Johanne Svendsen kåret til Årets Juniortennisspiller

Danmarks bedst rangerede junior går efter minimum en semifinale ved et af årets fire junior grand slams, mens hun også har fokus på sin transition fra junior til senior.

Årets junior, Johanne Svendsen, er taget Down Under for at spille Australian Open. Foto: Leschly Tennis Foundation.

Johanne Svendsen (HRT) tager meget snart for alvor hul på sit sidste år som junior. Det kan hun gøre med prisen som Årets Juniortennisspiller 2021 i tennistasken.

Prisen som Årets Juniortennisspiller uddeles af Dansk Tennis Forbund, mens en jury af danske sportsjournalister stemmer om den endelige vinder. Johanne Svendsen vinder prisen foran Natacha Schou (Lyngby) og Rebecca Munk Mortensen (KB).

”Ej, hvor fedt. Jeg er glad for, at der er nogen, der kan se, at jeg har arbejdet hårdt for det og lavet de resultater, som jeg har lavet. Det er superfedt at få en anerkendelse udefra, så det ikke bare er forældrene, der siger, at det er godt gået,” siger Johanne Svendsen med et grin, da hun får overleveret nyheden.

Gennembrud i Colombia

Selvom Johanne Svendsen i 2021 nåede at spille med i årets tre sidste junior grand slams, er det en anden oplevelse, som rangerer som den vildeste. I marts måned gik hun hele vejen i en grade 1 ITF juniorturnering i Colombia.

Johanne Svendsen var useedet i den sydamerikanske turnering og havde på daværende tidspunkt aldrig stillet til start i en turnering på så højt, internationalt niveau.

”Det var bare sindssygt, at jeg vandt den turnering. Det var så uventet og derfor så surrealistisk,” siger Johanne Svendsen, når hun tænker tilbage.

Turneringssejren var en øjenåbner for Svendsen. Tidligere gik hun ind til kampene med en god portion æresfrygt, når modstanderne lå i top-100 på juniorverdensranglisten. Sådan er det ikke længere.

”Alle er til at slå, når det er juniorpiger. Jeg har fundet lidt mere ud af i løbet af sidste år, at jeg hører til på det her niveau. Det havde jeg slet ikke turde håbe på for et år siden. Der var det noget, der måske lå ude i fremtiden. Jeg kunne ikke rigtig få det ud i ketcheren,” siger Johanne Svendsen.

Sov i egen seng

2021 bød i det hele taget på mange førstegangsoplevelser for HRT-spilleren. I slutningen af juli spillede hun sin første internationale seniorturnering. Det foregik endda på hendes gamle hjemmebane i Vejle Tennis Klub, hvor hun slog sine første spæde slag.

Debuten blev omsat til den første titel på ITF World Tennis Tour, da hun gik hele vejen.

”Det er meget lang tid siden, at jeg har vundet en turnering og sovet i min egen seng. Det var virkelig underligt,” siger Johanne Svendsen, der ugen efter fulgte titlen i Vejle op med en kvartfinaleplads på KB’s anlæg i en tilsvarende turnering.

Artiklen fortsætter under billedet.

Johanne Svendsen med sejrschecken efter sin finalesejr i Vejle. Foto: DTF.

Sportschef i Dansk Tennis Forbund, Jens Anker Andersen, er imponeret af den 17-åriges resultater og fremgang i det forgangne år.

”Det var imponerende, at hun gjorde det færdigt første gang hun fik muligheden i en stor finale i Sydamerika. Hun har efterfølgende præsteret godt i de tre junior grand slams, hun har spillet. Hendes træning er blevet mere struktureret i 2021, hvor hun har udviklet en stærk fysik, og en spillestil, hvor hun udnytter sin velfunderede teknik, tager initiativet og er spilstyrende. Det er alle styrker, som er vigtige i moderne kvindetennis,” siger DTF-sportschefen, der også er holdkaptajn for Billie Jean King Cup-holdet.

