Rebecca Munk er årets junior

KB’s Rebecca Munk Mortensen skriver sig ind som den seneste vinder af prisen som Årets Juniortennisspiller. Hun har blod på tanden efter mere, nu hvor det fremover gælder seniortennis.

Rebecca Munk Mortensen (midten) omgivet af de to andre nominerede til Årets Juniortennisspiller, Mille Mørk og Laura Brunkel.

Træningen måtte kortvarigt afbrydes på KB’s anlæg tirsdag eftermiddag. Sportschef i Dansk Tennis Forbund, Jens Anker Andersen, bankede nemlig på af en helt særlig årsag.

Med sig havde han nemlig det synlige bevis på, at Rebecca Munk Mortensen vinder titlen som Årets Juniortennisspiller 2023.

”Rebecca har haft et fantastisk flot år. Hun var i stand til at levere sine bedste præstationer på de største scener ved junior grand slams. Samtidig har hun fået en rigtig god start på sin transition fra junior til senior. Derfor glæder jeg mig også meget til at følge Rebecca næste år, hvor seniortennis får hendes fulde dedikation,” siger Jens Anker Andersen, der også er kaptajn for kvindernes landshold i Billie Jean King Cup.

Prisen som Årets Juniortennisspiller uddeles af Dansk Tennis Forbund, som har indstillet tre nominerede. En jury af danske sportsjournalister stemmer om den endelige vinder.

Udover Rebecca Munk Mortensen var også Mille Mørk (HRT) og Laura Brunkel (KB, tidl. Lyngby) nomineret i år. Begge var til stede tirsdag eftermiddag, hvor de lykønskede deres tenniskollega.

I række med legender

Hovedpersonen selv var rigtig glad for at kunne skrive sig ind i rækken af vinderne, der blandt andet tæller Caroline Wozniacki, Clara Tauson og Holger Rune.

”Jeg er rigtig beæret over at få den her pris. Jeg føler, at det er en rigtig god afslutning på min juniorkarriere, hvor jeg kan være tilfreds med året og har fået en så prestigefyldt pris, der placerer mig i rækken med så dygtige og legendariske spillere,” siger Rebecca Munk Mortensen.

I 2023 spillede hun alle fire junior grand slams. Hun skulle gennem kvalifikationen i Australien, inden hun i 3. runde tabte til den senere mester og årets bedste junior i verden, Alina Korneeva. Ved Roland Garros nåede hun en tand længere – nemlig til kvartfinalen. I øvrigt som den eneste ikke-russiske europæer. Det blev til 3. runde på græsset i Wimbledon, mens 1. runde blev endestationen i New York.

Oplevelserne ved junior grand slams fremhæver KB’eren også selv, når hun ser tilbage på sine mest stolte øjeblikke fra 2023.

”Jeg er selvfølgelig rigtig stolt af min kvartfinale i French Open, fordi jeg slog nogle rigtigt dygtige spillere for at komme dertil og var rigtig tæt på at spille mig i semifinalen. Generelt havde jeg et højt niveau på grus, som ellers ikke lige er mit favoritunderlag,” siger Rebecca Munk Mortensen.

”Men jeg er også rigtig stolt af min præstation ved Wimbledon. Det var en lidt hård start med et nederlag i DM-finalen ugen inden, jeg tog af sted, og ved opvarmningsturneringen. Så det var en rigtig fin genoprejsning, jeg fik mig der på græsset,” siger hun.

Bedst på den store scene

Rebecca Munk Mortensen vandt en enkelt juniortitel, da hun sejrede ved en J300-turnering i Spanien. Desuden nåede hun kvartfinalen ved U18-EM i schweiziske Klosters. Hun ligger nummer 26 på juniorverdensranglisten. Hendes bedste placering var som nummer 20 i august.

Hun tog også for alvor hul på sin transition fra junior- til seniortennis i 2023. Det blev til karrierens anden professionelle titel, da hun vandt $15.000-turneringen i Vejle. Ugen efter opnåede Rebecca sin første sejr på $25.000-niveauet i Køge.

Sidst på året nåede hun sin første kvartfinale ved en $25.000-turnering. I det kommende år står det på mere seniortennis, når Rebecca Munk Mortensen spiller fuld tid som professionel.

De gode oplevelser og præstationer ved junior grand slams fylder hende med selvtillid forud for karrierens næste skridt.

”Det er rigtig vigtigt for mig, at mine bedste præstationer har været ved de største turneringer. Det giver en god ro i maven, at jeg ikke bliver skræmt væk af de store scener. Tværtimod giver det mig endnu mere blod på tanden,” siger hun.

Lige nu ligger Rebecca Munk Mortensen nummer 779 WTA’s verdensrangliste. Hun har opskriften klar på, hvordan den rangering skal forbedres.

”Jeg skal kunne holde et bedre niveau over en længere periode. Så skal mit topniveau øges, hvis jeg vil op og spille de store turneringer, som dem Clara og Caroline stiller op i lige nu, som jeg gerne vil spille på sigt,” siger hun med fortrøstningsfuld stemme.

De sidste 10 års vindere af Årets Juniortennisspiller

  • 2023: Rebecca Munk Mortensen
  • 2022: Johanne Svendsen
  • 2021: Johanne Svendsen
  • 2020: Elmer Møller
  • 2019: Holger Rune
  • 2018: Clara Tauson
  • 2017: Clara Tauson
  • 2016: Clara Tauson
  • 2015: U12-landsholdet, der vandt EM inde og ude
  • 2014: Simon Friis Søndergaard
Sportschef Jens Anker Andersen i selskab med Rebecca Munk Mortensen.