmer end at leje banerne stykvis gennem turistforeningen.

Gode historier

Bag hver højdespringer gemmer sig en god historie. Padelbaner har eksempelvis været en medvirkende årsag til vækst i både Holbæk, Vorbasse og ØBG Tennis – Silkeborg. Sidstnævnte er sammen med Tarm Tennisklub i øvrigt de eneste gengangere fra sidste års liste af højdespringere.

I B.93 øgede de medlemsskaren med hele 310 styks. Østerbro-klubben rundede samtidig de 2000 medlemmer og er nu 2148. Glostrup Tennis Klub har med hjælp fra DTF Trænerhuset på et enkelt år etableret en hel juniorafdeling. Og i SIF Assentoft har ildsjæle givet deres anlæg en ansigtsløftning, som batter.

Fakta: Sådan findes højdespringerne

Alle klubber får en rangering målt på både vækst i antal og vækst i procent. De to tal lægges sammen til en score, der afgør årets højdespringere. Er en klub nummer 1 i en af de to kategorier, er klubben selvskreven som højdespringer.

I år er første gang, at Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis uddeler prisen sammen som et led i de to organisationers udvidede samarbejde. Tidligere var kåringen forbeholdt klubber under Dansk Tennis Forbund.

De 16 højdespringere 2019

 • B.93 Tennis
 • Daugård Idrætsforening
 • Espergærde Tennisklub
 • Felsted & Omegns Tennisklub
 • Glostrup Tennis Klub
 • Helsingør Tennisklub
 • Holbæk Tennis og Padel Klub
 • Holme-Olstrup Tennisklub
 • Hovedgård Idrætsforening
 • Idestrup-Væggerløse Tennisklub
 • Læborg Gymnastik- & Ungdomsforening
 • SIF Assentoft
 • Tarm Tennisklub
 • Viby Idrætsforening, Tennis
 • Vorbasse Tennis og Padel Klub
 • ØBG Tennis – Silkeborg