Vækstaftale gav stort medlemsopsving

Vækstaftaler sætter skub i klubben. Det kan man skrive under på i Snekkersten Tennisklub. I 2016 lavede klubben en treårig aftale med Bevæg dig for livet, og i dag har de mere end fordoblet deres medlemstal. Se hvordan din forening kan gøre det samme.

”Der skal ske noget!

Stemningen var intens i Snekkersten Tennisklub tilbage i 2016. Medlemstallet var i frit fald. Og på trods af flere tiltag og samarbejder med de omkringliggende klubber i Helsingør Kommune, skete der ingenting. For klubbens kasserer Kim Nielsen og resten af bestyrelsen var det blevet tid til at ryste posen.

”Vi var kommet ned på et medlemstal på 160, som er det laveste, vi har været i nyere tid. Og var reelt nede på alting. Vi havde ingen trænerkapacitet, tomme baner og ingen sociale aktiviteter i foreningen. Det var en nedadgående spiral, som vi skulle have vendt,” fortæller Kim Nielsen og fortsætter:

”Vi besluttede, at nu ville vi koncentrere os om at bygge klubben op igen – først og fremmest om seniorerne. Vi var nødt til at starte fra scratch.”

Klubben stod midt i en overgangsfase, hvor de fik ny formand og flere nye bestyrelsesmedlemmer kom til. Nu var det tid til at få gang i klubben igen. Bestyrelsen kom i kontakt med en konsulent via Dansk Tennis Forbund og DGI Tennis fælles indsats Bevæg dig for livet – Tennis. Sammen med konsulenten lavede Snekkersten Tennisklub en vækstaftale med fokus på træningstilbuddet Voksenintro.

I vækstaftalen bliver der i et samarbejde mellem den lokale tenniskonsulent og klubben opstillet målsætninger med udgangspunkt i klubbens muligheder og medlemspotentiale og hertil udarbejdes der handleplaner for, hvordan og hvornår klubben kan opnå målene.

For Snekkersten Tennisklub blev en del af målsætningen at stige med 75 medlemmer hen over de tre år, som aftalen varer.

”Vi lavede stort set alting om. Vi lavede ny hjemmeside, en Facebookside, nyt regnskabssystem, inddrog sponsorerne mere, havde bedre kommunikation med medlemmerne. Mantraet var, at det skulle være nemt at starte og sjovt og udfordrende at blive.”

Opsving i medlemstallet

Klubben delte en folder ud til alle husstande i Snekkersten, hvor de inviterede til Voksenintro. Og det gav pote. Byens borgere havde i den grad mod på at få en ketsjer i hånden og grus under skoene.

Som en del af Voksenintro stiller klubben alle kursister en ny og velegnet låneketsjer til rådighed under introforløbet. Vælger kursisten efterfølgende at melde sig ind i klubben, får kursisten ketsjeren uden ekstra betaling.

”Klubben fik alt i alt 40 nye medlemmer alene i 2016. Det var langt over, hvad vi nogensinde før havde fået af nye medlemmer på et år.  Og når man har 160 medlemmer, så er 40 nye medlemmer, noget der batter.”

Det nye medlemstal vakte begejstring i klubben, men midt i den gode udvikling, stod Snekkersten Tennisklub pludselig overfor en positiv udfordring, som skulle løses.

Voksenintro gav faktisk et par udfordringer. Folk fik begyndertræning, men vi havde faktisk ikke rigtig nogle trænere, så det blev lidt hjemmestrikket. Men nu var der pludselig stor efterspørgsel på træning, så imellem 2016 og 2017 fik vi otte af vores medlemmer til at stille op som trænere. De kom på Tennistræner 1-2-3-kurserne i løbet af vinteren.”

Der var for alvor kommet gang i den nordsjællandske tennisklub og flere og flere fik øjnene op forklubbens store engagement.