Bygger på sine forcer

Johanne Svendsen er tilknyttet Leschly Tennis Foundation og har sin hverdag på fondens hjemmebane i Hørsholm Rungsted. Her arbejder hun tæt sammen med sin træner, Morten Christensen, der har haft stor betydning for hendes fremgang.

”Sammen med min træner har jeg prøvet at kigge på, hvordan jeg godt kan lide at spille tennis, hvordan jeg er bygget som tennisspiller rent kropsligt og som person for at se, hvad mine forcer kunne være. Der fandt vi ud af, at det ville være fedt at stå tæt på baglinjen, slå til kuglen, bevæge sig godt og have en god serv,” siger Johanen Svendsen.

Hun er meget bevidst om, hvordan fokus skal være, hvis hun skal blive ved med at blive bedre.

”Når jeg har spillet juniorturneringer, kan jeg godt lide at forestille mig, at jeg lærer at spille seniortennis, fordi jeg skal spille det i år og alle år fremefter,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Johanne Svendsen var også med til at vinde DM for hold med HRT. Foto: DTF.

Spændende 2022

Der venter mange spændende opgaver forude i 2022 for Johanne Svendsen, når hun skal bide skeer med overgangen fra junior til senior.

”Jeg glæder mig til forhåbentlig at kunne spille alle fire grand slams på juniorniveau. Så skal jeg selvfølgelig spille mange af de her 15.000 og måske 25.000 dollar-turneringer, som jeg også har lidt bedre adgang til med min juniorrangering,” siger juniorverdensranglistens nummer 14.

”Og så håber jeg, at jeg kunne blive udtaget til Billie Jean King Cup og komme med og spille. Det ville være megafedt at få den oplevelse,” tilføjer hun om kvindelandsholdet, der skal i aktion til april.

Jens Anker Andersen er ligeledes spændt på, hvordan det kommende år vil udfolde sig for Danmarks højest rangerede junior.

”Jeg ser frem til at følge hendes præstationer i junior grand slams. Samtidig bliver hendes transition fra junior til senior interessant. Heldigvis har hun allerede nogle verdensranglistepoint med, som hun vandt ved de to ITF-turneringer på dansk grund i sommer,” siger Jens Anker Andersen.

Vil nå en semifinale i grand slam

Den første store opgave bliver det forestående Australian Open, hvor juniorudgaven traditionen tro spilles i anden uge af grand slam-turneringen. Efter en god ’preseason’ føler Johanne Svendsen, at fysikken er på plads. Spillet på banen følger stille og roligt med.

Derfor tør hun også drømme stort. Ikke nødvendigvis om resultaterne specifikt i Australien. Men i hvert fald for minimum ét af tennisårets fire store højdepunkter.

”Jeg vil supergerne komme ud af året og kunne sige, at jeg i hvert fald er nået en semifinale i en junior grand slam. Det synes jeg, at mit spil ligger til, og jeg synes også, at jeg er dygtig nok til at spille med de piger der og være blandt de fire bedste i turneringen,” siger en determineret Johanne Svendsen.

Fakta om Johanne Svendsen

 • Født: 15. maj 2004
 • Hjemby: Vejle
 • Klub: Hørsholm Rungsted Tennisklub
 • Tilknytning: Leschly Tennis Foundation
 • Træner: Morten Christensen
 • Juniorrangering: 14
 • Seniorrangering: 1187

Se en oversigt over Johanne Svendsens resultater i 2021.

De sidste 10 års vindere af Årets Juniortennisspiller

 • Johanne Svendsen, 2021
 • Elmer Møller, 2020
 • Holger Rune, 2019
 • Clara Tauson, 2018
 • Clara Tauson, 2017
 • Clara Tauson, 2016
 • U12-landsholdet, der vandt EM inde og ude, 2015
 • Simon Friis Søndergaard, 2014
 • Simon Friis Søndergaard, 2013
 • U13- og U15 landsholdene, der vandt nordisk mesterskab, 2012