Double gør dig bedre til single

Double er et socialt spil, hvor man kan udvikle sine færdigheder. Juniorlandstræneren ser gerne, at spillerne prøver sig af ved nettet.

Double står nogle gange lidt i skyggen af singlespillet. Derfor er det helt naturligt, hvis mange turneringsspillere træner og tænker mere på single. Men double er en vigtig del af UM, som i disse dage spilles i Hørsholm-Rungsted.

Juniorlandstræner Jacob Holst mener, at spillerne har rigtig meget gavn af at spille double – også hvis man gerne vil blive god til single.

”Der er ikke nogen, der er med her ved UM, der ikke har sine største ambitioner om at blive så god en singlespiller som muligt. Men færdighederne oppe ved nettet, færdighederne i returneringerne og i serverne, evnen til at læse spillet er nogle vigtige ingredienser for at blive en rigtig god singlespiller. Doubler tvinger dig til de ting,” siger han.

Double spilles ved nettet

I de yngste årgange ved UM kan det godt være udfordrende at stå ved nettet, når man endnu ikke har så stor rækkevidde. Jacob Holst mener, at det er vigtigt, at trænerne og spillerne er med på, at ”double skal spilles, som double skal spilles”. Kun på den måde bliver man en bedre tennisspiller.

”Vi ønsker ikke at se to spillere, der står ved siden af hinanden nede på baglinjen for at vinde en medalje ved UM,” siger han.

Samtidig er holdaspektet ved at stå ved siden af en makker og være fælles om kampen noget, som man kan drage vigtige erfaringer ved.

”Det tvinger dig til at være positiv overfor din makker. Hvis du selv går ned i et hul, trækker du den anden med ned. Det ansvar gør ofte, at folk reagerer lidt anderledes. Så opdager de måske, at det gør dem til en bedre spiller, når de ikke er for hårde ved sig selv.”

Vi hoppede ned på banerne og hørte, hvad spillerne selv synes om at spille double.


Cassandra Davids Hinnerskov, Hareskov-Værløse, og Caroline Hermanns, Farum

Hvad synes I om at spille double?

Caroline: “Jeg synes, at double er rigtig sjovt, fordi man er sammen med en person. Og jeg kan bare godt lide at spille double.”

I double bruger man også nogle slag, som man ikke bruger lige så meget som i single. Hvad synes I om det?

Cassandra: “Jeg elsker personligt at flugte, så jeg synes, at det er fantastisk at spille double.”

Hvad giver det, at man har en ved nettet og en nede bagved?

Caroline: “Det er godt. For så har man, der lige pludselig kan gå ind og tage bolden. Og så kan man lige pludselig vinde den.”

Hvad gør det, når man har en god makker med på banen?

Cassandra: “Så er der en, der kan støtte dig. Du kan få din selvtillid tilbage, hvis du har en dårlig dag.”

Caroline: “Der er også en, der kan bakke dig op og sige ‘kom igen, når tager vi den næste bold’, som er lidt svært at gøre, hvis man er alene.”


Anton Lindberg og Guy Chien-Zion, Tennis Club Odense

Jeg så, at I prøver nogle forskellige opstillinger i jeres double. Hvordan virker det?

Guy: “Det kaldes en I-opstilling.  Det gør, at de andre ikke ved, hvor netmanden kommer til at være. Det virkede ret godt i dag. Vi har også trænet det sammen med vores coach. Det er altid nemmere at vinde i double, når man begge er oppe ved nettet.”

Hvor meget træner I double?

Anton: “Det gør vi i hvert fald to gange om ugen. Det er meget hyggeligt at spille double. I stedet for at man er alene på banen, så er vi to. Rent mentalt er der ikke noget, der kan stoppe en fra at blive sur, hvis man er alene. Men når man så har en makker, er der en, der skan stoppe end i at blive sur.”

Guy: “Jeg synes, at double er sjovt. Der er nogen, der synes, at det er sjovere at være alene, og som kan blive sure på deres makker eller sådan noget. Jeg kan blive sur, hvis jeg laver en fejl, men så kommer han og opmuntrer mig, i stedet for at jeg skal opmuntre mig selv.”

I double bruger man nogle lidt andre slag end i single. Hvad synes I om det?

