Skovbakken blev årets tennisklub

Ny procedure giver flere klubber anerkendelse for deres store arbejde og baner samtidig vejen for den fremtidige måde at vælge årets tennisklub på

Skovbakken blev årets tennisklub i Danmark 2016. Dermed skriver klubben sig ind på listen over rækken af klubber, der gennem årene har modtaget prisen som en klub i fremgang og/eller initiativtager til helt særlige, succesfulde tiltag.

I Skovbakken er der flere begrundelser for, at klubben blev årets prismodtager. Og måden, klubben først blev udpeget og senere kåret som vinder på, kommer til at danne skole for fremtidens udnævnelser af årets tennisklub.

Dansk Tennis Forbund besluttede i efteråret at skabe mere inddragelse af klubberne i forbindelse med udpegning af årets tennisklub. Det blev derfor lagt ud til unionerne at nominere en klub hver, som DTF’s bestyrelse efterfølgende skulle vælge mellem til årets tennisklub i Danmark.

Jylland viste vejen

Hele dette forarbejde kulminerede så på DTF’s generalforsamling lørdag den 18. marts. Og her viste det sig, at det er Jyllands Tennis Union, der har vist vejen for, hvordan man i dansk tennis fremover skal udnævne årets tennisklub.

Udover at vente på indstillinger fra klubberne selv så valgte bestyrelsen for JTU at henvende sig til de ni klubber i Jylland, der fra 2010 til 2015 havde haft kontinuerlig vækst i medlemstallet. Disse ni klubber fik en speciel opfordring til at søge om at blive årets tennisklub, og initiativet endte med syv kvalificerede ansøgninger, der passede til kriterierne for at blive årets tennisklub i Jylland. Der var tre kriterier fra Dansk Tennis Forbund – og der kom så tre særlige JTU-kriterier oven i.

Et særligt nedsat udvalg fra bestyrelsen (uden repræsentanter fra ansøgerklubberne) satte tid af til en særlig målbar udvælgelsesprocedure og til at interviewe formændene for de tre klubber, der endte i top 3.

Inspiration og anerkendelse

Resultatet blev, at JTU ikke alene havde syv klubber at vælge mellem, de fik i forbindelse med ansøgningerne også værdifuld inspiration til unionens øvrige klubber og endelig fik de syv ansøgerklubber en ekstra anerkendelse ud af at blive udvalgt.

I DTF’s bestyrelse er det Henrik Maris, der er ansvarlig for den nye procedure, og han er begejstret.

”Der er rigtig mange klubber, som får en anerkendelse på denne måde, og det var lige præcis intentionen med den nye procedure,” siger Henrik Maris, der også sidder i SLTU’s bestyrelse og var ansvarlig for proceduren der.

”I SLTU synes ikke, vi ville gå ud og pege på nogen bestemt, men lod det være op til klubberne at indstille enten sin egen klub eller en anden. Vi fik desværre kun en indstilling – Øresund Tennis, som har gjort det helt fantastisk – men Jyllands fremgangsmåde sikrer en meget bredere interesse. Jeg synes, vi skal fortsætte næste år med at lade unionerne indstille hver en kandidat, men vi andre kan helt bestemt lære af Jyllands proces i år.”

Opbakning fra alle fire unioner

Også Københavns Tennis Union, ser gerne, at proceduren med at udvælge en fra hver union fortsætter næste år, og samme melding kommer fra Kai Holm, formand for Fyns Tennis Union.

”Jeg synes, vi skal prøve en gang til og gøre det på den måde, så vi alle arbejder ud fra de samme præmisser,” siger Kai Holm.

Det skete ikke helt i år, da fremgangsmåden i de enkelte unioner var meget forskellig.

På Fyn indstillede de Faaborg Tennisklub og et privat initiativ med en indendørs tennishal med grusunderlag – vist nok den første i Danmark. Det har pludselig givet klubben mulighed for vintertennis. KTU indstillede KB, og fra Sjælland ønskede SLTU at indstille Øresund Tennis, som er gået fra at være tre små sommerklubber til et omfattende samarbejde med aktiviteter hele året med fælles trænere, ny hal og ikke mindst medlemsfremgang på 350 medlemmer. Men af formelle årsager – det er juridisk tre klubber – kunne de ikke komme i betragtning. Formand Lars Gulmann blev til gengæld hædret med DTF’s lederpris på DTF’s generalforsamling.

Tæt opløb i Jylland

Det var dermed kun JTU, der havde flere klubber at vælge mellem, og formand Pia Vedel Ankersen er da også rigtig glad for, at unionen satte tid af til at prøve at udtænke en gennemskuelig og rimelig udvælgelsesprocedure. Der blev også udarbejdet et præcist ansøgningsskema, så det var tydeligt for klubberne, hvad de skulle svare på for at komme i betragtning.

”Jeg håber, at klubberne opfatter JTU’s henvendelse som en anerkendelse af deres arbejde og derfor er stolte. Med vores henvendelse får de jo også en bekræftelse på, at det gør noget godt, og JTU har i hvert fald fået nogle fantastisk gode ansøgninger, som JTU og alle tennisklubber kan lære noget af,” siger Pia Vedel Ankersen.

Skovbakken Tennis endte med at blive kåret som årets tennisklub i Jyllands Tennis Union – ikke mindst via en medlemsvækst på 40 procent fra 2015 til 2016, primært blandt minitennisspillere og pensionister. En hel unik fremgang, kombineret med en meget veldrevet klub.

Udnævnelsen i JTU førte en ekstra pris med sig, da Sønderborg Tennisklub fik den lidt uformelle titel, ”årets læringsklub”.

Alle kan lære noget af Sønderborg

www.jtu.dk kan du læse mere om begrundelsen for udnævnelsen i Jylland – herunder læse ansøgningerne fra alle syv klubber og formandskommentarer fra nr. 1 og 2 i afstemningen.

Der var ingen tvivl om, at Skovbakken skulle vinde. Men JTU’s bestyrelse var også imponerede af Sønderborgs resultater.

”Alle andre vil kunne lære noget af Sønderborg Tennisklub, og jeg håber, at klubber både i Jylland og i resten af Danmark vil sætte tid af til at kigge på, hvad Sønderborg har været igennem og hvordan de har grebet opgaven an. Sønderborg-modellen kan få mange andre klubber til at vokse, lyder det fra JTU-formand Pia Vedel Ankersen.”