Her er de 15 højdespringere i dansk tennis

De 15 klubber med den bedste medlemsudvikling for 2020 er fundet og kåres som højdespringere i dansk tennis. Prisen uddeles af Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis.

En glad tennisspiller fra Frederikshavn, der er højdespringer i dansk tennis. Foto: Morten Olsen.

Landets tennis- og padelklubber oplevede et sandt medlemsboom i 2020. Mere end 10.000 medlemmer kom til, så der i alt var 85.501. Væksten var spredt godt ud. I alt gik 168 klubber frem med mindst 20 medlemmer.

Men nogle steder var der ekstra god grund til at række hænderne i vejret i 2020. 15 klubber kan nemlig kalde sig højdespringere i dansk tennis. Udmærkelsen går til de klubber, som har klaret sig bedst målt på medlemsudvikling det seneste år – altså denne gang i medlemstallene fra 2019 til 2020.

Kåringen foretages af Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis i fællesskab. Det er andet år, at de to organisationer er sammen om prisen, som tidligere alene blev uddelt blandt klubber under Dansk Tennis Forbund.

Fremragende foreningsarbejde

Den gode medlemsudvikling hos højdespringerne er ikke kommet af sig selv. I flokken er der strålende eksempler på fornemt og solidt foreningsarbejde.

I HOG Hinnerup er de gået all in på at være en aktiv klub for spillere i alle aldre og niveauer. Med velfungerende udvalg, mange træningstilbud og stor turneringsaktivitet – ikke mindst med skumtennis – satte klubben raketfart under en i forvejen god udvikling. Således gik de fra 170 medlemmer i 2019 til 281 i 2020.

Også i Esbjergforstaden Hjerting har tallene været ekstraordinære. Klubben havde den tredjestørste medlemsvækst af alle klubber i landet, da de gik fra 50 til 260 medlemmer på et enkelt år. Passionerede ildsjæle i spidsen for foreningen, kan med rette tage deres del af æren.

Størst medlemsvækst af alle havde de i Aarhus 1900. 306 ekstra medlemmer bragte totalen op på 897 i 2020. Klubben er lykkedes med at få fat i nogle af de mange studerende, som bor i Jyllands hovedstad. Samtidig er de blevet bedre til at udnytte deres faciliteter, så der nu er stor aktivitet på begge klubbens to anlæg.

Padel skaber vækst

En anden stor fællesnævner for mange af højdespringerne er introduktionen af padelsporten i klubberne. Padelmedlemmer er organiseret sammen med tennissporten i medlemstalsopgørelsen. I alt var der registreret 3406 padelmedlemmer i DGI og Dansk Tennis Forbund.

I klubber med padelbaner er medlemstallet steget med 22 procent. I tennisklubber uden padelbaner lå medlemsvæksten i 2020 på 13 procent. Der er altså bredt set vækst i tennisklubberne. Men de klubber, som også kan tilbyde medlemmerne padel, har ekstra fart på.

En af dem er Holbæk Tennis og Padel Klub, som gik frem med 303 medlemmer i 2020. Klubben kan bryste sig af at være den eneste af de 15 højdespringere, som også var højdespringer året inden. En særdeles imponerende bedrift. Du kan læse mere om foreningseventyret i Holbæk i denne artikel fra tidligere i år.

Nye målgrupper

Flittige læsere på tennis.dk vil også huske Frederikshavn Tennisklub som en succeshistorie. Højdespringeren fra Nordjylland havde en medlemsvækst på 86 procent.

”I perioder har vi været tilbage til det liv, der var på tennisbanerne i Danmark i 80’erne, hvor vi var rigtig mange. Det en fornøjelse at komme op i klubben og se, at der igen bliver spillet på alle fem baner, og der er fuldt skrald på padelbanen. Det skaber det klubliv igen, som vi har skreget efter i mange år,” sagde klubbens formand Rene Jensen, da vi talte med ham i efteråret.

Hos højdespringerne i Jægerspris har de fået dametække. Jægerspris Tennisklub har med mange typer af aktiviteter fået gang i deres to nye padelbaner.

”Jeg tror aldrig, vi har haft så mange kvinder på vores anlæg på samme tid. 30 kvinder var med på vores Girl Power Padel Camps. Lige fra juniorer til veteraner. Både eksisterende medlemmer og en del nye udefra. Det var dejligt at se det liv på banerne og fire rigtig gode timer,” lød det fra klubben i november måned.

Fakta: Sådan findes højdespringerne

Alle klubber får en rangering målt på både vækst i antal og vækst i procent. De to tal lægges sammen til en score, der afgør årets højdespringere. En klub skal som minimum være gået 20 medlemmer frem for at kunne blive kåret som højdespringer. 168 klubber i landet gik minimum 20 medlemmer frem.

I år er anden gang, at Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis uddeler prisen sammen som et led i de to organisationers udvidede samarbejde. Tidligere var kåringen forbeholdt klubber under Dansk Tennis Forbund.

De 15 højdespringere 2020

 • Brabrand IF – Tennis
 • Egense/Rantzausminde IF
 • Frederikshavn Tennisklub
 • Frejlev Tennisklub
 • Gladsaxe Tennis og Padel Klub
 • Hjerting Idrætsforening – tennis
 • HOG Hinnerup
 • Holbæk Tennis og Padel Klub (også højdespringer i 2019)
 • Holstebro Tennis Klub
 • Jystrup IF
 • Jægerspris Tennisklub
 • Lunderskov Tennisklub
 • Ringkøbing Tennisklub
 • Skjern Tennisklub
 • Aarhus 1900 Tennis