DM i tennis er skudt i gang på banerne i Aalborg Tennisklub, og turneringen giver de danske elitespillere en værdifuld læring, mener DTF’s træner for elitemiljøet.
Lige nu kæmper nogle af landets allerbedste spillere om titlen som danmarksmester i tennis. For DTF’s elitemiljøtræner og Davis Cup-kaptajn, Frederik Løchte Nielsen, der til daglig arbejder med flere af spillerne, er DM i tennis en god mulighed for både at vise sine spillere frem til tennisdanmark og prøve dem af, når favoritværdigheden hviler på deres skuldrer.
Vi har snakket med ham, om DM’s betydning for de danske elitespillere.
Hvad bruger I DM i tennis til?
“Vi bruger DM til at promovere vores drenge og tennissen rundt i landet, så vi får det ud til det danske tennispublikum og give dem muligheden for at se vores spillere. Og for spillernes skyld, så bruger vi det til at få nogle kampe. De er fuldtidsprofessionelle mange af dem, så vi holder noget træning, samtidig med at de spiller nogle kampe.”
Hvilken planlægning går forud for et DM?
“Vi prøver at planlægge i så god tid som muligt, så spillerne kan komme med til DM, så de også kan bruge det som en træningsuge. Spillerne laver lidt mere, end de måske ville lave til en normal turneringsuge. Det handler om at spillerne får nogle rigtig gode kampe og så komme ud og støtte arrangementet og få så mange gode spillere til DM-ugen som muligt.”
Er det en udfordring for jer, at DM i år ligger i Aalborg?
“Ja, det har det lidt været, fordi vi kommer væk hjemmefra. Det er klart, at hver uge ude er en udfordring. Så det her føles som en rejseuge. Men bortset fra det, så bliver det nemmere at overgive sig til ugen, fordi spillerne ikke har andet, de skal. Så de har en god uge, hvor de kan tage sig tid til træningen og tage sig tid til at slappe af om aftenen. Så de kan fokusere på at få en god tennisuge.”
Så det kan også være en fordel?
“Ja, spillerne kan overgive sig lidt mere til, at hele dagen handler om tennis, og de skal ikke gøre noget andet eller se nogle andre. Det er en hel uge med tennis i fokus. Plus at socialt så tager spillerne heller ikke hjem, når de er færdige med deres kampe. De bliver på anlægget, så der er en god atmosfære, og vi ser hinanden og de forskellige spillere kan hænge lidt mere ud, som de måske ikke gør så meget resten af året.”
Er der forskellige målsætninger for spillerne under DM?
“Vi forsøger at opfordre til at prøve nogle ting af i kampene. Det er trods alt i kompetitive kampe, at det gælder noget, hvor det er lidt lettere at få den der ”match-følelse”, end det er i træningskampe. Så det kommer an på, hvor spillerne er i deres proces. Det handler meget om at få implementeret nogle af de ting, vi har trænet. Så kan vi se, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Og hvordan spillerne reagerer på en situation, hvis de for eksempel er nede med breakbold eller oppe med et break.”
Hvorfor er det vigtigt for elitespillerne at prioritere et DM?
“Det er det på grund af historikken i det. Det er en bedrift at blive danmarksmester, så der er ikke nogen tvivl om, at den skiller sig lidt ud fra andre turneringer. Man kan også se, at mange af de spillere, som ikke spiller så mange af de individuelle turneringer i Danmark, de spiller DM, fordi det er en traditionsturnering. Den har lidt mere prestige.”
Hvilke ting, håber du, at I kan tage med hjem fra DM?
“Jeg håber, at vi tager en god oplevelse med. Og helt overordnet set, at vi er kommet ud, og der er nogle spillere, som har fået noget opmærksomhed, og at vi har fået vist tilskuerne, og dem der ellers kommer til DM-ugen, at vi har en masse gode tennisspillere og vigtigst af alt nogle rigtig gode mennesker, der er gode repræsentanter for dansk tennis. Og så håber jeg, at spillerne får nogle gode kampe. Det er ikke altid, jeg får mulighed for at se dem spille, så jeg håber også, at jeg tager en masse erfaring, om hvor spillerne står, med mig hjem.”
Hvad skal spillerne lære af at være med i DM?
“Spillerne skal lære, som i en hver anden turnering, hvordan de skal håndtere situationer, og så er det heller ikke så tit, at spillerne går ind til turneringer som så store favoritter og de bedste, så det er også en måde at prøve sig af på at skulle leve op til at skulle levere en god præstation, når det er forventet at kampene bliver vundet.”
DM i tennis er en del af DM-ugen, der er et nyt stort sport-event, som viser og hylder det bedste fra dansk eliteidræt. Et slags mini-OL på dansk grund. DM-ugen afholdes også i Aalborg i 2023. Du kan læse mere om det her.
Facts om DM-ugen
DM-ugen er et nyt stort sport-event, som viser og hylder det bedste fra dansk eliteidræt. Et slags mini-OL på dansk grund. DM-ugen afholdes også i Aalborg i 2023.
- +180 danmarksmestre
- +100 discipliner
- 50 sportsgrene
- 28 forbund
Det er DIF (Danmarks Idrætsforbund), der står bag DM-ugen i samarbejde med værtsbyen Aalborg. Koordinationen sker sammen med de mange forbund, der selv arrangerer og afvikler deres DM – oftest i samarbejde med en lokal forening.
Sociale medier og app
- Facebook: www.facebook.com/DMugen
- Instagram: @dmugen_dk
- #dmugen
- Download DM-ugens app: https://appmiral.com/project/dm-ugen/