Danske trænere inspireret til mere matchspil

Det blev en inspirerende øjenåbner, da mere end 20 trænere var samlet til to dages workshop med den tyske tennisforsker, Dr. Philipp Born.

Philipp Born er forsker ved German Sports University I Køln.

21 danske trænere har sat sig til rette i et lokale hos B.93 Tennis. Det er mandag morgen og fokus er rettet på dagens underviser, Dr. Philipp Born.

Den tyske trænerkapacitet og forsker lægger ud med at vise et videoklip. Klippet viser den vigtigste bold i Roger Federers karriere, hvis man spørger mesteren selv.

På det røde grus i Roland Garros sender Federer i ulige side en serv langt ud i baghånden på modstanderen Tommy Haas. Haas returnerer cross court, og Federer løber rundt om sin forhånd og slå en direkte vinder ”inside out”.

Umiddelbart en duel som så mange andre. Kort og langt fra spektakulær. Men vigtigheden af bolden er det afgørende. Det er fjerde runde i Roland Garros 2009. Roger Federer er nede med to sæt mod nul og Haas har breakbold til at bringe sig på 5-3.

Federer får afværget breakbolden med vinderen direkte på andenbolden. Han vinder de tre sidste sæt med 6-4, 6-0, 6-2. Senere samme uge kan han for første og eneste gang løfte trofæet i Paris.

De første slag tæller

Philipp Born har skrevet en PhD om de første 3-4 slag i tennisdueller. Langt de fleste dueller er allerede afsluttet efter de slag. Derfor er det også det vigtigste at træne, hvis man har ambitiøse spillere, der gerne vil forbedre sig i kamp og turnering.

Det ved Roger Federer godt. Derfor var han også klar, da karrierens vigtigste bold skulle koges ned til en serv og en forhånd.

Tilhørerne i lokalet hos B.93 ved det også. Og mandag og tirsdag bliver de endnu skarpere på, hvordan de indretter deres træning med det for øje ved workshoppen, der arrangeres af DGI Tennis og Dansk Tennis Forbund.

Hør Dr. Philipp Born fortælle om fokus for workshoppen:

Vigtig vidensdeling

Efter frokostpausen tog workshoppen en mere fysisk drejning, da deltagerne kom på banen og fik inspiration til konkrete øvelser med baggrund i teorien fra om formiddagen.

Workshoppen kommer efter Philipp Born i september havde et webinar om, hvorfor man skal interessere sig for serv- og returmønstre. Her deltog Jonas Anderson.

“Jeg er i gang med at tage tenniscoach-uddannelsen, hvor vi blev inviteret med til webinaret med Philipp. Da jeg så havde været til det i to timer, følte jeg, at det ikke helt var nok. Så var der jo kun én vej,” siger han med et smil om, hvorfor han tilmeldte sig workshoppen.

Jonas Anderson vendte sidste år tilbage til Danmark efter 20 år i udlandet, hvor han blandt andet har arbejdet med tennis i London. Nu er han træner i Vordingborg og Møn Tennisklub. For ham har afbræk med nye input ved en fysisk workshop stor betydning.

“Det betyder rigtig meget. Jeg tror, at vi har en tendens til at falde ned i en komfortzone, hvor man laver en masse ting, som man altid har gjort. Når man møder en masse andre trænere med andre baggrunde, sker der lynhurtigt en masse vidensdeling,” siger Jonas Anderson.

Mere matchspil i træningen

Tiana Lauritzen fra B.93 er en af dagens tre kvindelige deltagere. Ligesom Jonas Anderson er hun en del af vinterens tenniscoach-hold, der havde første modul i forbindelse med Davis Cup-kampen mellem Danmark og Thailand.

“Det er altid fedt at få mere inspiration til den daglige træning i klubben. Det betyder rigtig meget med den inspiration. Allerede efter første modul på tenniscoach føler jeg, at jeg har masser af ideer og er klar til at prøve en masse nyt,” siger Tiana Lauritzen.

Mandag var hun faktisk med på at afbud til workshoppen med Philipp Born. Hun har fået værdifuld inspiration med sig.

“Det med at få mere matchspil ind i træningen vil jeg tage med mig. Det får jeg måske ikke gjort så meget i hverdagen. Måske fordi mange spillere synes, at det er sjovere at spille ’ellevere’. Det er måske også nemmere, fordi man ikke kommer til at lave dobbeltfejl, og der er færre pauser. Men tennis er meget serv og retur – især hvis man gerne vil være god,” siger Tiana Lauritzen.

Tiana Lauritzen (forrest) og resten af deltagerne lyttede interesseret med.