Slut med aldersdispensationer for U10 spillere

Nye, klare regler fra 1. januar 2017 – gode U10 spillere får seks faste U12 turneringer, de må melde sig til

_mgl0728-2

Fra 1. januar 2017 skal der ikke længere søges dispensation, hvis en U10 spiller gerne vil spille U12.

Det betyder dog ikke, at klubber, trænere, spillere og forældre bare selv kan bestemme en permanent oprykning til en højere alderskategori. I stedet bliver der lavet nogle regler, der skal sikre, at de bedste fortsat får mulighed for at spille U12, samtidig med at de bevarer tilknytningen til U10.

Kort fortalt bliver det sådan, at U10 spillere fra guld- og sølvgrupperne fremover får lov til selv at vælge deltagelse i en eller flere blandt seks udvalgte turneringer – se listen nedenfor. Herudover får U10 spillere fra guldgruppen (de bedste) mulighed for at spille med i DTF’s U12 holdturnering.

Klubtrænere bakker op

Disse nye regler kan på kort sigt komme til at virke snærende på en gruppe af de allerbedste spillere, som nu ikke frit kan spille U12 i stedet for U10, men både Dansk Tennis Forbund og flere markante klubtrænere håber på deres forståelse og er sikre på, at de nye regler er vejen frem – både for bredden og for eliten.

”Vi er stor fan af denne fremragende løsning. U10 spillere skal have lov at være U10. De er jo stadig børn, og der kommer intet godt ud af at rykke dem op før tid. Det gælder også de gode spillere, for det handler ikke kun om spillestyrke, men også om modenhed og fysik samt ikke mindst det sociale,”, siger klubmanager i KB, Daniel Mølgaard Nielsen.

”Børnene skal ikke smides ud i noget, de ikke er klar til, og med de nye regler får U10 spillere jo faktisk muligheder for at blive udfordret nogle gange om året, og så slipper vi for presset fra forældre, der gerne vil have deres børn rykket op, fordi andre har fået dispensation og der dermed ikke er lige så store udfordringer tilbage i U10.”

Skidt at blive rykket op for tidligt

Sportschef i Skovbakken Tennis, Mark Frøslev:

”Der er rigtig mange forskellige interesser. Hvad der er godt for Skovbakken, er ikke nødvendigvis godt for andre klubber, så derfor er det positivt, at det er tennisforbundet, der kommer med nogle klare regler. Og jeg tror på, at de vil gavne bredt – også de bedste spillere. Jeg kender ikke nogen, der er blevet dårligere af at vinde kampe og som gammel skolelærer må jeg sige, at man ikke kan komme for sent i skole, men man kan godt komme for tidligt, og det gælder også i tennis, siger Mark Frøslev, der samtidig ser det som en kæmpe fordel, at man kommer en masse diskussioner om dispensationer til livs – både i klubberne og i forbundet.

I Dansk Tennis Forbund er U10 ansvarlig Simon Dahl Verner glad for opbakningen. Han håber også, at de nye regler kommer til at virke godt.

”Vi vil stadig gerne udvikle vores talenter, men hvor vi for få år siden alene gik efter at hylde én vinder til sidst, så er det nye U10 setup, at vi også gøre meget af andre værdier, fx fællesskab, at spille mange kampe, at spille double og at blande drenge og piger.”

”Med de nye regler skaber vi mulighed for, at de bedste kan prøve sig af i U12, men de deltager stadig i U10, hvor de kan udvikle deres sociale kompetencer, deres spilleforståelse og deres fysik,” siger Simon Dahl Verner.

Her er de seks U12 turneringer, som U10 spillere kan melde sig til:

  • Unionsmesterskaber inde (til den bedste kategori)
  • UM inde (til kvalifikationen)
  • Unionsmesterskaber ude (til den bedste kategori)
  • UM ude (til kvalifikationen)
  • En kategori 1 turnering i oktober (på Sjælland)
  • En kategori 1 turnering i november (På Fyn eller i Jylland)

Til disse seks turneringer bliver der afsat op til tre pladser hos både drenge og piger til Wildcards beregnet på U10 spillere). Wildcards bliver uddelt efter følgende regler:

  1. Efter deres placering på U10 grupperingslisten (først guld, så sølvspillere)
  2. Ved lodtrækning blandt spillere fra samme grupperingsgruppe

Hvis en U10 spiller deltager i andre U12 turneringer, tildeles denne 10 karantænepoint og mister retten til at deltage i de ovennævnte turneringer og U12 DH-turneringen.