Festlige unge indtager banerne – også i hallen med det nye gulv

Ny serie sætter fokus på, hvad der rører sig i Danmarks tennisklubber

Et nyt gulv og nyt lys i hallen er de to seneste ”mindesmærker” på, at udviklingen for alvor er vendt i en af Danmarks sydligste tennisklubber.

Fra at være tæt på lukningstruet for fire år siden står Sønderborg Tennisklub i dag med dobbelt så mange medlemmer og en historie, der er værd at være lidt stolt af. Der er imidlertid ikke de store ”hokuspokus kunster” i den omvæltning. Det er ”gammeldags godt foreningsarbejde”, der er skyld i, at klubben nu har nået sin målsætning om 450 medlemmer mindst et år før tid og også er lykkedes med en anden flot målsætning, nemlig at ”genskabe tennis som sport i Sønderborg”.

Det fortæller formand Peder Helmuth Hansen i dette første interview i en serie, hvor vi sætter fokus på nogle af Danmarks tennisklubber. Her bliver der mulighed for at høre lidt om succeshistorier, udfordringer, ris og ros fra store og små klubber. Vi lægger godt nok ud med en klub, der har mundvigene opad, men det er altså ikke et kriterie for at deltage i serien. Tennis har det jo mange steder hårdt med hensyn til medlemmer og mange andre udfordringer. De historier vil vi også gerne fortælle.

2016-soenderborg-nytennishal6
Formand Peder Helmuth Hansen står her helt ude til højre ved receptionen for nyt gulv og lys i Sønderborg.

Frivillige klarer det hele

Men altså tilbage til Sønderborg, som altså har gennemgået noget af en forvandling. Det er stadig en klub næsten 100 procent drevet af frivillige. Der er en deltids træner og nogle unge hjælpetrænere, men ellers bliver alt andet klaret af hænder, der ikke modtager penge. I alt 68 personer har faste roller i klubben – og det handler om alle opgaver fra at ordne baner til at holde styr på klubbens bilag.

”Vi fisker ikke – vi skal bevare så mange klubber som muligt”

”Det frivillige er meget vigtigt for os, så det har vi ikke tænkt os at lave om på. Og vi har heller ikke travlt med at blive større, nu da vi har nået vores mål om 450 medlemmer. Faktisk vil vi meget hellere have, at vores omegnsklubber vokser igen. Jo, vi vil godt samarbejde, og medlemmer fra andre klubber er også velkomne i vores hal om vinteren, men vi ”fisker” ikke. Det er vigtigt, at vi bevarer så mange klubber som muligt”, siger Sønderborg-formand Peder Helmuth Hansen.

Han fortæller også om samarbejde på tværs af landegrænsen, som jo er rimelig tæt på – blandt andet er der flere tyske spillere på klubbens divisionshold, og spillere fra Sønderborg deltager også i stævner og turneringer i Tyskland.

2015-soenderborg-baneklar-2015-faelles
I Sønderborg er der ingen banemand. Frivillige hjælper med at gøre alt klar til sæsonen. I 2015 havde klubben god hjælp fra syriske flygtninge fra det nærliggende asylcenter – og efterfølgende var der silde-frokost.

Sammenhold via eliten

Klubben har fået flere medlemmer, men den er også begyndt at blande sig på divisionsplan med to herre divisionshold, det ene i toppen af 1. division, og et damedivisionshold.

”Vi har igen fået skabt en god balance mellem at have noget elite ved siden af motionisterne og vores juniorer. Vi gør noget ud af divisionskampene og har fået skabt noget sammenhold omkring de bedste hold. Det er noget, andre også kan gøre, for elite kan lige så godt være 3. division”, lyder det fra Peder.

Vi skal lige nå forbi det med lys og gulv, der blev nævnt i starten, men inden melder historien fra Sønderborg om et initiativ, som mange andre klubber måske kunne få inspiration af.

Eksplosion af unge mellem 18 og 25 år

Hvad er det for en målgruppe, som er sværest af fastholde i tennisklubberne? Et svar vil de fleste steder være unge på mellem 18 og 25 år. Sådan har det også været i Sønderborg, men nu er situationen en ganske anden. I sommer har klubben fået 88 medlemmer i den aldersgruppe, et uhørt højt tal, og bag det gemmer der sig et nyt og spændende initiativ.

