Matchtiebreak og No-Ad: Bliv klædt på til holdkampsæsonen

Guide: Få styr på reglerne og undgå misforståelser på banen, når HEAD DTF Holdturneringen skydes i gang i weekenden.

I weekenden kommer der heftig aktivitet på landets grusbaner, når HEAD DTF Holdturneringen går i gang. Med denne lille guide bliver du klædt rigtig godt på – hvad enten du er spiller eller holdkaptajn.

Den ultrakorte version

  • Bedst af tre tiebreak sæt med matchtiebreak i tredje
  • No-Ad scoring i double
  • Golden Matchtiebreak ved 3-3
  • Indtast resultat OG indsend underskrevet holdkort efter holdkampen
  • Hav det sjovt!

Men der er lidt flere ting, der kan være rare at vide. Så læs endelig videre. Og er du super nørdet, kan du altid finde seneste udgave af alle turneringsreglementer under Regler og love.

Bemærk: Denne artikel omhandler udelukkende DTF’s seniorholdturnering. Altså alle rækker i seniorernes holdturnering, der hedder noget med ”division” eller ”liga”.

Sådan spilles de enkelte kampe

Alle kampe spilles bedst af tre sæt. De to første sæt er almindelige tiebreak sæt, mens et eventuelt tredje sæt spilles som en matchtiebreak til 10 med sideskift efter hvert sjette point.

I double gælder det desuden ligesom på ATP-touren, at der spilles med No-Ad scoring. Står den 40-40 i et parti, spilles der en afgørende bold. Modtager bestemmer, hvilken side der skal serves i.

Sådan afgøres de samlede holdkampe

Både kvindernes og herrernes holdturnering spilles med fire singler og to doubler i en holdkamp. Ingen holdkampe kan ende uafgjort. Hvis stillingen er 3-3 efter de seks kampe, skal der spilles en Golden Matchtiebreak – først til 10 point.

For at finde ud af hvem der skal spille den Golden Matchtiebreak, sætter hver holdkaptajn en ny holdopstilling, som udveksles med modstanderholdet. Det kan være med de samme fire singlespillere, men der kan også indsættes reserver, som forud for holdkampen var skrevet på holdkortet. Ligeledes kan man lave om i doublekonstellationerne, hvis det ønskes.

Herefter skiftes de to holdkaptajner til at fravælge en kampkategori (eksempelvis 1. damesingle). Holdkaptajnen for det hold, der har vundet flest sæt alternativt flest partier, er førstevælger. Til sidst er der kun en kamp tilbage, og i den skal der spilles Golden Matchtiebreak. Læs mere i reglementets §14.7.

Det skal gøres efter holdkampen

Spiller man holdkamp uden referee, er det vigtigt at begge holdkaptajner underskriver det endelige holdkort. Hjemmeholdet skal herefter indsende et billede af det underskrevne holdkort til DTF på dtf@tennis.dk. På den måde sikres det, at der ikke efterfølgende opstår uenighed om resultatet af holdkampen, som desværre er sket i sjældne tilfælde.

Kampresultatet skal desuden tastes ind i Tournament Software. Det er også hjemmeholdet, der står for det.

Det spiller vi om

Den nye sæson af HEAD DTF Holdturneringen Ude er den første udendørssæson med en ny holdturneringsstruktur. Her er divisionerne for klubbers 1. hold, mens alle øvrige hold spiller i et liga-system. Så spiller du på det bedste hold i din klub, vil du altid møde andre klubbers 1. hold.

I hovedreglen rykker et hold op, hvis det vinder sin række. Og ender man sidst, må man se frem til en nedrykning. Det gælder for både division og liga.

Men der kan godt være mere end én nedrykker fra en pulje. Det kan eksempelvis ske, hvis der er flere på puljer på det underliggende niveau. Derfor er der to nedrykkere fra Elitedivisionen, da der er to 1. divisioner nedenunder.

Giv den gas

Vi kan sagtens gå i flere detaljer. Der er blandt andet mulighed for lidt fleksibilitet, hvor en spiller med en højere rangering end 3. eller 4. singlen på holdet over, kan spille på et ligahold (§16.3 til de nysgerrige). Men nu er det tid til det vigtigste: At få spillet nogle gode tenniskampe.

God fornøjelse til alle i weekenden og resten af sæsonen.