“Det betyder alt, at vi har nogle at læne os op ad”

Ødsted Pickleball er i skrivende stund en af tre rene pickleballklubber under Dansk Tennis Forbund. Klubben er i rivende udvikling, og på fem år er medlemstallet ottedoblet.

En typisk onsdagstræning for nogle af medlemmerne i Ødsted Pickleball.

Det startede på en parkeringsplads. Net blev spændt fast mellem bilerne, og banen måtte man tænke sig til. Sådan er det heldigvis ikke mere. I Ødsted ved Vejle er pickleball gået fra at være en sjov hobby til en foreningsidræt.

“Det hele kom sig af, at vi var nogle stykker, der havde spillet fodbold, og så tog skaderne over, og vi skulle finde på noget andet at foretage os. Og så stod der net og paddle (et hårdt bat, som bruges i pickleball, red.), som var indkøbt til vores seniorklub, men som ikke blev brugt. Da vi havde spillet gennem en rum tid, tænkte vi, at der måtte være flere end os, der kunne synes, at det var en fed sport.  Så igennem godt halvandet år gik vi og grublede lidt over det og tænkte over, hvad vi skulle gøre,” siger Peter Jakobsen, der er formand i Ødsted Pickleball.

Det skulle vise sig at være rigtigt. Selvom sporten er en af de hurtigst voksende sportsgrene i verden og blev opfundet i USA for over 50 år siden, var ‘pickleball’ til at starte med et helt nyt ord for borgerne i Ødsted. Men efter en række åbent hus-arrangementer og besøg på skoler og gymnasier har flere og flere fået lyst til at tage et bat i hånden og prøve kræfter med sporten. På fem år har Ødsted Pickleball ottedoblet sit medlemstal.

“Vi startede helt fra ‘scratch’ med at få lavet en bestyrelse og med at få indfanget medlemmer og udbredt budskabet omkring pickleball. Ting tager tid, men det er gået stødt fremad lige siden. Fra at være fem-seks stykker, der syntes, det er rigtig sjovt, så var vi sidste år 17 medlemmer, og i år er vi 40. Så vi stiger stødt, og så er der rigtig mange inde for at prøve det.”

Vigtig sparringspartner

Ødsted Pickleball er i skrivende stund en af tre rene pickleballklubber under Dansk Tennis Forbund, der også tæller Pickleball Copenhagen og Pickleball Galten.

I 2023 gik Dansk Tennis Forbund sammen med sammenslutningen Pickleball Denmark i bestræbelserne for at udbrede pickleball og gøre det til en stærk foreningsidræt herhjemme. Sammen med DTF udgør de frivillige kræfter fra Pickleball Denmark et udvalg, der arbejder med udviklingen og organiseringen af pickleball i Danmark.

Lige som med tennis og padel arbejder Dansk Tennis Forbund og DGI også sammen om indsatserne for pickleball – og det er et arbejde, der kan mærkes.

“Det betyder alt, at vi har nogle at læne os op ad, når vi har spørgsmål til klubudvikling. Vi har selvfølgelig en vision for, hvad vi gerne vil og snakker sammen med de andre klubber, men DTF og DGI buldrer frem og vil gerne en hel masse, som vi også gerne vil koble os på. Der er også rådgivning og netværksmøder, som jeg meget gerne vil være en del af,” siger Peter Jakobsen og fortsætter:

“Vi sidder nogle stykker og forsøger at lave noget på frivillig basis. For det første ville vi aldrig komme ordentligt i mål med at kunne få lavet nogle turneringer, hvor man vil kunne få så mange spillere med ud til det. Kontra nogle, der kan sidde med det på fuld tid, og Dansk Tennis Forbund og DGI kender det fra både tennis og padel. Det går bare meget nemmere og meget hurtigere nu. Så det betyder enormt meget, at der er nogle, der har grebet bolden og stabler tingene på benene, og så hjælper vi i foreningerne alt det, vi kan.”

Gode tilbud til medlemmerne

Som en del af udviklingen og udbredelsen af pickleball er der blandt andet blevet iværksat et tilbud om gratis inspirationskurser til landets foreninger, der vil blive klogere på sporten i praksis, samt den landsdækkende turneringsrække STATE Pickleball Tour. Og i januar fik STATE Pickleball Tour præmiere, da Ødsted Pickleball var værtsklub for første stop på touren.

“Jeg hørte, at der skulle være en turneringsrække, og så tænkte jeg, at jeg helt sikkert godt kunne stable noget på benene hos os. Og så talte jeg med Rasmus Rosendahl (medarbejder i Dansk Tennis Forbund med ansvar for pickleball, red.), og så fandt vi frem til nogle datoer, hvor det kunne lade sig gøre. Jeg tænkte, at det var endnu en ting at tilbyde vores medlemmer, og især for dem, der ikke har lyst eller mulighed for at køre så langt. Så jeg kiggede selvfølgelig også indad i vores egne medlemmer og deres behov.”

Medlemmerne var vilde med en lokal turnering, og der blev knoklet på livet løs for at gøre oplevelsen god for de intet mindre end 77 deltagere, der havde tilmeldt sig.

“Man spiller over to dage i STATE Pickleball Tour, så dem, der ikke spillede den ene eller den anden dag, de hjalp til. Der skulle sidde nogle ved dommerbordet, deles flyers ud, samles stativer og roll ups. Og det var både medlemmerne, men også deres familier der gav en hånd og syntes, det er fedt at være i.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Stemningen var i top i Ødsted. Her er det finalisterne i herre B-rækken, der lufter smilene.

I ugerne op til turneringen havde Peter Jakobsen også sørget for at prikke folk på skuldrene og gøre reklame i diverse Facebook-grupper. Det blev bemærket, og der var opbakning fra hele lokalområdet, da byen var centrum for den store pickleballturnering.

“Der kom rigtig mange. Nogle af dem, der var forbi, har også efterfølgende været forbi for at spille. Så det var en win-win.”

Frivillighed i fuldt flor

Fremtiden ser lys ud, for Ødsted Pickleball er nu gået i gang med at anlægge en udendørs pickleball-bane. Formanden håber, at den nye udendørsbane vil lokke endnu flere medlemmer til. Banen er finansieret af fondsmidler og kontingenter fra medlemmerne af klubben. Det er dog frivillige kræfter, der står bag anlæggelsen.

“Vi er en forening, hvor vi laver rigtig mange tiltag for at tilgodese medlemmerne. Vores medlemmer stiller sig til rådighed til de opgaver, vi skal have lavet. Jeg har også siddet i bestyrelsen i fodbold og været træner i badminton, hvor vi var ude at prikke folk på skuldrene. Der er en god og sund kultur her, hvor folk gerne vil hjælpe til. Medlemmerne kan se, at der sidder en bestyrelse, der gerne vil lave en masse gode ting, og så synes de, at det er fedt at være der og hjælpe til.”

Det er planen, at den nye pickleball-bane kan åbne for spillere til foråret, når vejret tillader opmaling af banen.