TEAM Fred vinder frem

TEAM Freds målrettede arbejde med tennis og padel for børn med autisme, ADHD og særlige behov bliver bemærket vidt og bredt – sågar også uden for landets grænser.

Billedet her er fra skoleprojekt med TEAM Fred i Rudkøbing. Foto: Harry Breuer.

Tilbage i sommeren 2018 tog Virum-Sorgenfri Tennisklub, anført af Mette Rytsel, de første spadestik til TEAM Fred. I løbet af de to år, der siden er gået, har ni tennis- og padelforeninger startet TEAM Fred-forløb – primært i form af skoletennis. I alt godt 250 børn har deltaget.

I samarbejde med Dansk Tennis Forbund overtog DGI Tennis styringen af TEAM Fred i efteråret 2019. Siden er der i fortsat vekselvirkning med Mette Rytsel blevet arbejdet hårdt for at udvikle og udbrede et TEAM Fred, der kan komme skoler, tennis- og padelforeninger, og vigtigst af alt børn og unge med særlige behov til glæde.

”Disse børn og unge har brug for lidt ekstra hjælp til at få en god og tryg introduktion til foreningsidræt, hvilket er TEAM Freds altafgørende formål,” siger Jonas Øhlenschläger Hansen, der er projektansvarlig for TEAM Fred.

Generøse bidrag

Med hjælp fra Ole Kirk’s Fond, Konsul George Jorcks og hustru Emma Jorcks Fond samt Medarbejderfond for VKR Gruppen er det blevet muligt at lave et gennemarbejdet program med fokus på høj faglig kvalitet og forankring.

Ved hjælp af disse generøse bevillinger har det været muligt at hjælpe TEAM Fred i gang i 15 tennis- og/eller padelforeninger til foråret 2021. Tilbagemeldingerne taler for sig selv.

”Eleverne glæder sig så meget til tennis, at de møder op i tennistøj i skolen, selvom de først træner med TEAM Fred i weekenden. De er bare utroligt glade for at være blevet en del af en forening,” Martin Eskelund, skolelærer på Frederikshøj Skole for børn med autisme.

Spændende undersøgelse undervejs

Annegrete Månsson, som er Ph.D. ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet, er i skrivende stund i gang med at foretage en undersøgelse af tennis og padels indvirkning og effekt på børn og unge med særlige behov.

Undersøgelsen vil danne grundlag for udformningen af en større TEAM Fred-guide med diagnosebeskrivelser, analyse af tennis og padel samt en øvelsesbank med tilpassede træningsøvelser til målgruppen. Guiden forventes at være klar til udendørssæsonen 2021.

Prisværdigt arbejde, der går lige i hjertet

Frem til den 25. november er det muligt at stemme på TEAM Fred i PFA “Brug for livet fonden”, hvor TEAM Fred er indstillet som et af årets hjertesager. STEM PÅ TEAM FRED HER.

TEAM Fred er desuden for nyligt blevet indstillet til en EU-pris, hvor vinderen kan gå hjem med 70.000 kr. – Se mere her

Initiativtageren Mette Rytsel fik i foråret 2019 prisen som Årets Ildsjæl af Dansk Tennis Forbund for hendes arbejde med udbredelsen af TEAM Fred. I starten af januar 2020 blev Mette igen hædret. Denne gang med DIF og Ørsteds pris som Årets Energibundt til awardshowet Sport 2019.

FAKTA

TEAM Fred består af to faser

Fase 1: Forenings-skole-samarbejde, hvor eleverne bliver præsenteret for idrætten over en periode på typisk 6-10 uger. Her betaler skolen et mindre beløb for at dække foreningernes udgifter.

Fase 2: De involverede klubber opretter træningshold for de lokale børn og unge med særlige behov, der har brug for de tilpassede rammer for at komme i gang.

Klubber med TEAM Fred i 2020

B.93 Tennis, KB Tennis, Hillerød Tennisklub, Rødovre Tennisklub, Svendborg Tennis Klub, Virum-Sorgenfri Tennisklub, ØBG Silkeborg Tennis & Padel

Flere af disse er sammen med en håndfuld andre interesseret i TEAM Fred 2.0, som starter til foråret.