Tauson og Wozniacki i spidsen for landsholdet

Danmarks trup til Billie Jean King Cup i april er muligvis den stærkeste nogensinde, når det 8.-13. april går løs i Portugal.

Caroline Wozniacki er med på Billie Jean King Cup-holdet. Foto: Clive Brunskill/AFP/Ritzau Scanpix.

Mandag blev der sat navne på de fem spillere, der skal repræsentere Danmark, når årets landsholdsturnering i tennis, Billie Jean King Cup, løber af stablen den 8.-13. april.

Her gør Caroline Wozniacki comeback og spiller Billie Jean King Cup for første gang siden 2015. Hun tilslutter sig Danmarks højest rangerede spiller, Clara Tauson, der sidste år var ubesejret i landsholdsturneringen.

Billie Jean King Cup-kaptajn, Jens Anker Andersen, runder sit hold af med Johanne Svendsen og Rebecca Munk Mortensen, der begge har været med de to seneste år, samt 17-årige Laura Brunkel, der har sin landsholdsdebut til gode.

”Det er den stærkeste danske trup nogensinde. Clara og Caroline hører til i verdenseliten og vil være blandt de allerbedste spillere, når det går løs ved Billie Jean King Cup. Johanne og Rebecca er på vej frem og har begge samlet værdifuld erfaring de sidste to år med landsholdet, mens Laura først og fremmest er med for at suge til sig,” siger Jens Anker Andersen.

Med ’Danmark’ på ryggen

I kvindelig landsholdstennis spiller Danmark i Europe/Africa Group I, der er det tredjehøjeste niveau i den verdensomspændende turnering. Her mødes 12 hold i seks dage i Oeiras, der er en forstad til Lissabon.

Caroline Wozniacki har otte gange tidligere spillet Billie Jean King Cup for Danmark. Her er det blevet til 20 sejre og 11 nederlag på tværs af single og double. Hun har aldrig tidligere været en del af et så stærkt dansk landshold.

”Jeg ser rigtig meget frem til at spille Billie Jean King Cup og have ’Danmark’ på ryggen. Jeg føler altid, at jeg repræsenterer Danmark, når jeg spiller, men det er ekstra særligt, når det er for landsholdet og til OL. Jeg synes, at vi har et godt hold, og jeg glæder mig til en uge med holdet,” siger Caroline Wozniacki.

Også 21-årige Clara Tauson, der fik debut i Billie Jean King Cup tilbage i 2017, ser frem til at trække i landsholdstøjet.

”Det er altid et stort privilegium at repræsentere Danmark i en holdturnering som Billie Jean King Cup. Det er altid lidt anderledes at være et hold af danske spillere, hvor vi alle har ’Danmark’ på ryggen i forhold til normalt, hvor jeg nu også føler, at jeg repræsenterer Danmark og dansk tennis hver eneste uge rundt omkring i verden til turneringer,” siger Clara Tauson.

Clara Tauson har vundet ti kampe og tabt fem i sin landsholdskarriere.

Hård turnering

Udover Danmark stiller 11 nationer til start i Europe/Africa Group I. Det drejer sig om Bulgarien, Grækenland, Holland, Letland, Portugal, Serbien, Tyrkiet, Ungarn, Østrig, samt vores nordiske naboer fra Norge og Sverige.

De 12 hold inddeles i tre puljer med fire i hver. Her spiller alle mod alle over tre dage. Hver holdkamp består af to singler og en double.

De tre puljevindere spiller efterfølgende alle mod alle med hinanden. Det samme gør nummer to, tre og fire fra puljerne. På den måde kommer alle nationer til at spille fem kampe på seks dage.

”Det er en rigtig hård turnering med mange kampe på få dage. Derfor er det også vigtigt med den gode bredde i truppen, som vi har i år, da der kan blive brug for alle spillere,” siger Jens Anker Andersen.

Kan give første hjemmekamp

De fire bedste hold i Europe/Africa Group I rykker op til det, der hedder Billie Jean King Cup Play-offs. Disse afvikles i efteråret 2024. I Play-offs spilles der traditionelle ude/hjemmekampe, som man kender det fra Davis Cup.

Skulle Danmark nappe en af de fire oprykningspladser, vil en lodtrækning afgøre, om Danmark er på ude- eller hjemmebane i Play-offs. Danmark har aldrig spillet en hjemmekamp i Billie Jean King Cup, som tidligere hed Fed Cup. Det selvom Danmark var med første gang i 1963 og hvert år siden 1972.

”Det ville være enormt stort, hvis vi kunne få mulighed for at spille Billie Jean King Cup på dansk grund. Det vil være fortjent, at kvinderne også kan få det spotlight, som herrerne får ved Davis Cup. Vi skal naturligvis ikke tage sejrene på forskud. Men alene det, at muligheden er der, er en kæmpe gulerod,” siger Jens Anker Andersen.

Lodtrækning dagen før

Lodtrækningen til puljerne foretages først på selve anlægget søndag den 7. april, dagen inden kampene sættes i gang. Men landene vil blive inddelt i seedningslag, hvor Danmark vil befinde sig i det laveste lag.

”Det er svært, at vurderer vores chancer i turneringen, før vi ser lodtrækningen og hvilke spillere, de andre lande kommer med. Men vores hold har helt sikkert niveauet til at spille med i toppen, og vi drømmer da om en af de fire oprykningspladser, der potentielt kan give den første hjemmekamp nogensinde i Billie Jean King Cup,” siger Jens Anker Andersen.

