Pickleball forener generationer

Pickleball demonstrerede sin evne til at forene folk på tværs af generationer under en bemærkelsesværdig workshop på Rybners Gymnasium i Esbjerg.

Der var et stort aldersspænd blandt deltagerne ved pickleball-workshoppen i Esbjerg. Foto: Ebbe Søgaard Pedersen.

Med deltagere spændende fra 19 til 86 år skabte arrangementet en atmosfære af inklusion og fællesskab, der understregede sportens universelle tiltrækningskraft. Arrangeret i samarbejde med Rybners Gymnasium, DGI Sydvest og Dansk Tennis Forbund blev workshoppen ikke kun en lektion i sportens teknikker, men også en fejring af dens evne til at skabe forbindelser mellem idrætsudøvere i alle aldre og generationer på tværs.

Blandt deltagerne til pickleball workshoppen var den 86-årige Lis Jensen, der ikke kun deltog selv, men også havde sin datter, Hanne Due Frederiksen, med sig. For Lis og Hanne har pickleball været mere end bare en sport; det har været en kilde til glæde og samvær.

“Min mor har altid været aktiv tennisspiller, men kan desværre ikke den sport mere,” deler Hanne, mens hun smiler til sin mor. “Da hun introducerede mig for pickleball, blev jeg straks fascineret af spillet. Det har virkelig været en fantastisk måde for os at tilbringe tid sammen på og dyrke motion sammen, uden at det er belastende.”


Fakta: Inspiration til pickleball

Overvejer I at starte pickleball op i jeres forening? Måske er I netop begyndt med pickleball, eller også har I allerede været i gang i noget tid. I alle tilfælde tror vi på, at det vil være en god ide med et inspirationskursus fra Dansk Tennis Forbund og DGI.

Er foreningen medlem af både Dansk Tennis Forbund og DGI, er det helt gratis at få et inspirationskursus.

Læs mere om inspirationskursus i pickleball


Lis, med et glimt i øjet, supplerer: “Ja, det er rigtigt. Selv i en alder af 86 år elsker jeg stadig at være aktiv, det er dog ikke alt motion, man kan holde til og heller ikke mange af mine venner, kan holde til det. Pickleball giver mig mulighed for at bevæge mig, samtidig med at jeg kan nyde selskabet med min datter og andre spillere. Det er virkelig noget særligt.”

En idræt, der inkluderer alle generationer

Dette bekræfter idrætskonsulent i DGI Sydvest, Kirsten Christensen, som har ansvar for området Sunde Seniorer:

”Vi ser flere og flere seniorer kaste sig over sportsgrenen, som er populær iblandt vores seniorer og til vores ’Idræt om dagen’ koncept, da det netop er lettilgængeligt og skånsomt for kroppen. En perfekt sport, hvis man er gammel tennisspiller, men man ikke kan spille mere grundet fysikken”.

Pickleball er blevet pensum for eleverne på Rybners Gymnasium. Foto: Ebbe Søgaard Pedersen.

En af deltagerne, 19-årige Jonas, delte sin motivation for at deltage: “Jeg har hørt lidt om pickleball og tænkte, at det ville være sjovt at prøve. Jeg har spillet padel et par gange og tænkte, at det kunne være en lignende oplevelse. Det er anderledes, men stadig rigtig sjovt.”

Jonas er blot en af mange deltagere, der var tiltrukket af sportens unikke karakter og sjove elementer, som han ikke havde oplevet før.

Og selvom sporten er ny, har den allerede gjort indtog på elevernes skolegang. Sisse Lynnerup Trier, idrætslærer på Rybners Gymnasium, bemærker den stigende popularitet af pickleball:

“Det er første gang, at pickleball er en del af vores undervisning, og det er særligt spændende, da det også vil være en del af eksamenspensummet for vores 3.g-elever. Jeg tror, det tiltaler mange, fordi det er sjovt, lettilgængeligt og giver hurtig succesoplevelse.”

Enorm popularitet i USA baner vej for stigende efterspørgsel i Danmark

I USA er pickleball en voksende sensation og betragtes som en af de hurtigst voksende sportsgrene i landet. Det har fået enorm popularitet, især blandt ældre voksne og pensionister, men det tiltrækker også et stadigt stigende antal yngre spillere, og nu er hypen også kommet til Danmark.

Den hurtige indlæring og det sociale aspekt er blandt de faktorer, der gør pickleball til et attraktivt valg for både unge og ældre. Rasmus Rosendahl fra Dansk Tennis Forbund, der fungerer som projektleder for pickleball, ser sportens potentiale i at forene forskellige generationer og skabe et inkluderende miljø.

“Vi ønsker at sprede kendskabet til sporten og inspirere flere til at prøve det. Pickleball er let at komme i gang med og kræver minimalt udstyr, hvilket gør det ideelt for både erfarne tennisspillere og nybegyndere, og så er det fedt at se, at det omfavner så bredt et publikum, at selv unge og ældre kan spille med og mod hinanden,” forklarer Rasmus Rosendahl.

Rasmus Rosendahl fra DTF var ved pickleball-workshoppen på Rybners Gymnasium. Foto: Ebbe Søgaard Pedersen.

Selvom sporten stadig er i sin spæde begyndelse i Danmark, er der allerede en stigende efterspørgsel efter faciliteter og baner dedikeret til pickleball. Klubber som Skovbakken i Aarhus og Ødsted har allerede taget initiativ til at etablere pickleball-baner og tilbyde muligheder for både udendørs og indendørs spil.

Dog er det også muligt at bruge etableret badmintonbaner, som flere foreninger tager i brug for at imødekomme efterspørgslen. En badmintonbane har nemlig samme ydre dimensioner som en pickleballbane.

“Vi ser en markant interesse for pickleball fra klubber og enkeltpersoner på tværs af alder og erfaring. Vi arbejder løbende på at imødekomme behovene og sikre, at sporten fortsætter med at vokse og trives i Danmark,” tilføjer Rasmus Rosendahl.


Pickleball i DTF

I 2023 gik Dansk Tennis Forbund sammen med sammenslutningen Pickleball Denmark i bestræbelserne for at udbrede pickleball og gøre det til en stærk foreningsidræt herhjemme. Sammen med DTF udgør de frivillige kræfter fra Pickleball Denmark et udvalg, der arbejder med udviklingen og organiseringen af pickleball i Danmark.

Lige som med tennis og padel arbejder Dansk Tennis Forbund og DGI også sammen om indsatserne for pickleball.