Clara og Holger er kvalificeret til OL – Carolines OL-skæbne er uafklaret

Caroline Wozniacki må vente og se, om hun får en af to pladser i den olympiske tennisturnering til tidligere grand slam-vindere. Holger Rune og Clara Tauson er inde via deres rangering.

Det internationale tennisforbund (ITF) bekræftede sent onsdag aften overfor Dansk Tennis Forbund, at Clara Tauson og Holger Rune er kvalificeret til at spille single ved de olympiske lege i Paris.

***Sidenhen har ITF også bekræftet, at Caroline Wozniacki er kvalificeret til OL. Læs mere om det her.

Formelt har Danmark og alle øvrige lande med kvalificerede spillere nu frem til onsdag 19. juni til at bekræfte spillernes deltagelse ved OL. Spillerne er først officielt en del af den danske OL-trup, når DIF, der er olympisk komité i Danmark, efterfølgende har udtaget dem.

”Det er fantastisk for dansk tennis igen at have spillere kvalificeret til OL. Det bliver en kæmpe oplevelse for Clara og Holger, der kan se frem til deres første olympiske lege. Vi glæder os til at se dem kæmpe i Paris med ’Danmark’ på ryggen side om side med alle de andre danske atleter,” siger sportschef i Dansk Tennis Forbund, Jens Anker Andersen.

Tennisturneringen ved OL i Paris spilles på det legendariske Roland Garros-anlæg, hvor der netop har været French Open. Den olympiske turnering løber fra 27. juli til 4. august.

Holger og Claras vej til OL

Holger Runes plads til OL har længe været sikker. På den nyligt offentliggjorte verdensrangliste fra 10. juni, der danner grundlag for den olympiske kvalifikation, ligger han nummer 15. Top-56 kvalificerer sig til OL.

Clara Tauson tog en ranglistemæssig slutspurt med sin 4. runde ved Roland-Garros. Hun ligger nummer 65 på verdensranglisten. Da hver nation maksimalt må have fire spillere med til OL i single, rækker den placering til kvalifikation. USA, Rusland, Tjekkiet og Kina har alle mere end fire spillere i top-56.

Wozniackis OL-skæbne er uafklaret

Ved den olympiske tennisturnering er der to pladser i singleturneringerne, der er reserveret til tidligere grand slam-vindere eller OL-guldvindere i single. For at komme i betragtning til en sådan plads, skal man ikke være kvalificeret på anden vis, samtidig med man er i top-400 på verdensranglisten. Caroline Wozniacki ligger aktuelt nummer 117.

ITF havde på forhånd bekræftet over for Dansk Tennis Forbund, at det onsdag også ville blive afgjort, hvem der kvalificerede sig via de særlige grand slam-pladser. Men onsdag aften var meldingen fra ITF pludselig en anden.

Nu fortæller ITF, at kvalifikation via grand slam-pladserne formentlig ikke vil blive afgjort før tidligst efter den 19. juni, hvor de øvrige kvalificerede har bekræftet deres deltagelse.

”Det er frustrerende, at Carolines kvalifikation til OL stadig er uafklaret, når vi hele tiden har fået at vide, at den 12. juni var deadline. Men der er ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed,” siger Jens Anker Andersen.

Pladserne til tidligere grand slam-vindere uddeles på objektive kriterier, hvor først antallet af vundne grand slams og siden aktuel ranglisteplacering er afgørende. Her står Naomi Osaka med fire titler og Angelique Kerber foran Caroline Wozniacki i køen.

Men enten Osaka eller Kerber kan vælge at komme ind i OL-turneringen på en såkaldt ’protected ranking’. Hvis man har været på barsel eller haft en lang skade, kan man opnå en protected ranking. Man kan så bruge sin protected ranking et vis antal gange til at komme ind i turneringer, som man ikke kunne været kommet ind i med sin aktuelle rangering.

Caroline Wozniackis kvalifikation til OL afhænger dermed af Osaka eller Kerbers eventuelle brug af protected ranking. Skulle Caroline Wozniacki komme med, vil det være hendes fjerde OL.

Mulig mixed double

Med en kvalificeret spiller hos både kvinderne og herrerne vil Danmark få mulighed for at tilmelde et par til mixed double ved OL. Mixed doubleturneringen ved legene består af 16 par.

Parrene kan kun dannes af spillere, der i forvejen er kvalificeret i enten single eller double. Hver nation kan kun deltage med et enkelt par, og Frankrig er som værtsnation sikret en af de 16 pladser.

De øvrige par kommer ind i turneringen på baggrund af deres rangering. Deadline for tilmelding til olympisk mixed double er først den 24. juli lige inden OL’s åbning.

Sportschef Jens Anker Andersen fortæller, at han i første omgang afventer en afklaring på Caroline Wozniackis OL-kvalifikation. Herefter vil han tage en dialog med spillerne og deres teams med henblik på afklare mulighederne for at stille en mixed double til OL. Dansk Tennis Forbund melder ud på et senere tidspunkt, når der er taget en endelig beslutning.