Her er 2024’s nominerede til Årets ildsjæl

Cecilia fra Hjerting, Kim fra Snekkersten og Pia fra Nakskov er udvalgt og nomineret til prisen Årets ildsjæl, som uddeles af Dansk Tennis Forbund.

51 indstillinger fordelt på 39 forskellige personer. Der har været stor interesse for at hylde ildsjælene i dansk tennis, padel og pickleball.

For sjette år i træk skal prisen Årets ildsjæl uddeles af Dansk Tennis Forbund. Med de mange fremragende indstillinger af skønne ildsjæl har det været særdeles udfordrende at indsnævre feltet.

Men tre personer har skilt sig ud fra de øvrige kandidater og er nu nomineret til prisen som Årets ildsjæl 2024.

De nominerede her:

  • Cecilia Zillo Holbæk Jensen, Hjerting IF
  • Kim Nielsen, Snekkersten Tennisklub
  • Pia Ørbæk, Nakskov Tennisklub

Mød de tre nominerede herunder. Den endelige vinder vil blive kåret i løbet af de kommende uger.

Cecilia Zillo Holbæk Jensen, Hjerting

”Hun er altid til stede, om det så er tyve minutter før lukketid, når klubben skal have billige sodavand, eller når der skal diskuteres nye byggeprojekter i bestyrelsen. Men hendes største indsats ses på banen med børnene, hvor hendes ild virkelig skinner igennem og bringer lys til klubben.”

Ordene kommer fra Janus Jørgensen, der er cheftræner i den esbjergensiske forstadsklub. Han giver i det hele taget Cecilia Zillo Holbæk Jensen meget af æren for, at Hjerting har en velfungerende ungdomsafdeling.

Da Cille, som hun kaldes, kom til klubben for år tilbage, var der ikke meget gang i ungdomsafdelingen. Det blev der lavet om på. Først blev der stablet et U10-hold på benene. En aldersklasse som klubben på daværende tidspunkt ingen tilbud havde tid.

Siden kom endnu to hold til, efter Cecilia havde taget flere træneruddannelser: Tumlinge Tennis for de 3-6-årige og Familietennis, hvor forældre og børn træner sammen i opvarmning og derefter spiller tennis sideløbende.

Hendes opmærksomhed og imødekommenhed over for dem, der måske ikke har det samme som andre, hvad enten det er socialt eller økonomisk, skaber et inkluderende miljø på tværs af forskelle i både sociale og tennismæssige evner.

Stemningen er god, når Cecilia Zillo Holbæk Jensen er med sine spillere til turnering.

“Hold da helt op,” er den umiddelbare reaktion, da Cecilia Zillo Holbæk Jensen får overbragt nyheden om, at hun er nomineret til prisen som Årets ildsjæl.

”Det betyder rigtig meget. Jeg bliver helt rørt, faktisk, af at alt det store arbejde, man gør, bliver set. Glade børn driver mig rigtig meget. At få skabt et godt miljø, hvor de har det godt, og der er plads til alle,” siger hun.

Udover hendes engagement i trænerrollen har Cecilia Zillo Holbæk Jensen også fundet plads i klubbens bestyrelse, hvor hun udfordrer eksisterende vaner og paradigmer og bidrager til vækst og engagement i klubben som aldrig før.

Kim Nielsen, Snekkersten

Kim Nielsen er også gerne primus motor for klubturneringer i Snekkersten.

Alle i Snekkersten Tennisklub kender klubbens mangeårige kasserer, Kim Nielsen. For han er langt mere end blot kassemester i det nordsjællandske. Kim Nielsen er hele omdrejningspunktet i klubben.

Som mange andre steder modtager nye medlemmer i Snekkersten en pakke med en ketcher, et rør bolde og muligheden for seks timers introduktion til tennisspillet. Det fortæller klubbens formand Jakob Lerche, der har dannet parløb med Kim Nielsen i en hel del år.

”Men inden de kommer så langt, har Kim haft fat i dem og mødtes med dem ude på anlægget. Så giver han lige en time eller to. Han er der bare. Alle i klubben ved, hvem Kim er, fordi alle har et eller andet med ham at gøre på et tidspunkt,” siger Jakob Lerche, der fortæller, at Kim Nielsen også hiver fat i de medlemmer, der nogle gange er på vej ud for at høre, om det ikke alligevel er muligt at finde en plads til dem i klubben.

Kim Nielsen har som kasserer ydet en ekstraordinær indsats, der rækker langt ud over de forventelige ansvarsområder. Hans engagement og initiativrighed er næsten endeløs og det kommer rigtig mange til gode.

Senest har Kim Nielsen introduceret pickleball i klubben, der ikke råder over indendørs tennisfaciliteter. Det skete blandt andet som vært for tredje afdeling af den landsdækkende STATE Pickleball Tour.

