Efter en uge med tests og oplæring har spillerne på DTF’s Elitemiljø fået udviklet individuelle programmer for fysisk træning af en britisk ekspert.
I en kælder under KB Hallen brager nogle af tidens mest yndede toner ud af højtaleren. En flok unge fodboldspillere er i gang med en let gang opvarmning af forskellig karakter.
Allerbagerst i det, der på disse kanter kaldes boldkælderen, ligger en fyr i sort t-shirt og camouflagefarvede shorts med ryggen fladt mod gulvet og armene ud til siderne. Venstre ben er bøjet i halvfems grader med anklen hvilende lige over højre knæ.
Den 38-årige brite, hvordan han gradvist kan dreje det let bøjede højre ben mere og mere ind mod det venstre, så indersiden af knæet nærmer sig den grønne overflade under ham.
Hans bevægelser følges nøje af tre af Danmarks bedste mandlige tennisspillere. August Holmgren, Christian Sigsgaard og Benjamin Hannestad ved nemlig, at de om et øjeblik selv skal udføre øvelsen på gulvet.
”Vi kan alle sammen tage nogle armbøjninger og løbe en tur, men fysikken er så vigtig en del af moderne tennis. Det tærer hårdt på kroppen, og det kræver ekstremt meget arbejde at forlænge karrieren. Derfor ser man også på både dame- og herretouren, at det er noget, der virkelig bliver prioriteret højt. Det skal ikke være anderledes for vores spillere,” siger Dansk Tennis Forbunds elitemiljøtræner, Frederik Løchte Nielsen, der også er til stede.
Individuelle træningsprogrammer
Manden med de mange øvelser er Evan Jenkins. I fem dage er den fysiske træner på Frederiksberg, hvor DTF’s elitemiljø holder til. Her kører han de tilknyttede spillere gennem en lang række test, hvor der ses på blandt andet styrke, smidighed og udholdenhed.
”Som udgangspunkt handler det om at få implementeret rutiner og vaner først og så se, hvordan det udvikler sig,” siger Frederik Løchte Nielsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
På baggrund af ugens test lægger Evan Jenkins et personligt træningsprogram med specifikke fokuspunkter for de enkelte spillere. Frederik Løchte Nielsen har selv benyttet Jenkins, da han stadig var aktiv, ligesom briten er fast fysisk træner for Sveriges bedste spiller, Mikael Ymer.
”Evan har en masse erfaring med tennis og en god forståelse for, hvad der kræves i moderne tennis. Jeg kan godt lide den måde, han arbejder på. Jeg synes, at han er dynamisk og det er meget bevægeligt,” siger Frederik Løchte om grunden til, at Evan Jenkins er blevet tilknyttet elitemiljøet.
”Jeg synes, at hans programmer er lette at forstå og følge. Der er noget mening bag det hele. Han er megadygtig og kan mere end støtte op om det, vi søger.”
Undgå at spilde tiden
Senere på formiddagen er herrerne gået ud på grusbanerne for at holde tennisspillet ved lige. De er blevet afløst af en kvindelig kvartet bestående af KB’erne Rebecca Munk Mortensen og Vilma Krebs Hyllested, Lyngbys Natacha Schou og Johanne Svendsen fra HRT.
Evan Jenkins gennemgår mange af de samme øvelser, som herrerne fik instruktion i tidligere. Efter nogle hårdere test i starten af ugen, ligger fokus denne torsdag på gode morgenrutiner, der skal vække kroppen og gøre den klar til dagens første træning.
Artiklen fortsætter under billedet.
Opfordringen fra Evan Jenkins er, at spillerne bør komme 45 minutter før træning og gennemgå deres rutine.
”Bare fordi det er meningen, at du skal være der, og du er til stede, betyder det ikke, at du får nogen resultater ud af det. Det handler om, hvilken kvalitet du lægger i det og at have den rette disciplin til at gøre det korrekt hver eneste gang. Hvis du ikke laver tingene korrekt, spilder du tiden,” siger Jenkins, der tidligere i karrieren har arbejdet med blandt andet svømmere, badminton- og rugbyspillere.
Frederik Løchte Nielsen er helt på linje med den indstilling.
”Vi får ikke noget ud af, at de laver de her ting. Det er for deres skyld. Vi vil bare gerne have, at de får så godt et set up som muligt,” fortæller han.
Megaprivilegerede
Johanne Svendsen har taget plads ved væggen. I den ene knæhase har hun en tennisbold. Evan Jenkins tager hende gennem de tilhørende bevægelser, mens koncentrationen lyser ud af Svendsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Efter dagens session er Johanne Svendsen begejstret for samarbejdet på elitemiljøet med Evan Jenkins. Han store tennisspecifikke faglighed gør indtryk.
”Vi skal føle os megaprivilegerede over, at vi allesammen kan få et individuelt program, og at han ser på os som individer. Det kommer helt sikkert til at gavne alle, at vi får et individuelt program. Jeg håber, at jeg måske kan se forskellen allerede til december, men i hvert fald om et år,” siger Johanne Svendsen.
Svært til turneringer
Set med lægmandsbriller fremtoner Johanne Svendsen bomstærk. Men hun vedkender sig gerne, at den fysiske træning for ofte er kommet i baggrunden i de uger, hvor hun spiller turneringer.
Derfor sætter hun pris på, at træningsprogrammerne fra Evan Jenkins tager højde for de forskellige typer af uger i en tennisspillers kalender.
”Alle inklusiv mig selv er rigtigt gode til at lave fysisk træning mellem turneringerne. Men det er lige så vigtigt, når man er sted i fire-fem uger, at man også laver noget, mens man er ude, så man ikke bliver skadet undervejs. Det kan jeg helt klart blive bedre til,” siger hun.
Selvom Evan Jenkins ikke kommer til at rejse rundt med de danske elitemiljøspillere, kan de stadig trække på hans kompetencer på afstand. Meningen er, at spillerne får mulighed for at kontakte ham løbende.
Det kan være, mens de er til en turnering i udlandet, hvor faciliteterne til fysisk træning ikke er optimale. Med sparring fra Jenkins kan spillerne lynhurtigt få tilpasset deres programmer, så de kan koncentrere sig om deres tennis.
”Jo mere spillerne kan få taget den slags beslutninger og spørgsmålstegn ud af gamet, jo mere kan de fokusere på at eksekvere. Det er der, vi gerne vil hen. De skal kun fokusere på at eksekvere på banen,” siger Frederik Løchte Nielsen.
Vaner og strukturer
Ud på eftermiddagen er den sidste spiller gennem dagens program. Johannes Ingildsen var forhindret i at være med om formiddagen sammen med Hannestad, Holmgren og Sigsgaard, så han indhenter nu det forsømte.
De kommende måneder bliver det op til ham og de andre spillere at udnytte mulighederne i de nye træningsmetoder. Men Evan Jenkins vil følge dem på afstand, indtil hans næste besøg i Danmark.
”I den mellemliggende tid skal vi have god kommunikation, så de udvikler gode vaner, når de er til turneringer og når de er hjemme ved deres træningsbase. Når vi så mødes næste gang, kan vi virkelig bygge oven på de her vaner og strukturer, der allerede er på plads,” siger Evan Jenkins, der vender tilbage til elitemiljøet i december.