Ny retning for fremtidens træneruddannelse

I løbet af efteråret udbyder Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis for første gang uddannelseskurser sammen. Bliv klogere på tilblivelsen og det nye setup her.

Det er blandt andet i disse rammer, at fremtidens træneruddannelse har taget sin form.

Det er den sidste fredag i februar. Ni kursusinstruktører fra hele landet er samlet i Skovbakken Tennis i Aarhus. Det er ikke første gang, de er sammen.

De er nemlig del af en frivillig ekspertgruppe, som består af kursusinstruktører fra både DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund samt andre passionerede tenniseksperter. 

Denne fredag er de samlet til workshop, hvor de har mulighed for at yde deres bidrag til udviklingen af fremtidens træneruddannelse, som får sin debut i efteråret 2020. 

Her udbyder DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund i fællesskab en ny basisuddannelse, som består af tre kurser – Tennistræner 1-2-3 – til hele landet. Desuden introduceres et helt nyt kursustilbud “Hjælpetræner”, som henvender sig til nye trænere fra 12 år og opefter. 

Arbejdet med at udvikle nye kurser og skabe en træneruddannelse med høj kvalitet har været i gang siden efteråret 2019. DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund er gået til opgaven med åbent sind og bygget uddannelserne op helt fra bunden i fællesskab. 

“Samarbejdet med DGI Tennis er en fantastisk mulighed for at gennemgå uddannelsestilbuddet. Hvor kan vi blive bedre? Hvad kan vi tilføje? Er der noget, vi kan gøre anderledes? Den proces har været lærerig, og det tror jeg, at kursisterne vil komme til at mærke,” siger direktør i Dansk Tennis Forbund, Emil Bødker.

Instruktørernes viden og praktiske erfaringer som trænere og undervisere har været afgørende for det endelige resultat. Alle emner er blevet gennemgået i grupper, hvorefter linjerne blev sat i fællesskab, inden skriverne har revideret og videreudviklet materialet.

Frivillige, tennisklubber, instruktører og trænere. Alle er kommet med input til uddannelsen i en længerevarende proces.

Tennisdanmark har sat sit præg
En stor faktor i tilblivelsen af den nye uddannelse er desuden flere års proces med de folk, der er tættest på sporten. Gennem årene har utallige frivillige, tennisklubber og trænere givet Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis uundværlige input og sparring i en løbende proces, der ikke kunnet have kulmineret uden denne unikke viden.

Samtidigt har der været sparring med det internationale tennisforbund (ITF), der har bidraget til udviklingen med deres anbefalinger, og de vil løbende være med som sparringspartner. 

Dermed er alle kompetente kræfter blevet samlet i én pulje. Lige fra rammerne for uddannelsen til det konkrete kursusforløb har både DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund kunnet sparre med hinanden samt ITF og nyde godt af alle parters input.

“Vores workshops har været et godt værktøj til at få gode input fra folk, der ved, hvad der kræves. Vi har i fællesskab kunnet starte helt fra bunden og sætte et fælles præg på uddannelsen. Det har givet os et spændende produkt og værdifulde erfaringer til den fortsatte udvikling,” siger idrætsansvarlig i DGI Tennis, Jesper Munk.

Bliv klogere på den nye uddannelse:

Om Tennistræner 1, 2 og 3
Basisuddannelse, der kvalificerer kursisten til at fungere som tennistræner i tennisklubber og idrætsforeninger. Træneren bliver uddannet til arbejde med begyndere og let øvede tennisspillere.

Målgruppe:
Spillere, forældre og trænere, der allerede træner eller ønsker at træne begyndere, letøvede og øvede tennisspillere, såvel børn som voksne.

Om Hjælpetræner:
Introduktion til trænergerningen. Efter kurset er træneren kvalificeret til at fungere som hjælpetræner med klubbens nybegyndere. Selvstændigt kursus, som ikke er en del af basisuddannelsen

Målgruppe:
Kurset er primært udviklet som et tilbud til de helt unge trænere 12-15 år, som allerede fungerer som hjælpetrænere i klubben eller har et ønske om at komme i gang med basisuddannelsen, men ikke er gamle nok til at tilmelde sig disse. Alle aldre kan dog tilmelde sig, og kurset kan også være et attraktivt tilbud for andre, som har deres gang i klubben som spillere, seniorer, motionister, frivillige eller bedsteforældre til børn, der spiller i klubben. Kurset er nemlig også et tilbud til dem, der ønsker en let introduktion til trænergerningen, men ikke ønsker at tage basisuddannelsen.

Udover dette arbejdes der også med nye og flere tiltag for træneruddannelsen:

  • Der vil blive arbejdet tæt sammen med det internationale tennisforbund (ITF) på at lave workshops med internationale eksperter
  • Træneruddannelserne på højere niveau – Tenniscoach og Diplomcoach – vil også få et kvalitetsløft næste år 
  • Derudover vil der være mulighed for at tage fokuskurserne: Supervision, Voksenintroduktion, Skumtennis, Øvelsesmesteren samt Tennis & Motion. Her vil løbende blive udviklet flere.

Sådan tilmelder man sig
Kurserne vil blive udbudt i løbet af maj måned. Der er tilmeldingsfrist i august 2020, inden kurserne løber af stablen fra september og resten af efteråret.

Har du konkrete spørgsmål til uddannelsen?
Så kontakt Lone Bech for administrative spørgsmål på lbb@tennis.dk og Kitte Kry Bøttcher for faglige spørgsmål på kkb@tennis.dk 

Læs mere om DGI og DTF’s nye samarbejde