I Kim Nielsen har Snekkersten en blæksprutte med en kæmpe arbejdskapacitet, der ikke gør det for eget vindings skyld. Måske derfor er det også en rolig person, der får overbragt nyheden om nomineringen til Årets ildsjæl

“Det er meget fint. Det er jeg glad for,” siger han, inden han åbner lidt mere op:

“Jeg bruger alt for meget tid på det i virkeligheden. Men sådan er det, og sådan har det altid været. Sådan er det bare, når jeg går ind i sådan noget. Jeg kan ikke gøre det halvt. Jeg elsker at spille tennis og har altid gjort det. Jeg elsker at lære andre at spille tennis og se klubben vokse med nye aktiviteter. Det er en kæmpe fornøjelse.”

Pia Ørbæk, Nakskov

Pia Ørbæks (th.) indsats har været med til, at Nakskov Tennisklub i 2022 blev kåret til Årets Forning i Lolland Kommune.

Selvom Juliane Elander Rasmussen synes, at der er mange gode folk i hendes egen klub i Nykøbing Falster, var hun ikke i tvivl om, at Pia Ørbæk fra Nakskov fortjente en nominering til Årets ildsjæl.

“Jeg er ny her på Lolland og Falster, og er kommet herned til Nykøbing F. Tennisklub. Og der var det bare helt tydeligt, at Nakskov Tennisklub var fremme i skoene på rigtig mange punkter. Og det er alene takket være Pia. Sådan ser det i hvert fald ud fra mit bord,” siger Juliane Elander Rasmussen.

Pia Ørbæk har i mange år stået for al juniortræningen i Nakskov. Senest har hun dog fået aktiveret nogle af juniorspillerne som ungdomstrænere. Det har løftet de to piger, som har fået tildelt ansvar i trygge rammer med Pia som backup. Hun luger gerne lidt ukrudt på anlægget, mens hun med et halvt øje sikrer sig, at træningen går, som den skal.

Hendes engagement rækker langt udover egen klubgrænse. Hun er et kæmpe aktiv for tennis på Sydhavsøerne. Det gør sig blandt andet gældende, når Pia Ørbæk hvert år sørger for at afholde juleskumstævne, som tiltrækker tennisspillere fra hele Lolland-Falster.

For Pia Ørbæk er det at spille kamp en naturlig del af tennissporten. Derfor sørger hun også for, at klubben er repræsenteret i diverse holdturneringer. Samtidig arrangerer hun turneringer – blandt andet TiD Tour for ungdomsspillerne. Og det i et område, som traditionelt ikke har været tennissportens højborg i Danmark.

Men for Pia Ørbæk er det vigtigt, at børnene og de unge får nogle gode oplevelser uanset deres baggrund.

”Hun siger nogle gange, at hun vil rigtig gerne komme til arrangementer i Nykøbing. Men det er ikke alle mine spillere, der har den største opbakning hjemmefra. Dem rummer hun også. De her måske lidt sårbare unge, som hun også får ind i tennissporten og giver en fed oplevelse nede i tennisklubben,” fortæller Juliane Elander Rasmussen.

Pia Ørbæk uddeler præmier til unge som gamle i Nakskov.

Det er en meget glad Pia Ørbæk, der naturligvis står nede i Naksskov Tennisklub, da hun får overbragt nyheden om sin nominering.

“Hold da op. Det var da noget af en ære. Det bliver jeg faktisk lidt rørt over. Jeg bliver også megaglad og stolt af, at der er nogen, der lægger mærke til det, man går og knokler med. Det, synes jeg, er megadejligt. Det er virkelig en ære. Det er megastort,” siger hun.

“Der er bare så meget glæde ved at se de unger – og også voksne for den sags skyld – der bliver glade over, at man laver en masse tiltag og prøver at sætte nogle ting i gang. Det gør bare en stor forskel for mig, fordi jeg selv er vokset op med nogle mennesker, der har gjort rigtig meget positivt for mig og givet mig så meget. Jeg har set, hvordan min søn har haft stor glæde af det. Hvis jeg kan give det videre til nogle andre, jamen så vil jeg rigtig gerne det,” siger Pia Ørbæk.

OM PRISEN

Ildsjælene i dansk tennis, padel og pickleball indtager mange roller, så som træner, turneringsarrangør, bestyrelsesmedlem, banemand eller noget helt femte. Så det er ikke til at sige, hvilken funktion Årets ildsjæl udfylder. Men det vægter højt, hvis…

  • ildsjælens engagement kommer mange til gode
  • ildsjælen har været med til at tiltrække og/eller fastholde medlemmer i tennis- og/eller padelsporten
  • ildsjælen har leveret en ekstraordinær indsats for sin klub
  • ildsjælen med succes har søsat initiativer, der kan tjene som inspiration for andre klubber
  • ildsjælens engagement rammer grupper, der traditionelt er underrepræsenterede i idrætten
  • ildsjælens virke er med til at sætte tennis og/eller padelsporten i det bedst mulige lys.

Alle har haft haft mulighed for at indstille en kandidat. Det er et krav, at kandidaten er medlem af en klub under Dansk Tennis Forbund. Det har givet 51 indstillinger fordelt på 39 personer.