Ung formand vil være et forbillede for andre

Silas Pihl er kun 26 år og har i tre år været formand i Bagsværd Tennisklub. Han har digitalt transformeret klubben og satser benhårdt på sociale medier; og i hans tid som formand er de vokset fra 307 til 444 medlemmer.

Silas Pihl er med garanti en af landets yngste tennisformænd. Foto: Claus Bech

Artiklen kunne oprindeligt læses på dgi.dk/tennis

Silas Pihl har altid været typen, der godt kan lide at have indflydelse på initiativer og arrangementer. Men at han ligefrem skulle blive formand i sin kun anden sæson som medlem i Bagsværd Tennisklub var alligevel lidt af et tilfælde.

Før Silas mødte sin kæreste, havde han kun stået på en tennisbane få gange. Han har spillet badminton hele sit liv, men hvis vejret var godt, gik han og vennerne nogle gange ud på en tennisbane med en øl og nogle Fætter BR-ketchere og spillede tennis uden at vide, om de gjorde det rigtigt eller forkert.

Racketlon tændte tennisgnist

I 2014 blev han ordentligt introduceret til tennis af kæresten, Line Irby Nørregaard. Hun er en dygtig tennisspiller og spiller i dag i 2. division. Sammen begyndte de at spille racketlon, hvor en kamp består af både bordtennis, badminton, squash og tennis – og de begyndte at deltage i internationale turneringer.

”Jeg var ivrig efter at blive bedre til racketlon, og jeg var begyndt at blive rigtig glad for at spille tennis – og så kunne jeg ikke helt få det til at gå op, at Line var bedre end mig,” siger Silas Pihl, formand i Bagsværd Tennisklub, med et grin og fortsætter:

”Derfor meldte jeg mig ind i Bagsværd Tennisklub og spillede min første udendørssæson i 2015.”

Fra spiller til formand

Silas besluttede i 2016 at indtræde i bestyrelsen, hvor hans kæreste allerede sad. Til bestyrelsesmødet skulle de vælge en ny formand. Ingen andre meldte sig, indtil Silas rakte hånden i vejret. Han var blot 23 år.

”Det var lidt vildt at gå fra at være spiller det ene øjeblik til at være formand det næste. Jeg kunne mærke, at klubben havde brug for mig, og jeg var overbevist om, at jeg kunne løfte opgaven og formå at forny klubben. Samtidig ville jeg få unik erfaring,” siger han og fortsætter:

”Jeg kunne godt lide at spille tennis i klubben, men jeg havde stadig ikke et hjerte for klubben, da jeg blev formand, fordi jeg ikke havde spillet i klubben hele livet. Men de andre spillere, der kendte klubben bedre, elskede den, og det kunne jeg mærke i mig selv, at det ville jeg også komme til.”

Autodidakt formand

Da Silas impulsivt greb formandshvervet var det med en stor usikkerhed på opgaven, men med en stor sikkerhed på egne evner. Han fortalte bestyrelsen, at han ikke vidste, hvad det vil sige at være formand og aldrig havde siddet i en bestyrelse. Bestyrelsen lovede, at de ville hjælpe ham så godt, de kunne.

”Jeg er det, man kan kalde en autodidakt formand, fordi jeg har lært igennem erfaringer og ved at spørge folk om, hvordan de plejer at gøre tingene og så selv haft en idé om, hvordan tingene var,” siger han.

Ordensmenneske og perfektionist

Det første, Silas gik i krig med, var at organisere tingene. Der var hverken årshjul eller dokumenter for, hvilke aftaler klubben havde med samarbejdspartnere – og det var ikke noget, der huede ordensmennesket og perfektionisten.

”Klubbens hjemmeside skar i mine øjne, så det allerførste jeg kastede mig over var at lave en ny hjemmeside. Derefter åbnede jeg Google Drive og lavede en fast struktur med mapper og dokumenter og begyndte så småt at lave et årshjul for, hvad der sker i løbet af sæsonen for at hjælpe med at få overblik. Jeg brugte det meste af 2016 på at finde ud af, hvad det vil sige at være formand, få et overblik over klubbens udgifter og indtægter og overveje om nogle ting kunne ændres og optimeres,” siger han.

Opvokset med digitalisering

Silas er ung og vokset op med digitalisering, og qua hans bachelor i Softwareteknologi og igangværende kandidat som Civilingeniør var han den rigtige person til at løfte klubben digitalt. Han gjorde det nemmere og sænkede det manuelle arbejde på hjemmesiden og brugersystemerne.

”Det har virkelig hjulpet os og gjort, at vi har sparet mange penge – og faktisk gik vi i plus på kontoen allerede første år. Vi er blevet bedre og bedre til at bruge de sociale medier og er lykkes med at organisere tingene, så vi bruger minimal energi på at huske ting, vi skal hen over en sæson, så de interne og administrative ting ikke er en tung byrde,” siger han.

Bagsværd Tennisklub har fået flere medlemmer og genereret overskud hvert år til trods for, at de har brugt flere og flere penge hvert år på at sætte nye initiativer i søen.

Ung i formandsrollen

Formandsrollen er forskellig fra klub til klub, men Silas fremhæver, at det som formand er vigtigt at være alsidig og samtidig bringe andres kompetencer i spil.

”Jeg ser mig selv som alsidig og som god til at træffe hurtige beslutninger, og jeg tror, at det har rykket klubben fremad. Min force er det digitale, men også at være god til at spørge andre om hjælp, hvis jeg ikke selv har haft kompetencerne. Det er vigtigt at bringe andre i spil, hvis man eksempelvis kender nogle, der er gode til sociale medier, og som gerne vil hjælpe,” siger han.

Silas har ikke oplevet, at det har været en udfordring at være ung formand.

”Jeg kan tale med alle i og omkring klubben. Vi kommer alle med forskellige baggrunde og kompetencer, så vi er på lige fod. Som ung kan man nogle gange komme ud for, at man skal sætte sig i respekt, og når min unge cheftræner Rasmus Gråskov er ude at snakke, så skal han sommetider vise, at han har hår brystet og styr på tingene – og det har han heldigvis,” siger Silas med et smil og fortsætter:

”Jeg vil gerne vise andre, at jeg kan – og være et forbillede for andre unge. Det er fedt at få tilkendegivelser fra folk om, at jeg har klaret noget godt. Hvis andre ikke tror, at jeg kan, fordi jeg er ung, så giver det mig bare endnu mere blod på tanden til at vise, at det kan jeg eddermame godt.”

Synergi og fælles sprog

Det er vigtigt med et godt team og at have folk at spørge til råds, og Silas kunne selvfølgelig ikke nå så langt med klubben alene. Hans to tætteste sparringspartnere er den unge cheftræner Rasmus Gråskov på 23 år og kæresten Line Irby Nørregaard, og med dem kan han snakke om både små og store ting.

”Vi tre taler samme sprog, og det er rigtig positivt. Vi kender effekten af en god hjemmeside og ved, hvor vigtigt det er at arbejde strategisk med de sociale medier. Vi er eksempelvis begyndt at booste Facebook-begivenheder i stedet for at uddele flyers, fordi folk i dag kigger ned i deres mobil i stedet for op på opslagstavlen,” siger han.


Lær af Bagsværd Tennisklub

  • TEKNOLOGIER. Der er mange gratis muligheder på nettet – lige fra Facebook til Googles online tjenester (fx Forms, Sheets, Drive, Analytics). Meget kan gøres nemt tilgængeligt online til samarbejde eller for medlemmer, som gør hverdagen smartere og nedsætter mængden af manuelt arbejde.
  • SOCIALE ARRANGEMENTER. I Bagsværd Tennisklub har de fokus på at skabe sociale arrangementer, så alle i klubben hygger sig med hinanden. Der er statistisk set større chance for, at en spiller bliver i klubben og engagerer sig, hvis han eller hun kender otte personer i klubben.
  • SØG FONDE OG TILSKUD. Midler er essentielle i alle klubber. Bagsværd Tennisklub anbefaler i fondsansøgninger at tydeliggøre formålet med og budgettet for midlerne, der søges om. Samtidig anbefaler de at fokusere på ’det nye’, som midlerne bidrager til, og omvendt – hvis midlerne er nødvendige for at få klubben til at køre rundt – at turde være ærlig og direkte i ansøgningen. Endelig anbefaler de at søge DIF og DGI’s foreningspulje særligt ved nye initiativer og ellers lede efter alternative fonde til kommunens faste tilskudspulje, da der er mange andre fonde.