Den australske tennisanalytiker Craig O’Shannessy lagde tirsdag vejen forbi KB, hvor han foran 50 trænere fra hele landet kunne give et indblik i, hvad det kræver for at nå til tops i tennis.
Man kunne have næsten have hørt en knappenål falde til jorden, da Craig O’Shannessy stillede sig frem på scenen i ’Pejsestuen’ på KB tirsdag formiddag. For når Craig taler, så lytter man.
Craig O’Shannessy er nemlig ikke Hr. Hvem-som-helst. Han er måske den førende tennisanalytiker i verden, og CV’et tæller en række af de mest prominente tennisnavne som Novak Djokovic og Andy Murry. Faktisk var Craig en del af Novak Djokovics coaching team i tre år fra 2017 til 2019, hvor serberen vendte tilbage til nummer 1 på verdensranglisten, mens han vandt fire grand slam-titler.
Desuden har Craig været officiel analytiker for Wimbledon og Australian Open, samt analytiker for ATP-touren i et årti. Og så står han bag hjemmesiden Brain Game Tennis, hvor han underviser i tennisstrategi i både single og double, såvel som de mentale sider af spiller.
Ikke til diskussion
Dansk Tennis Forbund, DGI Tennis og KB stod bag afholdelsen af workshoppen, hvor trænere fra hele landet havde haft mulighed for at tilmelde sig arrangementet med Craig O’Shannessy. Knap 50 trænere havde grebet muligheden og taget turen til Frederiksberg for at suge til sig af tennisanalytikerens erfaring og viden. Derudover kiggede en række af Danmarks bedste tennisspillere forbi gennem dagen – Clara Tauson, Elmer Møller, Johanne Svendsen, Rebecca Mortensen og Vilma Krebs.
For Dansk Tennis Forbunds elitemiljøtræner, Frederik Løchte Nielsen, der ligeledes var til stede ved workshoppen, er besøget fra tennisanalytikeren et vigtigt greb for udviklingen af dansk tennis.
”Det betyder utrolig meget, fordi han er en ledende ekspert på sit område og arbejder med alle de bedste. Det, jeg godt kan lide ved hans præsentation, er, at det er indiskutabelt. Det vil sige, at man kan selv bestemme, hvordan man vil bruge det, men man kan ikke argumentere imod det. Vi har ikke meget international tennis i Danmark, og det, vi har, er ikke på det højeste niveau, så jeg tror, at det er sundt at vide, hvad det egentlig er, der gælder og er vigtigt i verdenstennissen. Og Craig gør det på en fed måde, der er let at forstå,” siger elitemiljøtræneren.
Vigtigt besøg
Workshoppen var opdelt i to dele. En teoretisk og en praktisk. Første del foregik i Pejsestuen, hvor Craig præsenterede de fremmødte for en række statistikker under temaet ’historien bag tallene’. Tennisanalytikeren tager afstand fra gætterier og holder sig udelukkende til fakta og tal. Han kunne blandt andet fortælle, at den hyppigst forekommende duel kun består af én bold. Og dette var en stor overraskelse for mange.
Det blev dog påvist senere, da anden del af workshoppen begyndte. Hele forsamlingen over i KB’s tennishal, hvor temaet ’hvordan man kan træne i at implementere tendenserne til sin fordel’ blev vist i praksis. Her analyserede Craig to U15-spillere, som skulle spille mod hinanden. Herefter justerede tennisanalytikeren på deres spil og introducerede øvelser baseret på statistikker. Og netop at de fleste dueller kun består af én bold betyder, at der skal være endnu mere fokus på retur og serv.
Frederik Løchte Nielsen håber, at trænerne vil tage deres nye viden med hjem i klubberne.
”Vi har mange entusiastiske tennistrænere i Danmark, men det er ikke så tit, at international tennis kommer til dem. Og her kan vi være med til at vise dem, hvordan det rent faktisk ser ud i verdenstennissen. Han gør det let at forstå og gør op med nogle af de myter, man kan blive fanget i.”
Tilfreds hovedperson
Det var ikke kun de fremmødte til workshoppen, som kunne gå tilfredse hjem med ny viden i bagagen. Også hovedpersonen selv var glad for at være på besøg og værdsatte den nysgerrighed han dagen igennem var blevet mødt af fra de 50 danske trænere.
”Det har været en utrolig sjov dag og en fed mulighed for at stå foran så mange trænere og lære dem om de nyeste analysemetoder og statistikker. De seneste år har jeg specialiseret mig i, hvad det kræver at vinde. Og jeg håber, at trænerne er blevet klogere på de bedste måder at spille på. Det er vigtigt, fordi de nu kan tage tilbage i deres klubber og give den viden videre. Det var min første tur til København, og jeg er utrolig glad for, at jeg blev inviteret,” fortæller Craig O’Shannessy.