De øvrige lande har også deadline mandag den 11. marts til at indsende deres hold. Efterfølgende vil det internationale tennisforbund offentliggøre trupperne på Billie Jean King Cups hjemmeside.

Der kan være rigtig stærke spillere i puljen. For eksempel råder Grækenland over verdens nummer ni, Maria Sakkari, mens Letland har nummer ti på verdensranglisten, Jelena Ostapenko.

De portugisiske værter har endnu ikke oplyst, om og hvordan det bliver muligt at følge Danmarks kampe ved Billie Jean King Cup. Dansk Tennis Forbund opdaterer på sine platforme, når der er noget nyt.

OM BILLIE JEAN KING CUP

Det danske Billie Jean King Cup-hold spiller i Europe/Africa Group I, der er det tredjehøjeste landskampsniveau for kvinder.

De enkelte holdkampe spilles over én dag og afgøres bedst af tre kampe – først to singler og til sidst en double. Singlerne spilles bedst af tre sæt med tiebreak ved 6-6. Doublerne spilles bedst af tre sæt med ’no-ad’ i partierne, og tredje sæt spilles som en matchtiebreak til 10.

Turneringsformat

Holdet skal spille den 8.-13. april 2024 på grus i Oeiras, en forstad til Lissabon i Portugal. De øvrige Nationer er Bulgarien, Grækenland, Holland, Letland, Norge, Portugal, Serbien, Sverige, Tyrkiet, Ungarn og Østrig.

Der skal findes fire oprykkere, der i efteråret 2024 skal spille Billie Jean King Cup Play-offs, som afgøres som traditionelle hjemme/udekampe, som man kender det fra Davis Cup. To hold rykker ned i Europe/Africa Group II, mens seks hold også spiller Group I næste år.

De 12 hold inddeles i tre puljer med fire i hver. I puljerne spiller alle mod alle. Puljevinderne er sikret oprykning til Play-offs, men spiller alligevel alle mod alle mod hinanden for at afgøre placeringerne som et, to og tre i Europe/Africa Group I.

De tre puljetoere mødes alle mod alle. Bedste hold tager den sidste oprykningsplads. Puljetreerne mødes indbyrdes i placeringskampe. Fjerdepladserne spiller alle mod hinanden, hvor de to dårligste hold rykker ned i Europe/Africa Group II.

Danmark skal dermed spille fem kampe over seks dage, hvor der med sikkerhed er kampe på de tre første dage.

Lodtrækning

Lodtrækning til puljerne vil blive foretaget on site søndag den 7. april. Først herefter lægges kampprogrammet.

De 12 nationer inddeles forventeligt i fire seedningslag. En nation fra hvert seedningslag kommer i hver pulje. Seedningerne laves ud fra ITF’s verdensrangliste for hold. Danmark kommer i det laveste seedningslag med Norge og Portugal.

FORSTÅ BILLIE JEAN KING CUP-SYSTEMET

Hvert år er en ny sæson i Billie Jean King Cup-sammenhæng. Det ypperste er Billie Jean King Cup Finals med deltagelse af 12 nationer. Til Finals spilles der indledende puljer med tre hold i hver. Gruppevinderne går videre til semifinalerne. Billie Jean King Cup Finals spilles i efteråret 2024 i Sevilla.

I starten af året spilles der kvalifikationskampe til Billie Jean King Cup Finals. Samtidig spilles der Group I i Europe/Africa, Americas og Asia/Oceania på niveauet lige. Vinderne af kvalifikationskampene kvalificerer sig til Finals. Taberne skal spille Billie Jean King Cup Play-offs mod oprykkerne fra Group I i henholdsvis Europe/Africa, Americas og Asia/Oceania af.

Danmark kan tidligst være med ved Billie Jean King Cup Finals i 2025. Det kræver oprykning fra Europe/Africa Group I i april, sejr i Play-offs i efteråret 2024, og sejr i kvalifikationskampen i foråret 2025.

Den danske trup

Clara Tauson

 • Født: 21. december 2002 (21 år)
 • Klub: KB
 • Rangering: 93
 • Billie Jean King Cup-debut: 2017
 • Kampstatistik i BJK Cup: 10-5

Caroline Wozniacki

 • Født: 11. juli 1990 (33 år)
 • Klub: KB
 • Rangering: 204
 • Billie Jean King Cup-debut: 2005
 • Kampstatistik i BJK Cup: 20-11

Johanne Svendsen

 • Født: 15. maj 2004 (19 år)
 • Klub: Hørsholm Rungsted
 • Rangering: 497
 • Billie Jean King Cup-debut: 2022
 • Kampstatistik i BJK Cup: 6-10

Rebecca Munk Mortensen

 • Født: 1. november 2005 (18 år)
 • Klub: KB
 • Rangering: 595
 • Billie Jean King Cup-debut: 2022
 • Kampstatistik i BJK Cup: 3-9

Laura Brunkel

 • Født: 15. maj 2006 (17 år)
 • Klub: KB
 • Rangering: Ikke rangeret
 • Rangering juniorverdensranglisten: 115
 • Billie Jean King Cup-debut: Mulig debutant

Billie Jean King Cup-kaptajn: Jens Anker Andersen

Team sponsor: STATE drinks

Fakta om Billie Jean King Cup

 • Spilles i Europe/Africa Group I
 • Sted: Complexo de tenis do Jamor i Oeiras, Portugal
 • Dato: 8.-13. april 2024
 • Underlag: Grus