Anton: “Det er godt at variere spillet, så man ikke kun står på baglinjen og bruger serv, forhånd og baghånd. Hvis flugtningerne og smashen også er der, kan man vinde nogle gode point på det.”

Og er det lige frem sjovere, hvis man har vundet en duel, hvor man er gået på tværs ved nettet og har afgjort den?

“Ja, det synes jeg,” siger Anton Lindberg.


3 gode råd til at blive en bedre doublespiller

Juniorlandstræner Jacob Holst giver her tre bud på, hvor man skal have fokus, hvis man vil blive en bedre doublespiller.

1. Ageren ved nettet

”Man skal have stor fokus på at have de rigtige bevægelsesmønstre oppe ved nettet og prøve at bryde ind. Så skal man være okay med, at man fejler en gang imellem, fordi det er noget, man ikke er supervant til. Fokus.”

2. Præcision i retuneringerne

”Man skal have fokus på, hvad man vil med sine returneringer. Hvordan man prøver at sætte et pres cross for at kunne slutte boldene ved nettet. Man har nogle mulighederne på andenserverne for at tage noget initiativ og måske selv komme frem til nettet. Det er meget få, der vil kunne være god til det i U12, så det er en svær måde at vinde på. Men det er også en måde der gør, at vi har bedre tennisspillere om nogle år.”

3. Fokus på serven

”Og så skal man have fokus på serven. Hvor server jeg hen for at sætte min makker ved nettet godt op? Specielt når de er lidt ældre, må de gerne forsøge at lave nogle aftaler. For eksempel ‘nu server jeg mod T’et, og så bryder du ind’. Man skal have et større fokus på at ramme nogle bestemte områder i servefeltet.”


Karina Maria Macarie og Sofia Østergaard, KB

Hvad synes I om at spille double?

Sofia: “Det er sjovt og hyggeligt.”

Karina Maria: “Vi har det meget sjovt sammen og er et rigtig godt team.”

Hvad er det sjove ved double?

Sofia: “At man kan være oppe ved nettet og udfordrer der.”

Karina Maria: “Man kan lave tegn til den anden, og man kan tale med den anden.”

I laver tegn til hinanden, når I server. Hvad aftaler I der?

Sofia: “High five-hånden er, hvor netmanden går lidt ind mod midten.”

Karina Maria: “Og lukket hånd er, at man bliver på stedet, og ikke prøver så meget som netmanden.”

Når man er den, der server, hvad gør det så, at man ved, hvad netmanden vil gøre?

Sofia: “Det er lidt nemmere.”

Karina Maria: “Ja, for så ved man, hvad ens makker gør.”

Sofia: ”Man bliver ikke forvirret, hvis netmanden gør noget. Så man ved, hvad man skal gøre.”

Karina Maria: “Som server kan man sagtens sige, at man synes, at netmanden skal gøre noget andet. Men normalt plejer vi at tage de rigtige beslutninger.”

Hvad kan det betyde, at man er to på banen?

Sofia: “Man kan bakke hinanden op. Hvis der er en, der laver mange fejl, kan man sige ‘kom igen’. Det er meget mere motiverende at være to.”

Karina Maria: “Ja, man kan motivere hinanden.”


Sebastian Kvist og Thiago Aiello, KB

Hvad synes I om at spille double?

Thiago: “Jeg synes, at det er sjovt, fordi det på en måde er et holdspil. Det kan jeg godt lide at spille nogle gange.”

Jeg så, at I giver signal til hinanden, inden I server. Hvad giver det?

Sebastian: “Det giver en god følelse, når man skal til at serve, fordi man ved hvor man skal stå, og hvor man skal serve hen.”

Når man står oppe ved nettet, hvad kan man bruge det til, at man ved, hvor ens makker server hen?

Sebastian: “Hvis det er, at man krydser over, så ved makkeren det og kan godt nå at tage bolden, hvis de andre returnerer long line.”

Jeg hørte, at I undervejs sagde til hinanden, at vi skal huske at snakke godt sammen. Hvorfor er det vigtigt?

Thiago: “Det betyder rigtig meget. Hvis man kan snakke godt sammen, vinder man for det meste. Det er rigtig godt at snakke sammen oppe ved nettet. Og hvis man nu skal lade den gå, fordi den går ud, så er det godt, at den anden siger det. Det hjælper meget.”

Sebastian Kvist giver signal til sin makker inden serven.