De rutinerede løfter UM for de nye

Når de bedste spillere i de ældste årgange er med ved UM, smitter det positivt af på spillerne i de yngste rækker. Denne uges ungdomsmesterskaber i HRT er et godt eksempel på det.

Vilma Krebs Hyllested nyder at spille UM.

”UM betyder rigtig meget for mig. Det er det største, man kan vinde indenfor juniorrækkerne, og jeg synes, at det er en megafed turnering.”

Ordene kommer fra Vilma Krebs Hyllested og falder kort efter hendes sejr i kvartfinalen over Sarah Suljadzic (HRT). KB-spilleren er seedet 1 i U16 pigesingle ved dette års indendørs UM, der på grund af corona i foråret spilles i efterårsferien.

Vilma Krebs Hyllested ligger nummer 559 på ITF’s juniorverdensrangliste og har i år spillet internationale turneringer i Polen, Cypern, Spanien og Italien. Alligevel prioriterer hun UM, inden hun med flere andre danskere i næste uge rejser til Finland.

”Der er en virkelig god stemning. Især her i de første par dage, hvor alle er her. Man kan bare mærke, at det er UM, og alle gerne vil vinde. Det er den stærkeste turnering, hvor niveauet er højere end i andre turneringer, så man får nogle virkeligt gode kampe, hvor alle giver den gas,” siger Vilma Krebs Hyllested.

Vigtigt med skarp konkurrence

Ungdomsmesterskaberne, som igen holdes i hallerne hos Hørsholm-Rungsted, adskiller sig fra andre juniorturneringer på dansk grund ved, at der er større opmærksomhed om kampene. Skal UM blive ved med at være noget særligt, er det essentielt, at de bedste spillere stiller op ved UM.

”Det er afgørende for at skabe den nødvendige konkurrence for at få en uge, hvor spillerne ved, at tingene bliver sat lidt på spidsen, og de helst skal præstere for deres klub og for dem selv. De skal mærke, hvordan de reagerer i det pres, og derfra lære at udvikle nogle redskaber til at håndtere det,” siger juniorlandstræner i Dansk Tennis Forbund, Jacob Holst, der holder nøje øje med slagets gang.

Kampene ved UM og det pres, der følger med, giver god erfaring for de spillere, der skal ud at spille kampe i udlandet.

Gode kampe

Valdemar Pape fra HIK er en anden fast deltager ved UM. Han er seedet 1 i U18. Den 18-årige Pape er i gang med sit sidste UM, inden han bliver senior næste uge. Han kigger med stor glæde tilbage på sine oplevelser til ungdomsmesterskaberne de sidste otte år.

”Det er den turnering, der har været størst gennem hele mit tennisliv. Jeg har mange gode minder. Første gang jeg vandt som U14 var specielt. Ellers har det bare været hyggeligt og fedt. Jeg kan især huske nogle somre i HIK, hvor det har været supersjovt,” siger Valdemar Pape.

Han har haft et helt fænomenalt år. I marts vandt han sensationelt DM for seniorer indendørs. I juni gjorde han knap så sensationelt, men ikke mindre imponerende, kunsten efter ved DM ude. Den efterfølgende uge var han klar ved UM ude i Odense, hvor han minsandten også gik hele vejen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Valdemar Pape bruger UM til at få nogle gode kampe indendørs.

Valdemar Pape var ikke i tvivl om, at han også skulle spille UM i efterårsferien.

”Nu er vi lige gået indendørs, så det passer godt, at jeg kan få nogle kampe indendørs på hardcourt, inden vi begynder på seniorholdkampe lige om lidt. Jeg synes, at det er en sjov turnering, og det er fedt, at de bedste gider at spille den,” siger han.

Er det stadig stort?

”Ja, selvfølgelig. Det er et danmarksmesterskab. Det er altid stort.”

God stil

Den tilgang synes juniorlandstræner, Jacob Holst, er den helt rigtige. Han pointerer, at man senere med stolthed vil kunne kigge tilbage og glæde sig over det, hvis man har vundet nogle UM’er.

”Derudover synes jeg, at det er god stil af spillerne to uger om året at vise, at man står der for sin klub. Man ved, at det er vigtigt for sin træner og for klubben. Man ved, at der sjovt for kammeraterne, at man har en dansk mester i klubben. Så det med at gøre noget, hvor man får andre til at se godt ud, er en fed ting, de lidt ældre spillere kan tage med,” siger Jacob Holst.

Det har også stor betydning for nogle af de yngste spillere, der måske er med til UM for første eller anden gang, at de kan kigge på de lidt ældre og mere rutinerede. De unge kan se, hvordan de ældre forbereder sig til kampene, eller hvordan de håndterer modgang på banen.

”Det er meget sjældent, at vi har turneringer, hvor de bedste spillere i landet er her fra U18 ned til U12. På den måde kan specielt de yngre lære enormt meget af at se de mere rutinerede spille UM. Samtidig handler det om for de ældre at vise, hvordan man håndterer det pres, der er under et UM,” siger Jacob Holst.

Sætter sig op til alle kampe

Den tankegang kan Valdemar Pape godt nikke genkendende til. I takt med at han også har prøvet kræfter med medaljespillet i seniorholdturneringen og professionelle ITF-turneringer, er hans forhold til en kamp ved UM naturligvis ændret.

”Jeg kan huske, at da jeg var mindre, var jeg ret nervøs inden de første kampe. Jeg kan godt mærke, at nu er det måske ikke det allerstørste. Men jeg prøver at kunne sætte mig op til alle kampe på samme måde og have det samme mindset, når jeg går ind til kampene,” siger Valdemar Pape.

Den næste kamp, Valdemar Pape skal sætte sig op til, bliver semifinalen fredag, hvor han møder Ager Emil Ildor (HRT). UM afsluttes lørdag. Finalerne spilles fra klokken 9.30, og der er fri entré.