”Det fortsatte med en fremgang de næste par år. Efter 2018, da vækstaftale-forløbet var slut, var vi gået fra 160 til 247 medlemmer. Så vi nåede over vores mål på 75 nye medlemmer. Derudover havde vi uddannet egne trænere, afholdt en masse aktiviteter i løbet af året og fik flere hold tilmeldt til turneringer. Lige pludselig kørte det.”

Flere friske frivillige hænder

Det var ikke kun det stigende medlemstal, der fik mundvigene til at pege opad i Snekkersten. Flere medlemmer betød mere liv i klubben. Og det var noget, som mange havde savnet. Både nye og gamle medlemmer meldte sig til, når Snekkersten Tennisklub inviterede.

”Vi havde også sagt, at vi ville satse på det sociale, så vi holdt en generalforsamling i november 2016 på en café, og der blev skabt en stemning af, at ’nu sker der endelig noget’. Og så fik vi vendt den negative spiral, så den blev pludselig positiv.”

”Vi fik skabt et socialt sammenhold med vinsmagninger med vores sponsorer og andre arrangementer, og det gjorde, at der kom liv på anlægget. Både med de nye medlemmer, men også fordi de gamle medlemmer begyndte at dukke op og gerne ville spille tennis og være en del af klubben igen.”

Klubben benyttede også samarbejdet med tenniskonsulenten til at sætte fokus på en række andre udfordringer, som klubben stod overfor. Det stigende medlemstal betød også flere opgaver i klubben.

”Sammen med konsulenten fik vi også gang i frivilligheden. Vi havde en seance med ham, hvor vi fandt en måde at uddele opgaver til medlemmerne – vi skulle blandt andet have malet klubhuset og forskellige andre ting. Og det fik vi også sat i gang og aktiveret nogle frivillige på den måde.”

Et overskueligt koncept

Kim Nielsen er ikke i tvivl om, at vækstaftalen har været med til at skubbe Snekkersten Tennisklub i den rigtige retning igen. Han vil dog heller ikke lægge skjul på, at det også kræver en stor indsats fra klubben selv at løfte opgaven.

”Jeg vil klart anbefale til andre klubber at lave en vækstaftale. Men man skal være klar. Og man skal have nogle folk i klubben, som er klar til at løfte opgaven, for ellers bliver det aldrig til noget. Så det kræver en del af klubben selv.”

Selvom Snekkersten Tennisklub sluttede deres vækstaftale i 2018, har klubben formået at køre konceptet videre og har i dag mere end fordoblet deres medlemstal siden 2015, hvor de lavede vækstaftalen.

”Vi har selv kørt det videre efterfølgende med de samme metoder. Og fordi det var gået så godt efter de tre år med vækstaftalen, så tror jeg, at vi hvilede lidt på laurbærrene det efterfølgende år, og så begyndte medlemstallet at falde igen. Men det fik vi rettet op på. Så sidste gang, vi gjorde medlemstallet op, var vi 325. Så vi er gået fra 160 i slutningen af 2015 til 325 i slutningen af 2021.”

”Vækstaftalen har betydet, at vi har fået sparket klubben i gang på den rigtige måde. Og så har vi også været gode selv og gode til at bringe det endnu videre. Konceptet blev skabt, dengang vi lavede vækstaftalen, og så har vi fulgt det til dørs.”

Din klub kan stadig komme med

En vækstaftale er et 3-årigt udviklingsforløb, hvor klubben får professionel rådgivning med fokus på rekruttering og fastholdelse. Der opstilles målsætninger med udgangspunkt i klubbens medlemspotentiale – og udarbejdes en tilpasset handleplan for at opnå disse.

Det er aktuelt blevet til 308 vækstaftaleforløb fordelt på 237 af landets tennisklubber, som tilsammen har fået godt 9.300 flere tennismedlemmer med på banerne siden de hver især har indgået deres aftaler.

Skal din klub være en vækstklub?

Se mere om vækstaftaler.

Se listen over klubber med vækstaftaler.