Fed Cup får nyt format

ITF afslørede torsdag, at Fed Cup fra 2020 vil undergå en forvandling. Årets kvindelige verdensmestre i holdtennis vil fremover blive fundet ved et stort anlagt finalestævne i Budapest.

Fed Cup

Flere lande kommer med på højeste niveau. Budapest som vært de næste tre år for en ny stor finaleturnering. Markant løft i præmiepenge.

Sådan lød overskrifterne, da det internationale tennisforbund, ITF, torsdag præsenterede fremtidens Fed Cup-turnering. Ligesom Davis Cup, der i år for første gang afsluttes med en stor Finals-turnering, vil også den kvindelige Fed Cup fremover blive afgjort på lignende vis.

Ungarns hovedstad Budapest vil være vært for the Fed Cup by BNP Parisbas Finals fra 14.-19. april 2020. Også de følgende to års turneringer spilles i Budapest. Det nye format sikrer en stigning fra otte til 20 nationer, som årligt spiller med om verdensmesterskabet. 12 af disse nationer vil være med ved Fed Cup Finals i Budapest.

Forud vil være en kvalifikationsrunde i februar, der spilles på traditionel manér med et hjemme- og et udehold.

Penge til Danmark

For Danmark er der ikke nogen sportslige konsekvenser forbundet med reformen det første år. Danmark ligger i Europa/Afrika Gruppe II efter nedrykning fra Gruppe I tidligere på året. Både Gruppe I og II vil fortsat blive spillet som ugelange turneringer med flere nationer samme sted.

Til gengæld er det en økonomisk gevinst for Dansk Tennis Forbund og de øvrige landes forbund. Der vil være præmiepenge til alle nationer. For holdene som Danmark, der befinder sig i de regionale grupper, drejer det sig om 25.000 dollar. Et markant løft i forhold til tidligere, hvor der slet ikke var præmiepenge i de regionale grupper.

Finals-formatet

Pengene er naturligvis i en hel anden kaliber ved Fed Cup Finals. Den kommende verdensmester vinder 1.200.000 dollar, mens holdets spillere kan dele 3.200.000 dollar.

Fed Cup Finals kommer til at bestå af 12 nationer fordelt i fire puljer, der spiller alle mod alle. De fire puljevindere går videre til semifinalerne. Alle landskampe ved Fed Cup Finals spilles med to singler og en double.

ITF har arbejdet tæt sammen med de nationale forbund, WTA og WTA’s spillerråd. Den nye turneringsform respekterer den eksisterende kvindelige tenniskalender ved at reducere det maksimale Fed Cup-engagement for spillerne til to uger, som ligger på eksisterende Fed Cup-terminer. Ved at flytte finalen fra november til april for spillerne bedre mulighed for en god off season i slutningen af året.

Hvis du vil helt ned i dybden med den nye Fed Cup-struktur, så får du hele forklaringen i videoen herunder: