Nyt lys giver spilleglæde og besparelser

Hjørring Tennisklub fik ny belysning i hallen til denne indendørssæson. Klubbens formand er meget begejstret for løsningen fra DTF’s anlægspartner, LITE.

Det nye lys i Hjørrings tennishal er en væsentlig forbedring for klubbens medlemmer.

”Hvis man kan være mere end ovenud tilfreds, så er det der, vi ligger.”

Formanden i Hjørring Tennisklub, HC Hartmann-Nielsen, er en glad mand. I august 2018 fik klubben installeret nyt lys i deres tennishal med to baner. Nordjyderne valgte at gå med en løsning fra Dansk Tennis Forbunds anlægspartner, LITE, der er eksperter i både indendørs og udendørs belysning.

”Vi havde nogle gamle armaturer, fra da hallen blev bygget. Set fra et økonomisk og et miljømæssigt aspekt var det ikke særlig brugbart længere. Kvaliteten af det lys, der var tilbage, var heller ikke optimal,” siger formanden om baggrunden for udskiftningen af ovenlyset.

I forbindelse med indhentning af tilbud søgte klubben råd hos klubudviklingsansvarlig i Dansk Tennis Forbund, Lars Elkjær, der anbefalede LITE. For Hjørring var det en medvirkende årsag til valget af LITE, fordi firmaet som anlægspartner hos DTF havde et ”kvalitetsstempel”, som sikrer klubbens medlemmer en god oplevelse, når de kommer i hallen.

”I modsætning til andre leverandører, som gav tilbud, var LITE meget tennisorienterede i deres beregninger med blænding og lysfald på hele banen, som er blevet optimeret. Hvor der tidligere var svagere belysning ved baglinjen, er der nu ensartet lys, og blændingsværdien er faldet gevaldigt,” siger HC Hartmann-Nielsen.

Høje standarder

Salgschef i LITE, Morten Andersen, er selvsagt glad for skudsmålet fra Hjørring-formanden. Hos LITE er de stolte af at levere lys til en konkurrencedygtig pris. Men det betyder mindst lige så meget for dem, at kvaliteten er i top.

”En besparelse på elregningen er ofte det, der står forrest, men alt for ofte er det LITE´s oplevelse, at der udelukkende fokuseres på den økonomiske besparelse. Således glemmer mange klubber, at lyset i en tennishal har en praktisk funktion, og krav der skal overholdes,” siger Morten Andersen.

De vigtigste krav til indendørs tennisbelysning foreskriver, at der skal være lys nok (måles i lux) og ensartetheden i lyset skal være overholdt. Desuden er det vigtigt, at kravene også overholdes for, hvor meget lyset må blænde.

”Selvfølgelig er ønsket om nyt lys afstemt med den enkelte klub, da behovet for lys kan variere afhængig af, hvilket konkurrenceniveau den pågældende klub spiller på,” fortæller Morten Andersen.

Fælles for alle LITE’s armaturer til tennisbaner er, at de er produceret i Europa og godkendt til brug ved alle typer af boldspil efter europæiske normer. LITE’s specialister foretager lysberegninger, der sikrer den bedst mulige lysindretning af selve banen. Selve installationen udføres i samarbejde den lokale el-installatør.

Sparer 20 kroner i timen

Når alle gode argumenter om bedre spiloplevelser er nævnt, er det naturligvis vigtigt at understrege, at der kan være god økonomi i at skifte lys. I tilfældet Hjørring Tennisklub havde deres 48 gamle armaturer et samlet timeforbrug på 13,48 kWh.

Klubbens nye løsning fra LITE har et samlet timeforbrug på 4,6 kWh. Det giver en besparelse per time på 8.88 kWh, hvilket svarer til lige under 20 kroner. Med den besparelse er det nye lys tjent ind igen for Hjørring Tennisklub på tre år.

”Det er selvfølgelig tidligt at sige noget om økonomien. Men hvis bare 60-70 procent af de besparelser, som der er kalkuleret med, holder, så bliver det en stor gevinst. Det vil ikke tage mange år, før den investering er tjent hjem,” siger formand, HC Hartmann-Nielsen.

Vil du have flere historier om bane- og anlæg direkte i din indbakke? Så tilmeld dig Dansk Tennis Forbunds KLUB-nyhedsbrev.

Går jeres klub med tanker om at udskifte lyset i jeres hal? Eller pønser I på at få lys på et par af udendørsbanerne? Så kan I altid kontakte udviklingsansvarlig i Dansk Tennis Forbund, Lars Elkjær.

Tidligere artikler om bane og anlæg

3 afgørende ting når I anlægger padelbane

Bedre hjælp til bane og anlæg