”Børn kræver træning og giver let underskud”

”Hvis vores klub alene voksede med voksne medlemmer, så ville vi blive ”slagtet” i det lokaletilskud, som vi får fra kommunen i forhold til vores andel af medlemmer unde 25 år. En masse nye børn er dejligt, men kræver også meget træning og giver meget let underskud. Derfor har vi over nogle år forsøgt os med forskellige koncepter rettet mod unge over 18 år. Flere modeller virkede ikke helt efter hensigten, og nu er vi endt med noget ufatteligt simpelt, som virker”, fortæller formand Peder.

Klubben har simpelthen skabt noget, de kalder for ”studentertennis”, et særligt tilbud beregnet på unge, der studerer på universitet, gymnasie eller andre skoler – eller måske holder et sabbatår. For et kontingent, der er væsentligt billigere, men nok til at blive godkendt af kommunen, så kan disse unge komme og spille i klubben på tidspunkter, hvor der er ledige baner. De kan ikke booke, men det er heller ikke noget problem, for de unge kommer på tidspunkter, hvor der ikke er rift om banerne.

Tennisdiskotek uden klager

”Selvfølgelig kan det ske, at de unge ikke lige har styr på, at man ikke bare må rende ind på nabobanen og hente bolde midt i en duel eller lignende, men generelt har de oprindelige medlemmer taget enormt pænt imod de unge. Der har slet ikke været nogen klager, og de unge har det rigtig godt. De får lov til at være dem selv på tidspunkter, hvor øvrige medlemmer af klubben ikke har behov for at spille og derfor har de endda kunne holde et udendørs diskotek på banerne”, siger Peder, der også fortæller, at konceptet kører videre søndag aften her om vinteren, hvor de unge så har hallen for sig selv – dog med færre deltagere end om sommeren.

”Nogle af de unge har så fået mere lyst på noget træning, så dem får vi så som rigtige medlemmer. Det er en af de ekstra fordele”.

Nyt fra gulv til loft – pas på varmen

Og netop hallen er i denne vinter blevet ekstra attraktiv at spille i. Hallen har nemlig fået nyt gulv og nyt LED lys.

”Vi er spændte på varmen i hallen, når der bliver frost”

”Gulvet var slidt og trængte til udskiftning. Samtidig fik vi et godt råd af DTF-sportschef Jens Anker Buus Andersen om, at et nyt gulv kunne være med til at udvikle spillerne. Det gamle gulv var simpelthen for hurtigt. Nu er vi skiftet til et gulv, der også er i langt de fleste andre haller, og samtidig har vi fået nyt lys over det hele. Det er en verden til forskel fra før, og det er faktisk lykkedes ved hjælp af tilskud fra kommunen og fra fonde. Vi har selv betalt mindre end 10 procent fra egen kasse”, siger Peder.

2016-soenderborg-hallys
Her kan man se forskellen på det nye og gamle hallys midt i processen med udskiftningen. Det er de nye lys til venstre.

Klubben kan dog muligvis se frem til en uforudset udgift i kølvandet på det nye lys. Det viser sig nemlig, at det LED lys ikke afgiver så meget varme som de gamle lamper, og dermed kan det nuværende varmesystem vise sig at være for lille. Det var der ikke nogen, der havde tænkt på.

”Vi venter spændt på den første lange frostperiode, for så kan vi godt få en udfordring. Det var ikke helt optimalt, da der kom frost i starten af november, så vi venter spændt på at se, hvad der sker senere i vinter”.

 

2016-soenderborg-nytennishal1-1
Medlemmer uden sko på ved indvielsen af det nye halgulv i Sønderborg. Også lyset er helt nyt – klubben er nu spændt på, om de kommer til at mangle varme i hallen, når det virkelig er koldt.

Alt i alt en positiv beretning fra en klub, der har fordoblet medlemstallet på fire år og som i det hele taget er i medvind. I serien ”Hvad rører der sig i tennisklubberne?” beretter vi også gerne fra klubber, der kan fortælle om langt flere udfordringer.

Vil din klub gerne medvirke, så lad en fra bestyrelsen kontakte vores skribent på serien, Henrik Overgaard Pedersen på hop@sprogtips.dk.